Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Furutorvmose Sphagnum capilifolium
Furutorvmose Sphagnum capillifolium er en av våre vanligste torvmoser, den vokser helst i lysåpen fuktig skog og lynghei.
Furutorvmose Sphagnum capilifolium
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Torvmose er en av tre slekter i bladmoseordenen Sphagnales. Artene vokser på fuktig, sur grunn eller i vann.

Faktaboks

Også kjent som
hvitmose
Beskrevet av
Carl von Linné

Torvmosene har en eiendommelig bygning. Stengelen er opprett og har korte grener som sitter i knipper i mange etasjer oppover. Greinknippene består av et antall hengende greiner og et antall utstående greiner. Mosen vokser stadig i toppen og synker sammen nedentil og danner torv. Stengel og grener er kledd med ett eller flere lag store, tomme celler som suger vann og løfter det oppover i planten.

Bladene har bare ett cellelag, men med to slags celler. Annenhver celle er levende og driver fotosyntese, den er smalt båndformet og kalles klorofyllcelle. Annenhver celle er tom og innvendig stivet opp med porøse tverrvegger så den ser ut som en oppblåst, pølseformet ballong. Den kalles hyalincelle, har ofte runde porer i veggen og kan slippe vann inn og ut. Mosen får da en grønn, gulbrun eller rød farge. Ved inntørking blir mosen hvit på grunn av de luftfylte cellene, jamfør det svenske ordet vitmossor.

Det finnes flere hundre arter, utbredt i alle verdensdeler (unntatt Antarktis), i Norge har vi rundt 50. De fleste vokser på myr, noen arter i store mengder. Det å skille mellom de ulike artene kan oppleves som vanskelig for en nybegynner, men med trening og forståelse av hvordan artene varierer med ulike vekstforhold, kan de fleste bestemmes i felt.

Systematikk

Nivå Vitenskapelig navn Norsk navn
Rike Plantae planteriket
Rekke Bryophyta bladmosar, bladmoser
Klasse Sphagnopsida torvmoser
Orden Sphagnales torvmoseordenen
Familie Sphagnaceae torvmosefamilien
Slekt Sphagnum torvmoseslekta

Systematikken følger Artsdatabankens inndeling (2024).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Artsdatabanken-ID
104979
GBIF-ID
2668958

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg