Ranemsletta er et tettsted i Overhalla kommune i Trøndelag. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 0,5 km², og har 516 innbyggere (2023).
Ranemsletta er bygdesentrum for bygda Ranem og administrasjonssenter for Overhalla kommune. Ranem kirke som er én av to steinkirker i Namdalen, ligger her. Kirka ble bygd i 1187.
Ranemsletta er ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) et såkalt tettsted og det nest største tettstedet i kommunen etter Hunn. Stedet omtales gjerne lokalt bare som Sletta. Stedet ligger ved fylkesveg 17 nord for Namsen, omtrent midtveis mellom Namsos by og kommunesenteret Medjå i Grong kommune.
Grunnskolen for bygda Ranem (trinn 1.-7.) ligger her og likeså kommunens ungdomsskole (trinn 8.-10.) Skolene er samlokalisert på Svenning like øst for Sletta.
Namnet Ranem kommer av norrønt Ranheimr, første ledd norrønt rani, 'snute', om noe som stikker frem i terrenget ikke ulikt skag i namnet Skage som er den vestre bygda i kommunen.
Det er på stedsnamnefaglig grunnlag antatt at eldste gård på Sletta er Haugåm som i dag skrives Haugum.
Haugåm betyr haug i flertall. Terrenget er flatt og lagt i terrasser og det er ingen hauger der. Det tilsier at namnet kan komme fra at det tidligere var mange gravhauger her.
Busetting på Haugåm kan skrive seg langt tilbake i tid pga at høgda over havet ved kirka er ca 26 meter som er knappe 10 meter høgre enn på Hunn. Det tilsier at tidligste mulige busetting går tilbake til bronsealderen. Det foreligger ingen undersøkelser som viser når busettinga her tok til.
Den opprinnelige gården Haugåm er antakelig blitt delt slik det også skjedde med Hunnagården og med namneendring for kirka og soknet som følge av det, slik det skjedde på Hunn med namneendring for kirka fra Hunn til Skage. Olav Flotten skrev i Bygdeboka at det var få gårder i kommunen en hadde så få opplysninger om som Ranem og det til tross for at gården var prestegård i lang tid og ga nytt namn til kirka. Det er grunn til å anta at opprinnelig namn på kirka var Haugåm. Også dette bør undersøkes nærmere.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.