Engsalvie er en flerårig urt i leppeblomstfamilien. Denne arten finnes naturlig over store deler av Europa, men er ikke opprinnelig i Norge. Engsalvie dyrkes noe som prydplante og er funnet noen få ganger i naturen i Norge.
Faktaboks
- Vitenskapelig navn
- Salvia pratensis
- Beskrevet av
- Carl von Linné
- Fremmedartstatus i Norge
- NK – Ingen kjent risiko
Engsalvie har en 50 centimeter høy, grov og stiv stengel. Bladene er avlange, rynkete og sitter motsatte på stengelen. Blomstene er typiske salvieblomster og sitter i kranser oppover stengelen. Fargene på krona er svært variabel innen spekteret fra rosa til lilla og blålilla. Både lyse og mørke varianter finnes. I noen tilfeller er blomstene rent hunnlige.
Engsalvie er en innført art som kan finnes i eng, åkerkanter og avfallsplasser. Det finnes noen få funn fra 1890-tallet til 1970-tallet: Hardanger, Oslo, Hvaler. De få nyere funnene er knytta til hager eller tømmerlagringsplasser. Arten er utbredt i Europa nord til Mellom-Europa.
Engsalvie regnes i Fremmedartslista som en dørstokkart, det vil si en art som ikke har etablert seg, men som ut i fra sine nåværende voksesteder burde ha potensiale for å gjøre det. Den plasseres også i kategorien «ingen kjent risiko».
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.