Saken preget hovedstaden i flere uker. Mange i borgerskapet var blitt forferdet over klare bevis på at rystende dårlige arbeidsforhold ikke bare var noe som fantes i andre land. Den borgerlige kvinnebevegelsen støttet opp om streiken. Tross den sterke kritikken ville imidlertid ikke fabrikkeierne gå inn på streikekomiteens krav. De hevdet at farene ved arbeidet var overdrevne og at helseskadene i mange tilfeller skyldtes arbeidernes egen uforsiktighet. Dessuten ville ikke bedriftene la seg tvinge av en fagforening. Jeppesen skrev om «Kapitalisternes grusomme Halsstarrighed», og streiken varte ved i uke etter uke. Selv om det ble samlet inn ganske store beløp i streikestøtte, var det ikke en holdbar situasjon. Den ble enda mindre holdbar fordi streiken også gikk ut over de mannlige fyrstikkarbeiderne, som ikke fikk del i de innsamlede pengene og dermed stod helt uten inntekt.
Hensynet til de mannlige kollegene var en tungtveiende grunn til at pakkerskene vendte tilbake til arbeidet i begynnelsen av desember. Noen av dem hadde da streiket i nesten sju uker. De hadde ikke fått innfridd kravene sine, bare oppnådd at det forhatte mulktsystemet ble litt mindre strengt og fått noen vage framtidsløfter angående lønna. Teknisk sett var det ikke en halv seier en gang. På den andre siden hadde saken vakt enorm oppsikt og sympati, skaffet masse oppmerksomhet rundt de elendige arbeidsforholdene og ført til at store midler, visstnok 14 000 kroner, ble samlet inn. Et folkemøte på Etterstadsletta 24. november vedtok en resolusjon til regjeringen hvor man bad om å få en arbeidervernlov. Dagbladet anslo at minst 10 000 hadde møtt fram der; Social-Demokraten trodde 20 000.
Det stod klart at ikke noe av dette hadde vært mulig uten organisering, både utenfra, fra støttegruppa med røtter i arbeiderbevegelsen og den radikale fløyen av Venstre, men også innenfra, ved at arbeiderne opptrådte samlet. Den kvinnelige fyrstikkarbeiderforeningen fikk etter få dager følge av en mannlig. Fyrstikkpikene var også blitt langt mer selvbevisste. «Nu begynder vi at forstaa at vi har Værd som Mennesker vi ogsaa», skrev de i en takkeuttalelse. «Modigere, selvstændigere og med et nyt Syn paa Livet gaar vi ud af Kampen.»
Fyrstikkarbeiderstreiken er kalt den største sosiale kamp som til da var utkjempet i hovedstaden. Ved siden av å gi fagbevegelsen et puff og virke som en vekker på den konservativt pregede Kristiania, førte den nokså direkte til bedre lønn for pakkerskene fra nyttår 1890 og til en strengere regulering av industrien. Det ble etter hvert slutt på å bruke hvitt fosfor i fyrstikkproduksjonen. I 1892 kom den første arbeidervernloven, hvor fyrstikkarbeidernes vilkår utgjorde en ubehagelig del av bakgrunnen.
Olav Dalgards film Gryr i Norden fra 1939 har fyrstikkarbeiderstreiken som tema.
Kommentarer (3)
skrev Ole Peter Nordby
Det angis i bildeteksten at Fernanda Nissen er avbildet sammen med Helle Devold. Hulda Jeppesen nevnes ikke.
https://digitaltmuseum.no/021017051959/fra-fyrstikkarbeiderstreiken-i-oktober1889-da-jentene-ved-fyrstikkfabrikkene/media?slide=0 oppgir at kvinnen til høyre i midten av bildet er Hulda Jeppesen. Dette samsvarer godt med andre bilder av Hulda Jeppesen.
Dagbladet 30. oktober 1889 oppgir også at prosesjonen fra Etterstad 30. oktober var "ledet af Fruerne Jeppesen og Devold". Dersom bildet er tatt denne dagen, er det neppe Fernanda Nessen som er med på bildet.
svarte Ida Scott
Takk for kommentar - jeg har nå retta det opp. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.
skrev Nils Ivar Agøy
Mange takk for kommentar. Jeg er enig i at det ikke er spesielt sannsynlig at Fernanda Holst opptrer på et bilde fra oktober. Her har jeg nok kommet i skade for å stole for mye på Øyvind Bjørnsons bok om Arbeidstilsynet (s. 16), kanskje fordi ØB vanligvis er pålitelig.
Mvh
Nils Ivar Agøy
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.