Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Viking-landingsfartøyet

En modell av Viking-landingsfartøyet.

Av .
Overflaten på Mars
Det aller første bildet tatt fra overflaten på Mars. Bildet ble tatt bare minutter etter at landingsfartøyet til Viking I landet på Mars i 1976.

Viking var to identiske amerikanske romsonder sendt for å studere Mars og lete etter tegn til liv. Begge bestod av en orbitalsonde og et landingsfartøy. Viking I var første gang et romfartøy landet på Mars, samt tok et bilde fra overflaten.

Faktaboks

Uttale
vˈaikiŋ

Oppskytning og landing

Viking 1 ble skutt opp med en bærerakett av typen Titan 3E Centaur 20. august 1975, og Viking 2 fulgte etter 9. september. Begge hadde en startvekt på 3399 kg.

Viking 1 gikk 19. juni 1976 inn i en ellipseformet bane rundt Mars der høyeste og laveste punkt ble justert til 32 597 km og 1500 km. Mens orbitalsonden fortsatte i Mars-banen, ble landingsfartøyet (1067 kg) frakoblet 20. juli 1976. Landingsfartøyet benyttet et butt varmeskjold, en 16 meters fallskjerm og tre små rakettmotorer til oppbremsingen. Viking I myklandet i den vestlige delen av Chryse Planitia. Landingsfartøyet fra Viking 2 myklandet i Utopia Planitia 3. september 1976. Landingsoperasjonene var automatisk kontrollert.

Utforsking av Mars

Hvert landingsfartøy var utstyrt med to fjernsynskameraer, meteorologiske instrumenter, seismometre og apparater for organiske, uorganiske og biologiske analyser. Prøvematerialet ble samlet av et styrbart graveredskap med grabb. Det ble ikke funnet noen tegn til liv på Mars-overflaten.

Viking 1 og 2s orbitalsonder returnerte til sammen 51 500 bilder, og landingsfartøyene i overkant av 4500 bilder.

Sondene var i virksomhet til 7. august 1980 (Viking 1) og 24. juli 1980 (Viking 2). Kontakten med Viking 1s landingsfartøy opphørte i november 1982 på grunn av et galt kommandosignal fra kontrollsenteret ved NASAs Jet Propulsion Laboratory. Viking 2s landingsfartøy ble slått av 11. april 1980.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg