Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Regnskog i Futian, Shenzhen, Guangdong
Det er tropisk og subtropisk regnskog i Guangdong.

Vegetasjon og flora innen Kinas grenser er uhyre rik og variert, som man kan vente i et land med så stor utstrekning.

Vegetasjonsregioner

Det er ingen uoverstigelige geografiske barrierer mellom de tropiske og de mer tempererte og kjølige delene av landet, og når i tillegg vindsystemene skifter i løpet av året og det ofte forekommer sykloner, blir det stadig en påfallende variasjon og blanding av tropiske og tempererte planter. I tropeområdene i sørøst finnes arter som også vokser ved ekvator, mens steppe- og taigaområdene i nordvest kan oppvise arter som kan forekomme nord for polarsirkelen.

Det er tropisk og subtropisk regnskog i Guangdong og på Hainan, eviggrønn løvskog og temperert løvskog lenger nord, og barskog, først og fremst som en sommergrønn barskog, i de nordligste områdene. Videre vokser det mangroveskog ved elvemunningene og langs strendene ved Sør-Kinahavet, steppe-, ørken- og savannevegetasjon, og så videre.

Kina har nesten samtlige vegetasjonstyper som forekommer på den nordlige halvkule, unntatt de mest utpreget arktiske. Regnskogen i det sørlige Kina skiller seg ikke vesentlig fra den i Indonesia og andre sørøstasiatiske land, mens ørken- og steppevegetasjonen i nordvest står svært nær den i Mongolia og i Kasakhstan.

Flora

Det totale antall frøplanter i Kina er om lag 30 000 arter som fordeler seg på 2700 planteslekter. Av disse slektene er mer enn 200 endemiske (stedegne) for Kina. Bare av viltvoksende skogstrær er det om lag 2500 arter, mange med økonomisk betydning, som for eksempel appelsin, tebusk, kamfertre, stjerneanistre og Aleurites-arter som gir kinesisk treolje. Mange arter og slekter er av stor plantegeografisk interesse, som eksempel kan nevnes de nakenfrøede «levende fossilene» Metasequoiaglyptostroboides og ginkgotreet, Ginkgo biloba. Påfallende er også visse likhetstrekk til floraen i det østlige Nord-Amerika, som forekomst av den primitive magnoliafamilien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg