Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Faktaboks

Senja

nordsamisk Sážžá

Oksen på Senja
Oksen på Senja, som mange kjenner som Okshornan, er et majestetisk fjell som ruver godt ute i havgapet. Oksen sees godt fra Tungeneset ved Steifjord.
Oksen på Senja
Husøy
Husøy ligger på østsiden av Øyfjorden helt nord på øya Senja i Troms.

Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Senja (nordsamisk Sážžá) er ei øy i Senja kommune, Troms fylke. Senja, som er 1586 kvadratkilometer stor og har 7679 innbyggere (2020; inkludert Husøy i nord og Tranøya i sør), er Norges (hovedlandets) nest største øy. I nord og nordvest står havet på, ellers omgis Senja av fjorden Malangen i nordøst, det trange Gisundet i øst, av Solbergfjorden og Vågsfjorden i sør og av det åpne havstykket Andfjorden i sørvest.

Landskapet nord og vest på Senja preges av spisse tinder omgitt av en rekke dype fjorder, trange søkk og botner. Her domineres berggrunnen av harde dypbergarter som granitt og gabbro. Høyeste fjell på Senja, sørtoppen av Breitinden (1001 moh.), ligger innenfor botnen av Mefjorden i dette området. Bosetningen nord og vest på øya er for det meste konsentrert i fiskevær eller på mindre steder hvor bosetning er mulig.

Østover og sørover har øya et åpnere landskap med til dels myrlendte daler og mange vann. Mot Gisundet i øst, hvor berggrunnen består av glimmerskifer, er det jevnere terreng med bjørkelier og dyrket mark, og bosetningen er jevnt spredt langs kysten og innover dalene.

I vest ligger de fire tettstedene (folketall 2019): Gryllefjord (382), Senjahopen (294), Husøy (311) og Torsken (208), samt tettbebyggelsen Skaland med Skaland Grafitverk. I øst ligger tettstedene (folketall 2019): Silsand (1563), Gibostad (320) og Vangsvik (294).

Senja har broforbindelse med fastlandet mellom Silsand og Finnsnes på Fylkesvei 86. Det går riksveier langs hele sør- og østsiden (Fylkesvei 860 og 861), og tvers over øya til Gryllefjord og Torsken (Fylkesvei 86). Alle tettstedene har fergefrie veiforbindelser. På sørvestre del av øya ligger Ånderdalen nasjonalpark.

Navnet er usikkert tolket, kan ha sammenheng med norrønt sundr, 'skilt, fra hverandre'; sikter i så fall til den sterkt oppdelte kysten.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Trælvik, Ronny: Senjafolk, 2007, isbn 978-82-997415-2-1

Kommentarer (2)

skrev Jon Richardsen

Kanskje en ide å legge inn opplysninger om at de fire kommunene kommer til å bli slått sammen til en - Senja kommune?

svarte Geir Thorsnæs

Takk for innspill. En tilføyelse er gjort ved revisjon av artikkelen 9. mai 2018. Hilsen Geir Thorsnæs

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg