Brannvesen, kommunalt organ med oppgave å forebygge og slokke brann. Brannvesenet utformes etter forskrifter gitt av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
brannvesen
Brannvesenets innsatsstyrker
Når ulykken er ute, skal kommunens beredskap settes inn for å begrense skadenes omfang. Forskriften forutsetter at beredskapen skal være tilpasset risikoen i kommunen, men setter også minimumskrav til organisering og dimensjonering av innsatsstyrken, i hovedsak knyttet til innbyggertallet i tettsteder i kommunen. I små og mellomstore kommuner vil innsatsstyrkene organiseres som innkallingsstyrker, mens i større kommuner/byer vil det være dreiende vakt med fast ansatt (kasernert) innsatsstyrke.
Slokkestyrkens muligheter og begrensninger
Branner utvikler seg ofte sterkt progressivt, i løpet av 3–10 minutter kan et rom være overtent, få minutter senere kan den vanlige bolig være fullt ut involvert i brannen og langt på vei tapt. Man deler opp tidsforløpet fra antennelse til full slokkeinnsats i: Oppdagelsestid, varslingstid, alarmeringstid, utrykkingstid, og riggetid. Summerer man den totale innsatstiden, viser det seg at selv yrkeskorps mange ganger når så sent frem at brannen kan være vanskelig å begrense.
Vaktlaget rykker normalt ut med fire mann i en brannbil, to av denne styrken er gjerne utrustet og øvet for røykdykking. En moderne brannbil bringer gjerne med 2000–3000 liter vann til slokking. Etter brannbilen følger tankvogn med ekstra vann, dersom vannledningsnettet ikke er godt nok bygd ut. I mange tilfeller vil brannvesenet også rykke ut med en stigebil; ikke bare for å kunne berge personer ut fra høye hus, men også fordi det gir slokkestyrken stor fordel å kunne komme nær brannen og slokke den ovenfra.
Dersom brannen har brutt ut av branncellen når den første slokkeinnsatsen settes inn, vil det ofte være store problemer forbundet med å bringe ilden under kontroll. Branner kan bli så store at slokkestyrken ikke kan gjøre annet enn å trekke seg tilbake og forsøke å begrense skadens omfang ved å utnytte naturlige hinder (avstand) eller etablerte hinder (brannseksjoneringer).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.