Umiddelbart etter terrorhendelsene 22. juli iverksatte helsemyndighetene tiltak for å sikre at de rammede fikk ivaretatt sine behov for psykososial oppfølging. Alle kommunene ble anmodet om å ha et psykososialt kriseteam.
En modell for oppfølging i kommunene for de som ble rammet på Utøya, og i regi av bedriftshelsetjenesten for de som ble rammet i regjeringskvartalet, ble utviklet i samarbeid med fagmiljøene.
De overlevende og pårørende fra Utøya ble invitert til fylkesvise samlinger i regi av regionale ressurssentre om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS) og samarbeidende fagmiljøer. Til sammen 18 samlinger ble arrangert med noe over 700 deltakere.
Temaer var blant annet hvordan ungdommene fungerte i skolen, og forberedelser til rettssaken mot Anders Behring Breivik. Samlingene skulle bidra til å skape forståelse av hendelsene, og gi deltakerne innsikt i deres egne følelsesmessige og kognitive reaksjoner, ved hjelp av gruppesamtaler og informasjon om vanlige reaksjoner etter opplevd traume.
De Utøya-etterlatte deltok i fire nasjonale helgesamlinger organisert av Helsedirektoratet. Senter for krisepsykologi hadde det faglige ansvaret for samlingene. Modum Bad og Sorgstøttesenteret ved Ahus deltok med gruppeledere, og Norges Røde Kors stilte med aktivitetsledere for de unge. Modum Bad hadde ansvar for samlinger for etterlatte i regjeringskvartalet hvor opplegget i stor grad var det samme som for Utøya-etterlatte.
Fire samlinger ble arrangert for Utøya-etterlatte, mens etterlatte fra regjeringskvartalet hadde én kveldssamling og to helgesamlinger (etter eget ønske). 63 av de 69 rammede familiene fra Utøya deltok på minst én samling, de fleste på alle fire.
Kommentarer (2)
skrev Tor-Ivar Krogsæter
«Bomben var produsert»: Hvor? Hvordan? Det virker som om noe mangler her. For øvrig kan dere med fordel lenke til NRKs åtteepisoders podcast om 22. juli i Hele historien-serien deres.
svarte Ida Scott
Takk for kommentar. Artikkelen er under redigering. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.