Brudd på krigens folkerett vil kunne medføre statsansvar for folkerettsbrudd og/eller disiplinær- eller straffansvar for personene involvert.
Stater som bryter folkerettslige forpliktelser, vil kunne holdes ansvarlig for dette av FNs internasjonale domstol. Domstolen kan eksempelvis dømme en stat til å betale erstatning.
Strafferettslig kan brudd på krigens folkerett deles inn i to kategorier: grove brudd og andre brudd. Grove brudd på krigens folkerett er krigsforbrytelser og reguleres i straffelovens kapittel 16. Det er universell jurisdiksjon for krigsforbrytelser, noe som innebærer at en stat kan strafforfølge personer for krigsforbrytelser uavhengig av hvor handlingen er begått, og av gjerningspersonens eller offerets nasjonalitet. I tillegg vil slike saker aldri foreldes. Andre brudd vil for norske styrkers del straffes etter militær straffelov, spesielt § 108.
I tillegg til at den som utøver den straffbare handlingen kan holdes ansvarlig, vil også militære og sivile ledere som visste eller burde visst om overtredelsen kunne straffes. Dette kommandoansvaret forutsetter at personen som begikk den straffbare handlingen var under vedkommendes effektive myndighet og kontroll, og at lederen visste eller burde visst at en personene var i ferd med å begå eller kom til å begå et brudd på krigens folkerett, og ikke gjorde det som var praktisk mulig for å forhindre dette. For eksempel, dersom en militær sjef hører rykter om at noen av hans undergitte opptrer brutalt overfor sivilbefolkningen, har han en plikt til å undersøke hva som har skjedd, og eventuelt iverksette tiltak mot de aktuelle personene. Gjør han ikke dette, og det viser seg at det ved en senere anledning blir begått drap på sivile av de samme soldatene, kan han holdes strafferettslig ansvarlig etter kommandoansvaret. Dersom handlingene allerede har skjedd, er den militære sjefen forpliktet til å iverksette disiplinære eller strafferettslige tiltak mot de aktuelle personene.
Overtredelser av krigens folkerett som ikke er straffbare, kan likevel medføre en disiplinær reaksjon etter Forsvarsloven.
Kommentarer (2)
skrev Kristian Hanisch
Under bildet av genevekonvensjonen står det at første konvensjon er fra 1964. Det skal vel stå 1864. Jeg får ikke lagt inn forslag til endring. Håper noen andre får gjort det.
svarte Mina Hennum Mohseni
Hei, Takk for tilbakemelding! Det er nå rettet. Mvh, Mina i redaksjonen
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.