I 2011 oppga 57 000 personer at de hadde gælisk som morsmål eller snakket det på et tilsvarende godt nivå (nivå L1 og L2). 87 000 personer i Skottland oppga at de hadde noe kjennskap til skotsk-gælisk.
Tidligere ble gælisk talt over hele Skottland, og språket var del av et dialektkontinuum som strakte seg til det sørlige Irland. I dag står språket sterkest i De ytre Hebridene (Na h-Eileanan Siar), der omkring halvparten av befolkningen er gælisktalende. Det finnes ikke lenger enspråklige gælisktalende.
Fra 1985 har BBC et gæliskspråklig tilbud som er basert i Stornoway og heter Radio nan Gàidheal. Kanalen er tilgjengelig i hele Skottland og sender nyheter i tillegg til ulike underholdningsprogrammer.
Lokalt er skotsk-gælisk undervisningsspråk i lavere skoleklasser. Det brukes også noe i presse og kringkasting. Bòrd na Gàidhlig ble opprettet i 2006 som del av Skottlands regjering (Riaghaltas na h-Alba) for å støtte bruken av språket og særlig for å implementere Gaelic Language Act fra 2005 som var ment å sikre et juridisk rammeverk for bruken av språket i offentlig sektor (jamfør Welsh Language Act 1993).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.