Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Ildtempelet i Royapuram, Chennai.
Ildtempelet i Royapuram, Chennai.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Parsere er en vanlig betegnelse på tilhengere av den gamle iranske religionen, zoroastrismen, og som utvandret til India på 900-tallet. Begrunnelsen var diskriminering og undertrykkelse etter at Iran ble underlagt muslimene i 651.

Faktaboks

Uttale
pˈarsere
Etymologi
hindi parsi, ‘perser’

Migrantene slo de seg ned langs Indias nord–vestkyst, der de dannet en egen folkegruppe («persere»), men senere oppsto det også mindre zoroastriske samfunn i andre byer. På 1800-tallet oppnådde de velstand og et høyt utdannelsesnivå, og har spilt en viktig rolle i moderne indisk samfunnsliv. Dette har ført til påvirkning fra både hinduismen og kristendommen, og derfor en viss grad av synkretisme.

Parsere i dag

zoroastrisk, parsisk jashan-seremoni.
To prester velsigner et hjem.
zoroastrisk, parsisk jashan-seremoni.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Det parsiske samfunnet søker å opprettholde sine trosforestillinger og ritualer, og deres lærde er opptatt av å styrke det de anser som rett levesett, moral og etikk. Ritualene er preget av søken etter renhet, kjærlighet, sannhet og visdom. Barna, både gutter og jenter, undervises i zoroastrismens hellige tekst, Avesta. Zoroastriske ildtempler vedlikeholdes, og i Mumbai i India eksisterer det også fremdeles såkalte «stillhetens tårn» (dakhma), der de døde blir bisatt på tradisjonelt vis. Denne skikken er likevel på vei ut, ikke minst på grunn av økende urbanisering, og i parsiske samfunn utenfor India brukes nå andre bisettingsmetoder.

Da konvertering til parsersamfunnet ikke aksepteres og fødselsraten er lav, har antallet parsere gått jevnt tilbake, og er nå omtrent 60 000 i India, hovedsakelig i Mumbai. Det finnes et lite parsersamfunn i byen Karachi i Pakistan, og gjennom utvandring også mindre grupper i Storbritannia og Canada.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Kirsti Berulfsen

Omtalt i romanen "Familieanliggender" av Rohinton Mistry

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg