Folkehelseloven er en norsk lov som gir kommuner, fylkeskommuner og statlige myndigheter ansvar for å fremme folkehelse. Sammen med forebyggingsbestemmelsene i helse- og omsorgstjenesteloven er folkehelseloven et rettslig virkemiddel for å nå samhandlingsreformens mål om å fremme folkehelse, forebygge sykdom og utjevne sosiale helseforskjeller.
Faktaboks
- Fullt navn
- lov om folkehelsearbeid
- Kortnavn
- folkehelseloven
- Forkortelse
- fhl.
- Vedtatt
- 24.6.2011
- Trådt i kraft
- 1.1.2012
- Lovdata-ID
- NL/lov/2011-06-24-29
Folkehelseloven skal bidra til en samfunnsutvikling som fremmer folkehelse, herunder utjevner sosiale helseforskjeller. Folkehelseloven skal danne et grunnlag for bedre samordning av folkehelsearbeid på tvers av sektorer og mellom kommuner, fylkeskommuner og statlige myndigheter.
Formålsbestemmelsen gir uttrykk for de overordnede målene som loven skal fremme og har betydning for hvordan de andre bestemmelsene i loven skal forstås. Formålet gjenspeiler ifølge lovens forarbeider også de fem grunnleggende prinsippene for folkehelsearbeid: 1. «helse i alt vi gjør» (Health in All Policies), 2. utjevning av sosiale helseforskjeller, 3. bærekraft, 4. føre-var og 5. medvirkning.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.