Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Edelsøt vin fra Chateau d'Yquem.

Chateau d'Yquem 1973. En av verdens mest berømte og dyreste botrytiserte søtviner fra Sauternes-appellasjonen. Den er toppklassifisert og den eneste med utmerkelsen Premier Cru Superieur. Disse vinene kan holde seg bra i årtier med gode lagringsforhold. Bildet er tatt i 2007.

Av .
Lisens: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Botrytisering er når vindruer utsettes for edelråte. Det vil si at råtesoppen Botrytis cinerea har angrepet druene og gjort det mulig å lage en edelsøt vin, en såkalt botrytisert vin, forutsatt spesielle værmessige forhold i vinmarkene.

Faktaboks

Uttale

botrytisering

Etymologi

Botrytis av Botrys, i betydning druer, gammelgresk βότρυς, med endelse (suffiks) på latin itis, sykdom.

Også kjent som

Engelsk: Noble rot. Tysk: Edelfaule. Fransk: Pourriture noble.

Botanisk klassifikasjon. Familie: Sclerotiniaceae. Slekt: Botrytis. Art: Botrytis cinerea.

Etter soppangrepet kan Botrytis cinerea utvikles til to forskjellige former som enten kan gi de gode edelsøte vinene (edelråte) eller ødelegge druene med den destruktive gråråte, slik at en hel druehøst kan gå tapt med store økonomiske konsekvenser.

Soppen foretrekker druesorter med tynt skall fordi drueskallet punkteres med tynne tråder kalt hyfer som er nødvendig for soppens næringsopptak. Druesorter med tynt skall er for eksempel sauvignon blanc, chenin blanc, riesling, furmint, muscadelle og semillon. Det lages derfor oftest edelsøte viner på disse druesortene.

Vindruer med edelråte

Botrytis-infiserte druer (edelråte). Det er vanskelig å se at det kan lages fantastiske viner på disse druene. Innhøstingen er omfattende og tidkrevende fordi det kun pukkes én og én edelråteangrepet drue. Etter en stund blir andre druer angrepet med edelråte, og det må gjøres en ny gjennomgang i vinmarkene. Dette kan skje i mange omganger, hvilket øker kostnadene. Derfor blir botrytiserte viner ganske dyre.

Av .
Lisens: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Botrytis cinerea

Botrytis cinerea er en naturlig forekommende råtesopp som angriper vinplanten og spesielt druene. Angrepet skjer oftest ved høy relativ luftfuktighet, større enn 90 prosent, i umodne druer eller i modne druer nær innhøsting. Soppen gjennomgår da to faser, angrep og utvikling.

Angrepsfasen

Når soppen er i ferd med å etablere seg, det vil si angriper en drue, er det den generelle varianten Botrytis cinerea (gråskimmel) som er virksom. Denne angrepsfasen kalles også infeksjonsfasen.

Utviklingsfasen

Den destruktive gråråten

Gråråte utvikles under spesielle forhold med høy relativ luftfuktighet eller vedvarende regn, en tilstand som bør vare i minst 30 timer for at soppen skal etablere seg, noe avhengig av lufttemperaturen. Et alvorlig vinrelatert problem er råteskader som skyldes den destruktive gråråten, der også druene dekkes av et grått belegg kalt mycel som består av hyfer. Da blir det umulig å lage vin.

Gråråte kan også, til forskjell fra edelråte, angripe umodne druer med alvorlige konsekvenser, der druene forblir små og umodne med lavt sukkerinnhold og høyt syreinnhold. Da kan det heller ikke lages vin.

Den ønskede edelråten

Er utviklingen gunstig, det vil si sykliske/repeterende værbetingelser – i hovedsak temperatur og veksling mellom luftfuktighet i morgentimene og tørke med solinnstråling og vind utover dagen – utvikles den ønskede edelråten. Denne repeterende vekslingen fra dag til dag endrer soppens normale metabolisme og hindrer den i å utvikle seg til den skadelige formen. Optimal temperatur for utvikling av edelråte er 15–25 °C. Denne ønskede varianten utvikler seg stort sett i modne druer.

De klassiske vinområdene med botrytisering

Sauternes (Frankrike)

De sykliske værvariasjonene forekommer ofte i Sauternes-området der den noe kjølige sideelven Ciron renner ut i den varmere hovedelven Garonne. Varme og kalde luftmasser møter hverandre og skaper et tåkegrunnlag i morgentimene som i utgangspunktet er nødvendig for Botrytis cinerea og etterhvert edelråte.

Noe tilsvarende skjer når vi en kald vinterdag (kald luft) puster ut (varm luft) slik at vi ser tydelig frostrøyk (fuktighet) der varm og kald luft møter hverandre.

Utover dagen med høyere temperatur og godt hjulpet av vind tørker druene. Det er gode betingelser for utvikling av den ønskede edelråten. Druesorter i disse vinene er sauvignon blanc, semillon, muscadelle, sauvignon gris.

Neusiedlersee (Østerrike)

Tilsvarende værbetingelser for edelråte og tåkedannelse om morgenen finnes også i området rundt Neusiedlersee (see er tysk for sjø). Den samme tilstanden med sol og varme som i Sauternes gir gode forhold for edelråte. Druesorter i disse vinene er welschriesling, furmint, scheurebe, grüner veltliner.

Loire (Frankrike)

I Loiredalen, med elven Loire og sideelvene Le Layon og l'Aubance, skapes tilsvarende tåkeforhold og gunstige betingelser for edelråte i områdene Coteaux-du-layon og Coteaux-de-l'aubance. Druesorten i denne vinen er chenin blanc.

Tokaj (Ungarn)

I Tokaj-området renner elven Bodrog ut i elven Tisza, noe som gir ønsket morgentåke. Sol og tørke utover dagen bidrar til de nødvendige sykliske betingelsene. Neste dag gjentas prosessen og så videre. Druesorter i disse vinene er furmint, hárslevelű, muscat.

Druene og vinens aromatiske profil

Druene

Soppen etablerer seg på utsiden av druene og perforerer drueskallet med mikroskopiske tråder (hyfer). Som en enkel beskrivelse kan hyfene betegnes som «sugerør» for næringsopptak. Når det er varmt på dagtid, dehydreres druene ved transpirasjon i perforeringene, og det øker sukkerkonsentrasjonen og gir søtere viner, nemlig edelsøte viner.

Aromatisk profil

Økt konsentrasjon av sukkerartene glukose (druesukker) og fruktose (fruktsukker) er grunnlaget for de edelsøte vinene. Men kun dehydrering og økt sukkerkonsentrasjon er ikke tilstrekkelig for å gi den karakteristiske smaks- og aromaopplevelsen i edelsøte viner.

Edelråtesoppen modifiserer druenes kjemiske og aromatiske profil ved å konsumere sukker og syrer og danner i sin metabolisme en rekke komplekse sukkerarter (polysakkarider), glyserol og enzymer, blant annet oksidasjonsenzymet laccase som bedrer vinens fargekvalitet og gir en følelse av nøtter og mandler.

Et særpreg i vinene er behagelig fylde og god munnfølelse med en oljeaktig tekstur. Det kommer av soppens produksjon av glyserol og polysakkarider. Honningsødme er som regel en dominerende sensorisk parameter ofte i samspill med aprikos, moden og saftig fersken og marsipanpreget nougat.

Bruksområder

De edelsøte vinene brukes gjerne til søte desserter der det er viktig at vinen er søtere enn desserten. Ellers endres syre-sødme-balansen, og en syrlig og ubalansert vin er resultatet. Det er heller ikke uvanlig å drikke disse vinene etter et godt måltid. Karamellpudding kan også være et godt matfølge til vinene.

Servering

I ekstreme tilfeller kan edelsøte viner inneholde en restsukkermengde RS på 450 gram/liter sukker, men sødmen er godt balansert av et høyt syreinnhold, slik at vinen likevel virker frisk. Generelt bør serveringstemperaturen være 10–12 °C for å bevare friskhet og god syre-sødme-balanse og samtidig ivareta vinens rike kompleksitet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg