Literacy er snevert definert som evnen til å lese og skrive. I en videre betydning omfatter literacy et sett av skriftspråklige ferdigheter som gjør at man kan forstå, skape, kommunisere, orientere seg og delta i samfunn som er i endring. FN definerer literacy som en menneskerett, fordi det er en forutsetning både for å ta til seg kunnskap og delta i demokratiet. Dagens betydning av literacy rommer også dannelse og medborgerskap.
Literacy er et overordnet mål i norsk skole. I læreplanen for skolen er det beskrevet fem grunnleggende ferdigheter som skal gjennomsyre alle fag: lesing, skriving, regning, muntlige ferdigheter og digitale ferdigheter. Dette er kompetanser som barn og unge trenger for å forholde seg til et komplekst tekstlandskap, både i skolen og i samfunnet for øvrig. De kan derfor tolkes som et bidrag til å oppnå nettopp literacy. De grunnleggende ferdighetene kom inn i læreplanen med skolereformen Kunnskapsløftet i 2006 og tankegangen er beholdt i den nye læreplanen Fagfornyelsen i 2020.
Literacy-begrepet er relativt nylig tatt uoversatt inn i norsk språk. Det har vært forsøkt oversatt med skriftkyndighet/skriftkunne, skriftkompetanse, skriftkultur, tekstkompetanse og litterasitet. Det er i dag vanlig å benytte termen uoversatt på norsk.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.