Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Faktaboks

Administrasjonssenter
Ranemsletta
Fylke
Trøndelag
Innbyggertall
3 924 (2024)
Landareal
689 km²
Høyeste fjell
Reinsjøfjellet (726 moh.)
Innbyggernavn
overhallning
Målform
nøytral

Kommunevåpenet til Overhalla har sju røde kors som danner en sirkel mot en gull bakgrunn.

Kart: Overhalla kommune i Trøndelag

Beliggenhetskart for Overhalla kommune i Trøndelag fylke.

Kart: Overhalla kommune i Trøndelag
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Overhalla

Overhalla. Utsikt over bygda og elva Namsen. Administrasjonssenteret midt i bildet.

Av /KF-arkiv ※.

Overhalla er en kommune i Namdalen i Trøndelag. Kommunen ligger øst for Namsos kommune og omfatter nedre deler av elva Namsen og midtre del av hoveddalføret i Namdalen.

Overhalla kommune grenser til Namsos kommune i vest og nord, Høylandet i nordøst, Grong kommune i øst, Snåsa og Steinkjer kommuner i sør. En mindre del av Høylandet kommune ble innlemmet i Overhalla ved kommunesammenslåingene i 1964.

Natur

Dalen på begge sider av elva Namsen er bred og åpen, den er dekket av marine avsetninger og har store myrstrekninger. Elven faller slakt og graver i leir- og sandavsetningene langs bredden. Langs Namsen og dens viktigste tilløp, Bjøra (Høylandsvassdraget), er det gjennom årene gjort rasforebyggende tiltak. På begge sider av hoveddalen strekker det seg et kupert åslandskap med skog opptil 400 meter over havet. Åsene i nord (Grønningsfjella) når 670 meter over havet, og Reinsjøfjellet i sør 726 meter over havet. Berggrunnen består hovedsakelig av eldre gneisbergarter.

Bosetting

Folketallet i kommunen var fallende fram til 1970-åra, men har siden stort sett hatt en økende trend. Fra 2010 til 2022 økte folketallet med 6,7 prosent, mens Trøndelag som helhet hadde en økning på 11,4 prosent i samme periode.

Kommunen består av to bygder – Ranem med Ranemsletta i øst og Skage i vest, med bygdesentrene Ranemsletta og Hunn. Begge er kirkesteder med henholdsvis Ranem kirke og Skage kirke. Bygdene samsvarer med de tidligere kirkesokna Ranem og Skage. Nidaros bispedømmeråd vedtok å slå dem sammen til Overhalla sokn fra og med 2016.

Både Ranemsletta og Hunn er i henhold til Statistisk sentralbyrå (SSB) såkalte tettsteder. Ranemsletta er kommunesenter og Hunn er det største tettstedet i kommunen, med noe over 800 innbyggere. Andre tettsteder er Skogmo og Svalia.

Busettinga er i hovedsak konsentrert langs Namsen.

Ifølge Statistisk sentralbyrås definisjon er det fire tettsteder i Overhalla. Tettstedene er til sammen 1,9 km².

Tettsted Innbyggere Andel* Areal
Hunn 831 21 % 0,6 km²
Ranemsletta 516 13 % 0,5 km²
Svalia 279 7 % 0,2 km²
Skogmo 277 7 % 0,6 km²
Sum 1 903 49 % 1,9 km²

* Andelen av innbyggerne i Overhalla kommune som bor i tettstedet.

Kart

Overhalla kommune – kart
.
Lisens: CC BY NC 4.0

Næringsliv

Overhalla med Namsen, en av Norges beste lakseelver.
.
Overhalla sentrum, Ranemsletta.
.

Overhalla er en svært god jordbruks- og skogbrukskommune. Gjennomsnittlig bruksstørrelse er blant de største i fylket, og drifta har hovedvekt på korndyrking og storfehold. På Tramyra ligger et av Trøndelags største bureisingsfelt fra 1930-årene (selskapet Ny Jord). Namdal skogselskaps planteskole ligger i Kvatninga i Vestergårdene i bygda Skage.

Industrien i Overhalla er allsidig med hovedvekt på trevareindustri. Produktivt skogareal i kommunen er 597 688 dekar. I femårsperioden 2019–2023 ble det gjennomsnittlig avvirket 25 727 m³ skog per år. Hovedtyngden av industriarbeidsplassene i kommunen er konsentrert til Skogmo industripark. Her er et stort antall av industriarbeidsplassene lokalisert. Pharmaq AS, som produserer vaksiner og terapeutiske produkter for oppdrettsfisk, holder blant annet til her. Ellers er det produksjon av andre kjemiske og mineralske produkter. Overhalla kommune har for øvrig et godt utbygd servicetilbud.

Energi

Overhalla har lite vannkraftproduksjon. Kommunen har ett vannkraftverk, Vannebo (i drift fra 1914), med en årlig produksjon på 3,84 gigawattimer (gjennomsnitt 1993-2020).

Sysselsetting

Kommunens innbyggere var i 2020 beskjeftiget innenfor følgende næringer (SSB):

  • Primærnæringer: 9,8 prosent
  • Industri, produksjon, energi: 26,8 prosent
  • Varehandel, hotell, restaurant, samferdsel, finans: 26,2 prosent
  • Offentlig administrasjon: 3,6 prosent
  • Undervisning: 7,9 prosent
  • Helse- og sosialtjenester: 24,0 prosent
  • Personlig tjenesteyting: 1,7 prosent

I 2020 pendlet 924 av innbyggerne til jobb i en annen kommune, og da særlig Namsos. Den andre veien var det 516 som pendlet fra annen kommune til jobb i Overhalla.

Laksefiske

Namsen og sideelva Bjøra er blant landets beste lakseelver. På Mølla på Ranemsletta er det laksefiskemuseum i første etasje og bygdemuseum i andre. Det er mange gårder som leier ut laksevald og overnatting.

Samferdsel

Fylkesveg 760 går fra Grong gjennom Overhalla til Namsos; den følger nordsida av Namsen. Ved Skogmo tar fylkesveg 17 av til Høylandet og Indre Folda, og videre nordover langs kysten til Bodø. Nordlandsbanens sidelinje fra Grong til Namsos (Namdalsbanen) er nedlagt for flere tiår siden, men skinnegang med mer er ikke fjernet og anlegget er ikke sikret mot skade på mennesker og dyr.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Ranem kirke på Ranemsletta. Den er oppført i mur på slutten av 1100-tallet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Skage kirke er en langkirke i tre på Hunn i Overhalla. Kirken har 330 sitteplasser og ble tatt i bruk i 1903. Den er bygd i nygotisk stil. Arkitekt var Ole Olsen Scheistrøen.
.

Det er to kommunale skoler: Hunn skole (1.–7. trinn) på Hunn, og Overhalla barne- og ungdomsskole (1.–10. trinn) på Svenning ved Ranemsletta. Dessuten er det en Montessoriskole (1.-7. trinn) på Øysletta. Nærmeste videregående skoler er Olav Duun videregående skole i Namsos by, og Grong videregående skole på Medjå i Grong kommune.

Kommunen er med i Namdal regionråd, sammen med kommunene Namsos, Flatanger, Leka, Osen, Grong, Høylandet, Namsskogan, Nærøysund, Lierne og Røyrvik.

Overhalla sokn tilhører Namdal prosti i Nidaros bispedømme i Den norske kirke.

Overhalla hører under Trøndelag politidistrikt, Trøndelag tingrett og Frostating lagmannsrett. Mot slutten av 1800-tallet tilhørte Overhalla Namdalen fogderi i Nordre Trondhjems amt.

Delområder og grunnkretser i Overhalla

For statistiske formål er Overhalla kommune (per 2019) inndelt i ett delområde med til sammen 13 grunnkretser: Vestre Skage, Hunn, Nordre Skage, Mælen, Øyesvold/Gansmo, Weglo, Ranum, Amdal, Flasnes, Skogmo, Søndre Skage, Grande og Øysletta.

Historikk og kultur

Eldste dokumenterte busetting i Overhalla er på Hunn, som er ett av to kjente busettinger fra bronsealderen i Namdalen. Den andre er Høyknes i Namsos kommune.

Arkeologisk utgraving i 1997 fra Kjerkåkeren like ved Skage kirke viser datering fra cirka år 1000 fvt. Rapporten tyder på at det var et hedensk kultsted der. Kirker ble gjerne bygd på kultsteder.

Den største gjenværende gravhaugen på Hunn, Olamohaugen, er en storhaug med en diameter på rundt 40 meter. Ved Bertnum gård ligger tre store gravhauger fra merovingertida. Oberst Heinrich Christopher Sommerschild (1721–1803) tegnet en kartskisse for historiker Gerhard Schøning i anledning hans besøk i Overhalla i 1774. På kartskissen er flere bautasteiner omtalt. Tre bautasteiner ble gjenfunnet på nabogården Lauvli i 2019. Det foreligger en samlet presentasjon av gravhauger og fornalderfunn i boka Det eldste Overhalla (1999) av Gunnar Groven.

Ranem kirke fra 1189 er en rundbuet langkirke av stein i romansk stil. Den ble restaurert etter en brann i 1899.

Overhalla kommune vedtok i 2014 å fastsette bygdesentrenes navn til Ranemsletta, og senteret i bygda Skage til Hunn. Bakgrunnen var at begge hadde vært feilskiltet i flere tiår. Vedtaket ble påklaget av Namdal historielag, og Klagenemnda for stedsnavnsaker tok klagen til følge. For begge steder er navna nå rettet opp.

Kommunevåpen

Kommunevåpenet (godkjent i 1989) har sju røde kors som danner en sirkel mot en gull bakgrunn; motivet har sitt opphav i et middelaldersegl. Kommuneblomsten er gulsymre (gulveis).

Navnet

Overhalla kommer av norrønt efri halfa, ‘den øvre halvpart’, det vil si av Naumdølafylke. Efri Halfa omfattet dalføret og deler av Namsenfjorden. Nåværende kommune ligger i Midtre Namdal. Dagens skrivemåte ble fastsatt ved kongelig resolusjon i 1917.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Flotten, Olav og Groven, Gunnar (1967–1990): Overhalla bygdebok, seks bind
  • Groven, Gunnar (1999): Det eldste Overhalla: gravhauger, røyser og gamle vegleier

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg