Trandumskogen er et rettersted og minnested i nærheten av Trandum leir i Ullensaker kommune på Romerike, der 194 personer (alle menn) ble henrettet av den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig. Trandumskogen som rettersted ble holdt hemmelig, og det var først i juni 1945 at massegravene her ble oppdaget og åpnet.
I 1954 ble minnesmerket i Trandumskogen avduket av kronprins Olav, og i 1970 ble en navnetavle avduket av kronprins Harald. I 2020 ble Trandumskogen fredet som et nasjonalt krigsminne av Riksantikvaren.
De første elleve som ble henrettet, ble skutt på Flatnermoen i Nannestad kommune. I ettertid ble alle ofrene fraktet til Trandumskogen. I alt ble 173 nordmenn, 15 sovjetere og seks briter drept her. En del av dem ble henrettet uten rettssak og dom – de fleste ble dømt i den tyske politidomstolen SS- und Polizeigericht Nord i Oslo.
De 194 ble drept i til sammen 20 henrettelser. Antall fanger i én og samme henrettelse varierte fra 2 til 23. Henrettelsene ble, med to unntak, utført av en eksekusjonspelotong satt opp av en vaktavdeling på Victoria terrasse, Sonderkommando. Denne ble ledet av SS-Hauptsturmführer Oskar Hans. Avdelingen tilhørte det tyske sikkerhetspolitiet (Sicherheitspolizei, Sipo) og var en del av Schutzstaffel (SS). De to andre henrettelsene, den ene av dem var den første på Flatnermoen, sto det tyske forsvaret Wehrmacht for.
Trandumskogen er det retterstedet hvor flest nordmenn ble henrettet under andre verdenskrig. Falstadskogen var stedet der størst antall fanger ble henrettet – over 200, deriblant 43 nordmenn.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.