Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Kastell er en oppbygning eller område over hoveddekk på tidligere tiders krigsskip for å skaffe seg overhøyde i nærkamp med andre skip. Forkastellet og akterkastellet befant seg henholdsvis i baugen og i akterenden av skipet, midtkastellet midtskips.

Faktaboks

Uttale
kastˈell
Etymologi
av latin, diminutiv av ‘festning’

Historikk

De første kastellene vi kjenner til var plassert midtskips eller akterut om bord i Romerrikets krigsskip. Så tidlig som på 800-tallet kunne vikingskip være utstyrt med forkastell. Kong Sverres Mariasuden som deltok i slaget ved Fimreite i Sogndal i 1184 hadde to kasteller, et forut – kastali fram i stafni – og et akterut, en lypting eller løfting. I tillegg hadde den et midtkastell – kastali vid siglu – kastellet ved masten midtskips. Fra 1200-tallet av kunne krigsskip også være utstyrt med et toppkastell i masten. Når vi kommer til 1300-tallet er kastellene ikke lenger egne oppbygninger, men er blitt en integrert del av skroget. På galeiene på 1400-tallet ble akterkastellet brukt til innkvartering av offiserene, mens mannskapet var forlagt i forkastellet.

På engelsk er fordekket på et skip den dag i dag benevnt forecastle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg