Slovakisk har alltid trykk på første stavelse. Slovakisk skrives med det latinske alfabetet med tilføyelse av visse tegn som ikke betegnes av dette alfabetet.
Det skilles mellom korte og lange vokaler. De lange vokaler betegnes ved et aksenttegn, for eksempel krásna, hvor á er lang mens en umarkert a er kort. Det tilsvarende gjelder også de stavelsesbærende sonantene r og l, ŕ vs r, ĺ vs l. To lange vokaler kan ikke følge hverandre. Derfor blir den andre vokalen i dette ordet forkortet, krásný > krásny.
En hake, haček, brukes ved konsonantene š for å betegne lyden sj, ž for lyden zj og č for lyden tsj, samt ved ň for palatalisert nj. Ved konsonantene blir bløthet markert med en apostrof, d‘, t‘, l‘.
Slovakisk har tegn som er særegent for språket. I ordet pät‘ ‘fem’ viser tødlene at vokalen ä utales som æ i sentrale Slovakia, mens den i andre dialekter betegner en e. Dette gjelder vokalen som går tilbake på den urslaviske fremre nasal ȩ. For å betegne diftongen uo brukes en omvendt haček, vokáň (cirkumfleks) : stôl vs stola.
Slovakisk har en motsetning mellom lange og korte vokaler, og mellom lange og korte stavelsesbærende sonanter. Lange vokaler forekommer også i ubetont stavelse. Slovakisk har fire diftonger. Det skrives med det latinske alfabetet med diakritiske tegn for spesielle lyder, f.eks. š = [ʃ], ž = [ʒ], č = [tʃ]; palataliserte lyder skrives t', d', ň, l'. Lange vokaler betegnes ved aksenttegn: á, é, ú osv. Slovakisk har foruten tegnet ô for diftongen uo og ä for åpen e en rekke digrafer (ia, ie, iu, dz, dž).
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.