Noe annet enn spørsmålet om foreldelsesfristens lengde, men som likevel henger sammen med dette, er reglene om tilleggsfrist. I visse tilfeller kan en fordringshaver få en utvidet/lengre frist til å gjøre fordringen gjeldende mot skyldneren enn etter de alminnelige reglene om fristens lengde. Tilleggsfristene kan aldri medføre at fordringshaveren har kortere tid til å gjøre fordringen gjeldende enn etter hva som følger av de alminnelige foreldelsesreglene.
Foreldelsesloven har regler om tilleggsfrister i § 10 til § 13. Her skal det bare redegjøres for reglene i § 10 om tilleggsfrist ved uvitenhet og andre hindringer.
Ifølge foreldelsesloven § 10 nr. 1 kan kreditor få en tilleggsfrist dersom grunnen til at han ikke har gjort fordringen gjeldende overfor debitor, er at kreditor har «manglet nødvendig kunnskap om fordringen eller skyldneren». Det er altså manglende nødvendig kunnskap om selve fordringen eller om skyldneren som gir grunnlag for en tilleggsfrist.
Manglende kunnskap om fordringen kan gjelde dens eksistens eller forfallstidspunktet. Dersom kreditor ikke kjenner til at fordringen eksisterer, kan han ikke få avbrutt foreldelsesfristen. Manglende nødvendig kunnskap om forfallstidspunktet kan blant annet tenkes når det er bestemt at forfall skal inntreffe ved en bestemt begivenhet. Så lenge kreditor ikke vet at begivenheten er inntruffet og kravet derfor er forfalt, mangler han kunnskap som er nødvendig for at foreldelsesfristen skal kunne avbrytes.
Manglende kunnskap om skyldneren kan gjelde hans identitet eller oppholdssted.
Tilleggsfristens lengde etter foreldelsesloven § 10 nr. 1 lar det seg ikke gjøre å si noe generelt om. Det heter i bestemmelsen at foreldelse inntrer tidligst ett år etter den dag da fordringshaveren fikk eller burde skaffet seg nødvendig kunnskap om fordringen eller skyldneren. Dersom den ordinære foreldelsesfristen allerede er utløpt, blir tilleggsfristen på ett år. Dersom det gjenstår noe, men mindre enn ett år av den ordinære foreldelsesfristen når fordringshaveren får eller bør skaffe seg nødvendig kunnskap, blir selve tilleggsfristen ett år minus den gjenstående ordinære fristen. Man kan si det slik at kreditor i alle tilfeller får ett år på seg, enten den ordinære fristen allerede er løpt ut eller ikke. Dersom det gjenstår mer enn ett år av den ordinære foreldelsesfristen når kreditor får eller bør skaffe seg nødvendig kunnskap, får bestemmelsen i § 10 nr. 1 ingen betydning.
Kommentarer (2)
skrev Johan Vinje
svarte Marte Ericsson Ryste
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.