Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Fryseri, installasjon for hurtig nedfrysing av matvarer til temperaturer fra −20 °C og kaldere, og for oppbevaring ved –18 °C eller kaldere av de dypfryste produkter. Ved frysing og etterfølgende lagring ved lav temperatur kan matvarer og andre produkter bevares i lang tid uten å tape vesentlig kvalitet.

Faktaboks

Uttale
fryserˈi

I Norge fryses et vidt spektrum av varer, kjøtt, fisk, grønnsaker, bær, iskrem, ferdigretter og så videre, som omsettes i frossen tilstand gjennom frysedisker i butikkene. Store mengder fryses også som råstoff for videre bearbeidelse. Av stor betydning er frysing av fiskefilet og andre fiskeprodukter for eksport.

Industrielle fryserier

Prosessen gjennomføres industrielt i fryserier, som gjerne plasseres i produksjonssentrene for råstoffet.

Industriell frysing foregår med ulike apparater:

  • kontaktfrysere, der varme fjernes fra varene ved kontakt med kalde metallplater
  • luftfrysere, kald luft strømmer forbi varene med stor hastighet
  • lakefryser, nitrogenfryser med mer der råstoffet blir overrislet eller neddykket i kald væske

Kontaktfrysere brukes særlig for filet og andre varer som kan pakkes i regelmessige blokker. Luftfrysere er bedre for mer uregelmessig formet gods som hel størje, kjøttskrotter og så videre.

Etter frysingen lagres varene i fryselagerrom som er forsynt med kraftig isolasjon (20–30 cm tykk, utført av plater av skumplast eller mineralull). Kjølingen i lagerrommene foregår ved luftkjølere, gjerne utstyrt med ribber og vifte for å få god varmeovergang og luftfordeling.

Vanlig kjøleromstemperatur i moderne anlegg er mellom −25 °C og −35 °C, og varen holder seg lengre jo lavere temperaturen er. For transporten har man kjølte jernbanevogner, lastebiler og skip, og det er viktig at lasting og lossing skjer så hurtig at man ikke får vesentlig temperaturøkning. Detaljomsetning kan være problematisk fordi åpne frysedisker for selvbetjening ikke holder så lav temperatur som ønskelig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg