Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Faktaboks

Tenzin Gyatso

Den 14. Dalai Lama

Født
6. juli 1935, Taktser
Tenzin Gyatso i 2006

Tenzin Gyatso, den 14. Dalai Lama

Tenzin Gyatso i 2006
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Tenzin Gyatso er den 14. og nåværende Dalai Lama, Tibets åndelige overhode og tidligere statsoverhode. Dalai Lama er den høyeste geistlige tittelen i den største av de buddhistiske retningene i Tibet, Gelug-skolen. Dalai Lama står i sentrum for tibetanernes religiøse liv, idet han betraktes som en manifestasjon av bodhisattvaen Avalokiteshvara, Tibets spesielle skytsguddom.

Tenzin Gyatso ble innsatt i 1940. Etter Kinas invasjon av Tibet i 1950 har han levd i eksil i India. Han har engasjert seg i fredsarbeid og fikk Nobels fredspris i 1989 for dette arbeidet.

Dalai Lama gikk i mai 2011 av som Tibets politiske leder i eksil, da han ratifiserte en lovendring som overførte den politiske makten til den demokratisk valgte statsministeren for den tibetanske eksilregjeringen. Dalai Lama-embetet innebærer derfor ikke lenger noen offisiell politisk makt i Tibet.

Bakgrunn

Tenzin Gyatso ble født i landsbyen Taktser, i Amdo-provinsen, i 1935 og fikk navnet Hlama Tondrup. Hans eldre bror, Thubten Jigme Norbu, hadde tidligere blitt identifisert som en reinkarnerende lama (tulku).

Etter at den trettende Dalai Lama, Thubten Gyatso, døde i 1933, ble det gjennomført et ritual som ble tolket å vise at Dalai Lama kom til å gjenfødes i Amdo-provinsen. Da man så søkte etter mulige kandidater i dette området, oppdaget man to år gamle Hlamo Tondrup. Etter en rekke ulike tester og ritualer ble han anerkjent som den 14. Dalai Lama. I 1940 ble han offisielt innsatt som Tibets åndelige overhode og ordinert som novise. Han tok da navnet Tenzin Gyatso.

Som Dalai Lama

Som novise og framtidig overhode for den strengt monastiske og skolastiske Gelug-skolen gjennomgikk Dalai Lama så Gelug-skolens klassiske utdanning. I tillegg til studier av sentrale mahayana-sutraer, filosofiske tekster og monastisk disiplin inkluderte denne utdannelsen også emner som poesi og astrologi. Stor vekt legges her også på debatteknikk, da filosofisk debatt er en sentral praksis i tibetanske klostre.

Da Kina invaderte Tibet i 1950, var Dalai Lama bare 15 år gammel og ikke enda ferdig med sin utdannelse. Den politiske makten lå derfor hos en regent, Tatra Rinpoche, fram til Dalai Lama ble gammel nok til selv å utøve politisk makt. Som en følge av den urolige situasjonen ble innsettelsen av Dalai Lama som politisk overhode fremskyndet, og Dalai Lama ble offisielt innsatt som Tibets politiske overhode i november 1950.

I eksil

Nobelprisutdelingen 1989
Dalai Lama mottok Nobels fredspris i 1989 for sitt arbeid for fred. Her mottar han Nobelmedaljongen og diplomet fra Nobelkomiteens formann, Egil Aarvik.
Nobelprisutdelingen 1989
Av /NTB.

De følgende årene arbeidet Dalai Lama for å forsøke å unngå en full kinesisk invasjon og annektering av Tibet, samtidig som han fullførte sin monastiske utdannelse. Med stadig økende kinesisk press på både ham og den tibetanske regjeringen flyktet Tenzin Gyatso fra Lhasa i mars 1959. Han nådde India etter en dramatisk flukt og fikk politisk asyl. Senere har han levd i den lille fjellbyen Dharamsala i den indiske delstaten Himachal Pradesh.

Den tibetanske eksilregjeringen han opprettet i India, er ikke blitt anerkjent politisk, men den har klart å holde tibetansk religion og kultur levende blant rundt 150 000 flyktninger, og Dalai Lamas autoritet er urokket. Han har siden 1970-årene besøkt store deler av verden og har engasjert seg sterkt som talsmann for verdensfred og en buddhistisk humanisme med vekt på individets rett til et verdig liv. For dette fikk han Nobels fredspris i 1989.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg