Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Krabbeetersel
Nærbilde av krabbeetersel på drivis utenfor Dronning Maud Land i Antarktis.
Krabbeetersel
Av .

Krabbeeterselen tilhører selfamilien, og har en sirkumpolar utbredelse i pakkisen rundt hele Antarktis. Navnet fikk arten av tidlige ekspedisjons- og fangstfolk som hadde observert at den spiste krepsdyr. Krepsdyrene som står på krabbeeterselens meny er imidlertid ikke krabber, men krill som det finnes særdeles mye av i Antarktis. Tennene som sitter bak dyrenes rovtenner er omdannet med utvekster i begge retninger, noe som gjør at tannrekkene kan fungere som en sil. Når dyrene spiser, fyller de munnen med vann og krill for så å presse ut vannet gjennom tannsilen når munnen lukkes.

Faktaboks

Uttale
krˈabbeˈetersˈel
Også kjent som
Lobodon carcinophagus
Vitenskapelig navn
Lobodon carcinophaga
Beskrevet av
(Hombron og Jacquinot, 1842)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Tegning av kraniet til en krabbeetersel
Tegningen av kraniet viser blant annet de omdannede tennene, som gjør at krabbeeterselen kan sile ut sjøvann når den spiser krill. Illustrasjonen er fra The zoology of the voyage of the H.M.S. Erebus & Terror, under the command of Captain Sir James Clark Ross, during the years 1839 to 1843. By authority of the Lords Commissioners of the Admiralty (1844)
Av .

De voksne krabbeeterselenes kroppsfarge er lys brungrå, ofte litt mørkere og med tydelige flekker på fram- og baksveiver. Kroppsfargen blekner gjerne gjennom året slik at dyr som akkurat er ferdig med hårfelling på sommeren har en mørkere farge enn ellers. Ungdyr er også noe mørkere enn eldre dyr. Som nyfødte er ungene helt dekket av en fyldig lysbrun pels, denne røytes av i løpet av dyrets to første leveuker. Det er ofte mange arr og bitemerker på krabbeeterselenes pels, dette skyldes både hyppige angrep fra sjøleoparder og innbyrdes kamp dyrene imellom i paringssesongen.

Voksne krabbeeterseler er vanligvis 2,0–2,4 meter lange, men eldre hanner på nærmere 2,7 meter og hunner på 2,8 meter er observert. Kroppen er slank, og vekta varierer gjennom året. Når hårfellingen starter på sommeren, veier hannene rundt 200 kilo mens hunnenes vekt er på cirka 215 kilo. Antakelig kan krabbeeterselene bli oppimot 40 år gamle, mens vanlig livslengde ligger på mellom 20 og 25 år.

Levevis

Utbredelse

utbredelse av krabbeetersel

Utbredelse av krabbeetersel (Lobodon carcinophaga). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).

utbredelse av krabbeetersel

Krabbeeterselene er utbredt i pakkisen rundt hele Antarktis. De kan tidvis bevege seg over lange avstander, for det meste styrt av hvordan pakkisbeltet utvider seg om vinteren og reduseres om sommeren. Sjøl om arten lever ganske spredt, så finnes det områder med større konsentrasjoner, gjerne der kontinentalsokkel ender i en eggakant eller ved en iskant. I slike områder med rikelig tilgang på mat kan krabbeeterselene opptre i stor flokker på hundrevis av dyr. Individer av arten er også observert langs de aller sørligste kystene av Sør-Amerika, Afrika og Australia.

Formering

Begge kjønn av krabbeetersel blir kjønnsmodne når de er rundt 2–3 år gamle, og det er den sørlige sommeren som er artens yngletid. De fleste ungene fødes på pakkisen i Antarktis i siste halvdel av oktober. I yngleperioden opptrer hver hunn på isen sammen med sin egen unge og i selskap med en oppvartende hann som forsvarer henne fra andre hanner helt til ungen avvennes og hun kommer i brunst. Dette skjer rundt tre uker etter fødselen og så snart hannen har paret seg, vil han forlate henne og dra på søk etter andre hunner i brunst, såkalt seriemonogami. Etter avvenning og paring forlater hunnene ungene for godt og drar ut på nytt matsøk. Nyfødte unger veier rundt 35 kilo, og når dieperioden avsluttes etter tre uker er vekta kommet opp i rundt 100 kilo.

Matsøk

Rundt 95 prosent av krabbeeterselenes meny består av krill. Øvrig diett består av fisk og blekksprut. Det er ingen utpreget sesongmessig variasjon i dyrenes matvalg. Om sommeren legger krabbeeterselene seg gjerne opp på isen for å hvile midt på dagen, men om vinteren er det mer sjelden at de legger seg opp. Når de jumper uti vannet og drar på matsøk kan de dykke gjentatte ganger etter mat i opptil 16 timer i strekk, gjerne på kveld, natt og tidlig morgen. De fleste dykkene er grunne (mindre enn 100 meter) og korte (inntil fem minutter), men det er observert at arten kan dykke helt ned til 600 meters dyp. Dykkene på morgen og kveld er gjerne noe dypere enn nattdykkene, antakelig fordi krillen er lettere å fange når det er mørkt.

Sårbarhet

Krabbeetersel
To krabbeeterseler på drivis utenfor Dronning Maud Land i Antarktis.
Krabbeetersel
Av .

Krabbeetersel

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Krabbeeterselenes dødelighet kan komme opp i så mye som 80 prosent i dyrenes første leveår. Dette skyldes i særlig grad at slike selunger er populær mat for sjøleopardene som åpenbart har en betydelig innvirkning på krabbeeterselenes bestandsstørrelse. Slik predasjon er omtrent utelukkende rettet mot årsungene ettersom nye sår som kan indikere angrep fra sjøleoparder bare unntaksvis observeres på dyr som er ett år gamle og eldre. Også spekkhoggere jakter på krabbeetersel.

I 1955 ble det observert et tilfelle av massedød blant krabbeetersel som var utbredt i områdene ved Den antarktiske halvøya. Nærmere 97 prosent av bestanden ble utradert, men hva som var dødsårsaken ble aldri avklart. Observerte symptomer kunne tyde på en slags PDV-lignende epidemi (PDV = Phocine Distemper virus, en slags forkjølelseslignende sykdom) av samme type som tok livet av mange steinkobber i Skagerrak og Sør-Norge i 1988 og 2002. Blodprøver tatt av krabbeetersel på 1980-tallet har bekreftet at dette kunne ha vært tilfelle.

Bestand og fangst

Selv om det har vært gjort mange forsøk på tellinger av krabbeetersel i Antarktis, er antallet fremdeles ganske usikkert. Det antas at bestanden antakelig består av mellom 5 og 10 millioner dyr. Dette gjør arten til den mest tallrike av alle seler.

Dyrenes utbredelse fjernt fra mennesker og spredt over store områder i pakkisen rundt Antarktis gjør at krabbeeterselene aldri har vært tilgjengelig nok til at den kunne bli gjenstand for noen form for industriell fangst. Det ble riktignok gjort noen fremstøt med prøvefangst i 1964–1965 av Norge og i 1986–1987 av Sovjetunionen, men konklusjonen for begge var at det ikke var mulig å få til lønnsom næring av en slik fangst. Mindre antall dyr er imidlertid blitt tatt og brukt som mat for folk og hunder på ekspedisjoner i området.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Lobodon carcinophaga
GBIF-ID
2434762

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg