Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Maurtue i granskog
Maurtue, sannsynligvis lagd av rød skogsmaur, i blåbærgranskog
Maurtue i granskog
Lisens: CC BY SA 3.0

Maurtue er et tilholdssted for et samfunn av maur. Maurtua er et karakteristisk innslag i norsk natur og andre kalde områder. Den gir maur ly for været og er et trygt sted for dronninga å legge egg.

Typiske kuppelformede maurtuer er imidlertid ganske uvanlige både i et nasjonalt og globalt perspektiv. De fleste av våre maurarter bygger heller bol nede i bakken, i jord, sand eller bergsprekker og ofte i mose eller under en stein.

Bygning

Illustrasjon av innsiden av en maurtue
En maurtue er ikke bare en haug av barnåler. Maurtua har indre kamre som er forbundet med ganger. Inne i tua holdes egg, larver og pupper i ulike kamre.
Illustrasjon av innsiden av en maurtue
Lisens: CC BY SA 3.0

En maurtue ser ut som en stor kuppelformet haug av barnåler. Men i likhet med andre maurbol, har maurtua indre kamre som kan gå dypt nedi jorda, og disse er forbundet med ganger som mauren graver eller gnager ut. Iblant kan bolet bestå av bare ett kammer, som hos smalmauren. Inne i tua holdes egg, larver og pupper i ulike kamre, ofte adskilt, og flyttes rundt avhengig av temperaturen.

Det ytre består av et tettpakket, homogent sjikt som beskytter mot vær og vind. Det ytre laget leder også bort regnvann langs sidene til tua, men har fortsatt hull som maurene kan gå inn og ut av.

En maurtue kan bli imponerende høy. Rekorden er satt av nordlig skogmaur med en tue som var 2,9 meter høy og hadde en omkrets på 20 meter. Vanlige maurtuer blir sjelden over 2 meter i høyden og 10 meter i omkrets.

Materiale

Kva på maurtue

De hvite krystallene på denne maurtua er kvae.

Kva på maurtue
Lisens: CC BY SA 3.0

Materialet i en maurtue er avhengig av tilgangen på byggematerialer i omgivelsene rundt. Når tua ligger i en barskog, benyttes hovedsakelig barnåler som byggemateriale, mens i en løvskog består tua for det meste av små kvistbiter og bladstilker. Det groveste materialet finnes gjerne inne i tua, hvor ynglekamrene er lokalisert. Det finere materialet, som barnåler, dominerer mye av det tette laget på utsiden av tua. Maur kan også bruke mineralpartikler til å bygge tue, og iblant kan nesten hele tua være bygd av småstein. I tillegg kan en finne store ansamlinger av kvae inne i en tue. En stor skogmaurtue kan inneholde opptil 20 kilo med kvaeklumper. Kvae har en desinfiserende effekt, så det er mulig maur bruker kvaen til å holde unna sopp og bakterier.

Alder

I motsetning til andre sosiale insekter i Norge lever maur i et flerårig fellesskap. Hos sosiale stikkeveps og humler i Norge dør fellesskapet etter sommeren, og de nye dronningene blir igjen for å grunnlegge nye samfunn etter overvintringen. Hos maur derimot, kan maursamfunnet adoptere nye dronninger når dronningen dør, og maursamfunnet kan derfor i noen tilfeller fortsette å eksistere. Dessuten kan maurdronninger bli ganske gamle; den eldste kjente ble nesten 29 år gammel. Det finnes belegg for at maurtuer kan bli opptil 100 år gamle, men alderen på en maurtue er svært vanskelig å måle.

Klima i tua

Fotografi av maurtue med flekkvis snødekke.

På tross av snøen kan det være 26–28 ℃ inni en tue på vinteren.

Maursamfunnet klarer å oppnå et varmt og stabilt miljø inne i tua, selv om vinteren. Maurtuer av skogmaur kan blant annet opprettholde en temperatur på 26–28 °C i det indre av tua på seinvinteren, til tross for at det er snø utenfor. Maur isolerer tua og tar i bruk teknikker for å oppnå et varmt og stabilt miljø inne i tua. Maur lager blant annet høye tuer for å samle varme om våren, og de bygger ofte tuene sine sør i skogkanten for å fange mest mulig solvarme. For å varme opp dypere deler av tua kan maur «sole seg» i varmere deler av tua og transportere varmen nedover ved å forflytte seg.

Maurpuppene trenger mer varme for å utvikle seg til voksne maur, og blir derfor ofte plassert øverst i tua der det er varmest. Foruten solvarme genererer maurene også egen varme via metabolisme, noen ganger i betydelig grad for eksempel på seinvinteren.

På tuas ytre flate finnes det hull som maurene kan gå inn og ut av. Disse kan åpnes og lukkes etter behov for å regulere temperaturen og fuktigheten inne i tua.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg