Rettferdig krig er en tradisjon innen moralfilosofi og kristen etikk som forsvarer moralske prinsipper som skal begrense når og hvordan det er tillatelig å føre krig.
Fordi rettferdig krig-tradisjonen anser krig for av og til å være moralsk tillatelig, står den i konflikt med den pasifistiske tradisjonen. Men fordi den mener at krigføring er underlagt visse moralske begrensninger står den også i konflikt med den realpolitiske tradisjonen.
Rettferdig krig-tradisjonen blir vanligvis forstått som å bestå av to hoveddeler. Den ene delen, kalt jus ad bellum (latin, 'rett til krig'), henvender seg til politiske beslutningstagere og angår under hvilke kriterier det er tillatelig for en stat å føre krig og gjøre bruk av vold gjennom militære midler. Den andre delen, jus in bello (latin, 'rett i krig'), henvender seg til militære beslutningstagere, soldater og andre stridførende, og angår hvordan det er tillatelig å føre krigen. I tillegg regner man av og til med jus post bellum (latin, 'rett etter krig'), som regulerer overgangen fra krig til fred.
Hvordan jus ad bellum og jus in bello er regulert lovmessig kan skille seg fra hvordan begrepene brukes innenfor etiske teorier om rettferdig krig. Jus in bello er for eksempel formalisert i rettssystemet internasjonal humanitærrett.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.