Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Telemark Bataljon på Rena Leir
Soldater fra Telemark bataljon i Rena leir. På veggen sees bataljonens våpenskjold, et gult vikingskip under seil på sort bakgrunn med rød rand.
Av /Forsvaret.
Telemark bataljon
Telemark bataljon er en fleksibel stridsgruppe etablert for hurtig reaksjon, trent for nasjonal og internasjonal konfliktløsing, og kan settes inn på kort varsel. Her er tre av TMBNs infanterister under en øvelse i 2014.
Av /Forsvaret.

Telemark bataljon (TMBN) er en manøverbataljon i Hæren, som inngår i Brigade Nord. Bataljonen har sitt hovedkvarter i Rena leir, Åmot kommune i Østerdalen. Det er en avdeling med vervede, profesjonelle soldater.

Faktaboks

Også kjent som
TMBN, Telemarksbataljonen

Telemark bataljon ble opprettet som en infanteriavdeling i 1993 og reetablert som en mekanisert infanteribataljon i 2001. Avdelingen er kjernen i Hærens hurtige reaksjonsstyrke (HRS). TMBN er en fleksibel bataljonsstridsgruppe etablert for hurtig reaksjon, trent, utrustet og øvd for nasjonal og internasjonal konfliktløsing. Enheter fra avdelingen kan settes inn på kort varsel. TMBN har stilt styrker i flere internasjonale operasjoner.

Historikk

Telemark bataljon ble vedtatt opprettet av Stortinget i juni 1993, som et norsk bidrag til NATOs utrykningsstyrker (Immediate Reaction Forces, IRF). Dette var i tråd med alliansens nye strategiske konsept og styrkestruktur, vedtatt i 1991. Den opprinnelige rammen var en lett infanteribataljon med rundt 900 personer, basert på vervede mannskaper.

Etablering 1993/1994

Bataljonen ble satt opp av Telemark regiment på Heistadmoen, mens hoveddelen av det nasjonale støtteelementet ble lokalisert til Sessvollmoen. Innrykk av mannskaper fant sted fra høsten 1994. Administrativt sett var den nyetablerte TMBN en videreføring av 3. bataljon i Brigaden i Nord-Norge (Brig N), som ble nedlagt i 1994.

Avdelingen opptrådte for første gang som samlet, men ikke som fulltallig, bataljon, under øvelsen Strong Resolve i 1995, sammen med NATOs brannkorps, ACE Mobile Force (AMF).

Reetablering 2001/2002

I 2001 vedtok Stortinget å opprette en hurtig reaksjonsstyrke (HRS) som del av den nye Forsvarets innsatsstyrke–Hær (FIST–H), som var den største delen av Forsvarets innsatsstyrker (FIST). Dette var i tråd med endringer i NATO, som i 2002 besluttet å opprette en hurtig reaksjonsstyrke (NATO Response Force, NRF).

Den opprinnelige Telemark bataljon ble besluttet nedlagt, men reetablert – og dermed videreført som historisk avdeling – som en mekanisert infanteribataljon i Rena leir fra 2001. Avdelingen skulle da ha høyere beredskap og reaksjonsevne, og stå klar for innsats både for internasjonale operasjoner og nasjonale kriser.

Telemark bataljon var forutsatt å stå klar innen 1. juli 2003, med en reaksjonstid på inntil ti dager. TMBN inngikk da i FIST–H som den hurtige reaksjonsstyrken, sammen med Nasjonalt støtteelement (National Support Element, NSE).

Den reetablerte bataljonen videreførte Telemark bataljons navn, merke og fane. Ved reetableringen i 2001–2002 var rekruttering en kritisk suksessfaktor, og det ble lagt stor vekt på hvordan avdelingen fremsto. Som første militære enhet ble TMBN i 2002 tildelt merket for god design av Norsk Designråd. Et element i rekruttering og utdanning av vervede var tilbud om høyere utdanning, blant annet i samarbeid med – og ved – Høgskolen i Hedmark.

Oppdrag

Telemark bataljon skal stille styrker på høy beredskap for ulike typer operasjoner hjemme og ute. TMBN vil ofte ha avdelinger på høy beredskap for NATO.

Organisering

Telemark bataljon
Telemark bataljon under øvelsen Silver Arrow i Latvia høsten 2019.
Av .

Telemark bataljon var i perioden 1993–2001 en lett infanteribataljon med en styrkeramme på 900 personer. Ved reetableringen i 2001/2003 ble den satt opp som en mekanisert bataljonsstridsgruppe med en ramme på inntil 700.

Avdelingen består av stadig tjenestegjørende offiserer samt vervet personell (grenaderer). Til daglig tjenestegjør cirka 470 vervede – altså fulltids, profesjonelle soldater – i TMBN.

Telemark bataljon består av bataljonsstab og fem eskadroner (tilsvarende kompanier):

Stridsvogneskadronen (Esk 1) består av to tropper oppsatt med Leopard 2 A4, samt en stab oppsatt på pansret personellkjøretøy M113. Esk 1 er dermed bataljonens avdeling med størst ildkraft.

Kavalerieskadronen (Esk 2; Kavesk) er TMBNs oppklaringsenhet, satt opp med ulike typer kjøretøy og bevæpnet med forskjellige typer våpen. Den består av tre spesialiserte tropper; en pansret oppklaringstropp, en skarpskyttertropp og en UAV-tropp.

Mekaniserte infanterikompani 3 og 4 (Mek 3 og 4) har som hovedoppgave å støtte Esk 1 ved hjelp av mekaniserte infanterilag satt opp på CV9030 kampvogn. Enheter kan også settes inn til fots, med helikopter eller båt for å løse selvstendige oppdrag.

Kampstøtteeskadronen (Esk 5) er den største og mest sammensatte av TMBNs avdelinger. Den består blant annet av en bombekastertropp, sambandstropp, pansret sanitetstropp og en pansret stridstrentropp.

Telemark bataljons første sjef var oberstløytnant Arne Druglimo. Første sjef for den reetablerte TMBN var oberstløytnant Rune Jakobsen. Bataljonssjef fra 2018 er oberstløytnant Ole-Christian Emaus.

Operasjoner

Telemark bataljon

Telemark bataljon har deltatt i en rekke militære operasjoner i utlandet. Her er de norske soldatene i Anbar-provinsen i Irak i 2017, der de deltok i den internasjonale koalisjonen for å bekjempe Den islamske stat (IS), gjennom Operation Inherent Resolve.

Av /Forsvaret.

Bataljonens første internasjonale oppdrag var med et kompani (Telemark kompani) til Stabilization Force (SFOR) i Sarajevo, Bosnia–Hercegovina fra januar 1997 til juli 1999. Første oppdrag som samlet bataljonsforband var til Kosovo Force (KFOR) i Pristina, Kosovo, fra oktober 1999 til april 2000. Siste oppdrag for den opprinnelige TMBN var i KFOR V, fra juni 2001 til januar 2002. Innsatsen i KFOR III, fra oktober 1999, var første – og eneste – gang hele TMBN ble satt inn i en operasjon. Avdelingen var da ledet av oberstløytnant Robert Mood. Styrken på rundt 1200 personer var det største norske militære bidrag i en internasjonal operasjon siden Tysklandsbrigadene.

Det reetablerte TMBN ble deployert for sin første operasjon samme dag som avdelingen formelt sto klar, fra 1. juli 2007 – til Irak. Der deltok den med et mekanisert ingeniørkompani Telemark Engineer Squadron (TES), i Operation Iraqi Freedom (OIF), i Combined Joint Task Force 7 (CJTF–7) – i hva som ble Multinational Force–Iraq (MNF–I).

Deretter, fra oktober 2003, stilte TMBN en rekke bidrag til International Security Assistance Force in Afghanistan (ISAF); først med et kompani i hovedstaden Kabul (2003–2006), deretter med løpende bidrag i perioden 2006–2014, vesentlig – og vekselvis – til Quick Reaction Force (QRF) i Mazar-e-Sharif og Provinsional Reconstruction Team (PRT) i Meymaneh, begge nord i landet.

TMBN har senere bidratt blant annet til den flernasjonale kampen mot Den islamske stat (IS), gjennom Operation Inherent Resolve i Irak, der den blant annet deltok i frigjøringen av de siste IS-kontrollerte byene høsten 2018, og til NATO-operasjonen Enhanced Forward Presence i Litauen, med en kompanistridsgruppe i en tysk-ledet bataljonsstridsgruppe.

TMBN har også stått på beredskap for NATOs reaksjonsstyrker, både innenfor den tysk-nederlandske brigade (NRF–4) og en tyrkiskledet brigade (NRF–8).

Bataljonen har deltatt i en rekke øvelser både i Norge og utenlands, første gang i Belgia i 1996; deretter med den reetablerte avdelingen for første gang i Ukraina i 2002.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg