Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Universitetsskole er en skole som har inngått avtale med en høgskole eller et universitet om forsknings- og utviklingsarbeid knyttet til praksisopplæringen av lærere. Universitetsskoler er ofte faglige eller pedagogiske foregangsskoler.

Faktaboks

Også kjent som

lærerutdanningsskole

Institusjoner som utdanner lærere inngår to typer samarbeidsavtaler med grunnskoler og videregående skoler.

  • Partnerskoler samarbeider med lærerutdanningen om praksis, veiledning og vurdering av lærerstudenter.
  • Lærerutdanningsskoler har det samme praksissamarbeidet som partnerskoler, men bidrar også til forskning og utvikling i lærerutdanningen.

Hensikten med lærerutdanningsskoler er å bidra til å gjøre lærerutdanningen mer praksisrelevant og å styrke kompetanseutviklingen i skolen.

Det første samarbeidet av denne typen startet i 2009 mellom Universitetet i Oslo og Stovner videregående skole. Dette ble kalt universitetsskolesamarbeid og Stovner ble kalt universitetsskole. Inspirasjonen kom fra samarbeidet mellom medisinutdanningen og universitetssykehusene.

Siden har slike utvidede samarbeid blitt en sentral del av Nasjonal strategi for kvalitet og samarbeid i lærerutdanningene (LU-2025), og alle høgskoler og universiteter har i dag slike samarbeidsavtaler. I 2019 ble Nasjonalt Nettverk for universitets- og lærerutdanningsskoler opprettet.

Samarbeidsavtalen

Hvordan universitetene og høyskolene utformer sine utvidede partnerskap, varierer i detaljer og omfang, og det er i stadig utvikling.

De fleste lærerutdanningsinstitusjoner velger ut skoler for avgrensede perioder, ofte på fire år, på bakgrunn av søknader på en utlysning. De enkelte lærerutdanningsinstitusjonene inngår avtaler med skolene og skoleeierne om hva det skal samarbeides om. Typiske målsettinger er å:

  • Utvikle kvaliteten i skolen og i høyere utdanning for å styrke elevers og studenters læring
  • Videreutvikle lærerutdanningene, og skape gode modeller for lærerstudentenes praksis
  • Øke samarbeidet om forsknings- og utviklingsarbeid i skolene

Kvalitetsutvikling i lærerutdanningen

Universitetsskolene kan med bidra til kvalitetsutvikling ved å gjøre lærerutdanningens kunnskapsgrunnlag, undervisning og vurderingsformer mer profesjonsrelevante gjennom at representanter for skolene deltar i:

  • Utvikling og revidering av lærerutdanningens studieprogram, emner, undervisnings-, vurderings- og praksisformer
  • Gjennomføring av undervisning på campus og i praksis
  • Forvaltning av lærerutdanningen

For lærerstudentene representerer universitetsskolene en arena for høykvalitetspraksis.

For forskere fungerer universitetsskolene som arena og samarbeidspartner for forsknings- og utviklingsprosjekter som er relevante for lærerutdanningen og for skolen.

Faglig utviklingsarbeid på skolene

For skolene og skoleeierne kan universitetsskolesamarbeidet:

  • Fungere som en motor i universitetsskolenes faglige utviklingsarbeid, og
  • Gi karrieremuligheter for enkeltlærere.

For elever betyr det å gå på en universitetsskole at de går på en skole som er utviklingsorientert både når det gjelder læreres profesjonelle kompetanseutvikling og elevenes læring.

Forskning på lærerutdanningsskoler

Forskning på UiOs samarbeid med universitetsskolerdokumenterer at universitetsskolene kan bidra til kvalitetsutvikling av lærerutdanningen og skolene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hatlevik, I. K. R., Engelien, K. L. & Jorde, D. (2020). Universitetsskolers bidrag til utvikling av lærerutdanningen ved Universitetet i Oslo. Acta Didactica Norden 14(2) Art. 2.
  • Hatlevik, I. K. R., Hunskaar, T. S. & Eriksen, T. M. (2020). Universitet og skole i samarbeid om lærerutdanning – Universitetet i Oslo sin modell for utvidet partnerskap. I. E. Elstad (red.), Lærerutdanning i nordiske land (s. 277–295). Oslo: Universitetsforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg