Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Retningslinje er i jussen en norm for hva man bør legge vekt på når man skal løse et spørsmål. En retningslinje omfatter råd og anbefalinger og beskriver ofte hva myndighetene mener er god praksis. Den er mindre absolutt enn en regel, og i motsetning til regler er retningslinjer ikke rettslig bindende.

Kan-regler

Selv om retningslinjer ikke er bindende, kalles de ofte med et populært uttrykk for «kan-regler». De egentlige reglene, som er bindende, kalles da «skal-regler». Retningslinjer kan være svært omfattende og være samlet for eksempel i en forskrift med mange paragrafer.

Retningslinjer i forskrifter

Selv om lover og forskrifter som oftest inneholder bindende regler, kan særlig forskrifter også inneholde retningslinjer. Et eksempel på en forskrift som i sin helhet inneholder retningslinjer, er forskrift om nasjonal retningslinje for helsesykepleierutdanning. På Helsedirektoratets nettsider står det om slike nasjonale retningslinjer at de

«er å betrakte som anbefalinger og råd, basert på aktuell faglig kunnskap fremskaffet på en systematisk, kunnskapsbasert måte. De nasjonale retningslinjene gir uttrykk for hva som anses som god praksis på utgivelsestidspunktet og er ment som et hjelpemiddel ved de avveininger tjenesteyterne må gjøre for å oppnå forsvarlighet og god kvalitet i tjenesten. Nasjonale retningslinjer er ikke rettslig bindende, men skal som faglig normerende langt på vei være styrende for de valg som skal tas.»

Det er altså lov å bryte med en retningslinje, men det skal noe til.

I lover eller forskrifter brukes ofte verbet «skal». Det gir uttrykk for at vi har å gjøre med noe som er rettslig bindende. Det er da ikke retningslinjer. Et eksempel er folkehelselovens § 24, der det står: «Helsedirektoratet skal ha oversikt over folkehelsen og forhold som påvirker folkehelsen». Dette betyr at Helsedirektoratet ha en slik oversikt. Da er det ikke en retningslinje, men en bindende regel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg