Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Gjødselgreip av Osebergtypen fra Voss, nå i Norsk Folkemuseum
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Gjødselgreip er et håndredskap med skaft og tinder. Redskapet er antagelig like gammelt som husdyrholdet, selv om form og materiale har endret seg en god del over tid.

Historisk utvikling

Gjødselgreiper. Den til venstre er helt av tre, den i midten har spisser av jern, mens den til høyre er smidd.
Gjødselgreiper. Den til venstre er helt av tre, den i midten har spisser av jern, mens den til høyre er smidd.

To typer gjødselgreip kan føres tilbake til middelalderen. Den eldste kjente gjødselgreipa i Norge ble funnet i Osebergskipet som ble haugsatt i året 834. Den har to brede tinder foran og et opphøyd håndtak mellom skaft og tinder. Denne typen kalles gjerne møkstyng. Den holdt seg lenge i bruk på Vestlandet (i alle fall ut på 1800-tallet).

Den andre hovedtypen består av et håndtak som ender i en buet tinde. Denne tinden har så en tinde på hver side som holdes på plass med tverrtre. Det er funnet eksemplarer av denne typen fra 1200-tallet ved arkeologiske utgravninger i Sverige. I Danmark er det kirkemalerier fra senmiddelalderen som viser den typiske gjødselgreipa med tre tinder. I Norge var dette den vanligste greipa både før og etter 1800. Effektiviteten økte når tindene fikk jernbeslag.

Et klart teknologisk fremskritt var det når bygdesmedene begynte å smi gjødselgreip med tinder av jern, selv om de til å begynne med var svært tunge. En forbedring var det også når man fikk et håndtak på tvers i enden av skaftet. Greipene som ble smidd lokalt ble så utkonkurrert av de lette amerikanske stålgreipene som gjerne hadde fem tynne tinder. Denne typen kan man fortsatt kjøpe i butikken.

Langt ut på 1900-tallet ble gjødsla lesset opp på vogn eller slede og spredd på åkeren med håndmakt. I moderne fjøs går gjødsla rett gjennom spalter i golvet og ned i gjødselkjelleren. Den blir så pumpet opp i en gjødselvogn, som sprer den utover åkeren.

Litteratur

  • Audun Dybdahl. Jord- og kornbehandling i eldre tid. Redskaper brukt i Steinkjer-regionen. Steinkjer, 1983
  • Janken Myrdal. Medeltidens åkerbruk. Agrarteknik i Sverige ca 1000 till 1520. Stockholm, 1986

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg