Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Etter tresking må kornet ofte tørkes ned ytterligere før lagring. I Norge har de fleste kornprodusenter kombinerte gårdsanlegg for tørking og lagring.
/Wikimedia commons.
Lisens: CC BY NC 3.0

Kornlager er binger, siloer eller tilsvarende fasiliteter på gårder, kornforretninger og havner for oppbevaring av matkorn, fôrkorn og såkorn.

Begrepet kornlager brukes også i beredskapssammenheng for å beskrive et lands samlede kriselager av korn.

Lagre

Lager på gårdene

Korn som skal lagres må være tørt nok for å unngå varmegang og sopputvikling. Ved normale temperaturforhold må vanninnholdet i kornet ned under 15 prosent for å være lagerstabilt. Ved tresking er vanninnholdet ofte høyere enn dette, og derfor må kornet tørkes før det kan lagres. Mange kornprodusenter har derfor installert korntørker. Ofte er dette kombinerte anlegg for tørking og lagring. Her presses luft gjennom kornmassen og bidrar til opptørkingen. Alternativet vil være å kjøre kornet direkte fra åker til et kornmottak.

Dersom alle produsenter kjørte alt korn direkte til mottakene, ville det ikke vært nok kapasitet der. For å stimulere til tørking og lagring på gårdene, gis det derfor trekk i kornoppgjøret dersom vannprosenten er over 15 prosent ved tidspunkt for mottaket. Det gis også et tillegg for korn som lagres noen måneder på gårdene før mottak.

Lager ved kornmottakene

Store kornsiloer for lagring av korn
Store kornsiloer for lagring av korn
Av /Wikimedia commons.
Lisens: CC BY ND 3.0

Ved mottakene kontrolleres alle partier som kommer inn fra gårdene. Lagring skjer i store anlegg, ofte i høye siloer. Her ligger kornet før det går videre for framstilling av mel eller kraftfôr, eller det selges videre. Mottak finnes hos de ulike kornforretningene og rundt i landet hvor det dyrkes korn.

Dersom kvaliteten tilfredsstiller minstekravene, er det mottaksplikt for korn som er produsert i Norge. Men ikke alle mottak tar imot alle kornslag. Det samme gjelder for økologisk dyrket korn. Derfor kan det være nødvendig å transportere korn til rett mottak.

Lager av såkorn

Tidligere var det vanlig at bøndene holdt til side noe av avlingen for bruk til neste års såkorn. Nå er det vanlig å kjøpe såkorn hvert år. Produksjon av såkorn skjer under kontrollerte former hos såkornprodusenter, og det skjer på kontrakt med såvareforretningene. Hvert parti må holdes adskilt under høsting, tørking og lagring. Såkornet transporteres så inn til såvareforretningene for pakking og eventuell videre lagring før salg.

Lager ved importhavner

Korn er en internasjonal handelsvare som kan kjøpes og selges på verdensmarkedet. Importert korn fraktes oftest med båt, og derfor fins det ofte store kornlagre i eller i nærheten av importhavnene. I Norge er det særlig proteinrike kjernebelgvekster som soyabønner og åkerbønner for bruk i kraftfôr som må importeres.

Beredskapslagre av korn

At et land har beredskapslagre av korn, har blitt aktualisert de senere årene. I Norge er målet nå at beredskapslagrene skal ha tre måneders forbruk av hvete til mat. Dette tilsvarer i overkant av 80 000 tonn med korn.

Det er staten som skal eie kornet i beredskapslagrene, mens kommersielle aktører skal være involvert i selve lagringen. Kornet skal altså finnes i det etablerte lagersystemet, men staten skal eie et gitt antall tonn korn som ikke kornforretningene kan selge.

Historie

Tidligere ble korn lagret i sekker. Beredskapslagre fantes i form av lokale kornmagasin. Nå er beredskapslagrene del av det vanlige systemet men hvor Staten kjøper en viss mengde korn for å ha som sikkerhet i tilfelle kriser.
Tidligere ble korn lagret i sekker. Beredskapslagre fantes i form av lokale kornmagasin. Nå er beredskapslagrene del av det vanlige systemet men hvor Staten kjøper en viss mengde korn for å ha som sikkerhet i tilfelle kriser.
Av /Wikimedia commons.
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Norge har lang tradisjon for å ha beredskapslagre av korn. På 1800-tallet fantes flere kornmagasiner rundt om i landet. Kornet ble lagret i egne bygninger dedikert for kun å bli åpnet under eventuelle kriser. I mer moderne tid ble flere virkemidler satt inn og Statens kornforretning ble opprettet i 1928 med formål å sikre landet en effektiv omsetning og forsyning av korn. Bakteppet var erfaringene fra første verdenskrig hvor forsyningslinjene ble brutt. I tillegg ønsket man å øke norsk kornproduksjon med et overordna mål om til enhver tid å ha tilsvarende ett års behov med sterkt innskrenket forbruk i krigstid.

På 1960-tallet ble det bygd mange store kornsiloer i Norge. Da hadde vi beredskapslagre på om lag 200 000 tonn matkorn, noe som tilsvarte sju måneders normalt forbruk. Mye av dette var importert hvete. Norsk produksjon var mest bygg og havre, og dette ble brukt til kraftfôr. I 1969 vedtok Stortinget at det skulle lagres matkorn som tilsvarte sju måneders forbruk i krigstid. Dette tilsvarte 280 000 tonn med datidens befolkning.

I 1977 kom det en stortingsmelding (St.meld nr. 43, 1976-1977) som fokuserte på at andre risikofaktorer enn krigsscenarioer må tas i betrakting. Bakgrunnen var den knapphet av korn som fantes på verdensmarkedet tidligere på 1970-tallet. Det ble dermed fastslått å ha lagre tilsvarende ett års normalt forbruk. Videre ble det satset på å bygge opp norsk produksjon av mathvete.

Mot slutten av 1980-tallet og på 1990-tallet endret verdensbilde seg mye. Man så det ikke lenger som sannsynlig at Norge ville bli avskåret fra forsyninger utenfra eller at kornlagrene i verden skulle gå tomme. Lagrene av korn ble likevel delvis videreført. I år 2000 opphørte kravene til beholdningsstørrelse helt.

Gjeninnføring av beredskapslagre

I 2012 fikk Statens landbruksforvaltning i oppgave å utrede en gjeninnføring av beredskapslagring av matkorn. Bakgrunnen var flere år preget av flom og tørke både i Norge og flere andre steder i verden, samt perioder med eksportrestriksjoner i store kornproduserende land.

Det finnes mange meninger rundt omfanget av beredskapslageret. At det nå (per 2024) ligger på tre måneders forbruk av mathvete mener mange er for lite.

En utredning fra Agri Analyse fra 2013 anbefalte beredskapslagre tilsvarende tolv måneder forbruk av matkorn og korn til karbohydratrikt kraftfôr, seks måneders forbruk av proteinrikt korn som soya til kraftfôr, samt ⅔ av et års forbruk av såkorn.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Landbruksdirektoratet: Beredskapslagring av matkorn. Ulike tilnærminger til etablering av beredskapslagring av matkorn. Rapport nr. 31/2022 – 15. juni 2022.
  • Hageberg, Eivind og Smedshaug, Christian Anton (2013): Korn og krise: Hvorfor Norge bør starte kornlagring. Rapport 2–2013, Agri Analyse.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg