Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Faktaboks

Offisielt navn
VARANGER MUSEUM IKS
Organisasjonstype
Interkommunalt selskap
Forretningsadresse
Vardø
Daglig leder
Berit He Nilsen
Styreleder
Gunn-Bodil Mathisen

Varanger museum er et interkommunalt selskap i Finnmark som eies av kommunene Sør-Varanger, Vadsø og Vardø. Museet ble etablert i 2006 og består av de tre avdelingene Vardø museum, Sør-Varanger museum og Vadsø museum – Ruija kvenmuseum. De tre avdelinger har ansvar for flere bygninger, besøkssteder og utstillinger innenfor sine respektive kommuner. Hovedkontor til Varanger museum ligger i Vardø.

Virksomhet

Museets formål er å samle inn, bevare, formidle og forske på kulturhistorien i Øst-Finnmark. Hovedansvarsområdene til museet er pomorhistorie, grensehistorie og kvensk/norskfinsk historie. I tillegg har museet har ansvar for drift og forvaltning av samlinger og anlegg som er konsolidert i selskapet.

Gjennom utstillinger, samlinger og aktiviteter arbeider museet for å gi besøkende innblikk i Varangers og nordområdenes eldre og nyere historie, kultur og natur. Museet ønsker også å ha en aktiv samfunnsrolle i området og fremme samarbeid med nabolandene.

Museets samlingene inneholder rundt 30 000 gjenstander og mer enn 50 historiske bygninger som blant annet inkluderer skolebygninger, fiskebruk og norske og handelsgårder. Flere av bygningene er fredet etter kulturminneloven. Samlingen omfatter også fartøy, lydklipp, arkiv, filmer og en fotosamling med rundt 55 000 historiske fotografier. Museet har både faste og midlertidige utstillinger og dekker temaer som blant annet gruvehistorie, krigshistorie, pomorhandel, samiske kultur, kvenkultur og polarhistorie.

Museumsavdelinger

Museet har avdelinger og besøkssteder fra Pasvik i sør til Vardø i nord. De mest sentrale museene er:

  • Vardø museum, et museum i Vardø som ble stiftet i 1894 som et naturhistorisk museum. Museet viser blant annet pomorhistorie, partisanhistorie, Vardøs byhistorie og trolldomsprosessene på 1600-tallet. Museet disponerer også en båt og har formidlingsansvar for Steilneset minnested.
  • Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, et museum i Vadsø med nasjonalt ansvar kvensk/norskfinsk historie. Museet ble stiftet i 1971, men flyttet inn i et nytt museumsbygg i 2021. Museets basisutstilling forteller blant annet om den store migrasjonen på 1700- og 1800-tallet fra de finskspråklige områder på Nordkalotten til kysten i Finnmark og Troms. Den permanente utstillingen «NRK Finnmark – På grensen» åpnet 2022 og forteller om NRK Finnmarks radiohistorie.
  • Grenselandmuseet, et museum som ligger i Kirkenes, etablert i 2009. Museet ble stiftet under navnet Sør-Varanger museum i 1964 og omhandler temaer som industribygging, krigshistorie og dagliglivet til grensefolket gjennom tidene.
  • Steilneset minnested, et minnesmerke over ofrene for trolldomsprosessene i Finnmark på 1600-tallet. Det består av to hoveddeler: Minnehallen, designet av arkitekt Peter Zumthor, og Flammehuset, som rommer kunstverket The Damned, The Possessed and the Beloved av Louise Bourgeois. Minnesmerket ble åpnet av Dronning Sonja 23. juni 2011 og er en del av Nasjonal turistveg Varanger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Sektorkode
6500 Kommuneforvaltningen
Næringskode(r)
91.022 Drift av kulturhistoriske museer

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg