I bygningssammenheng er det vanligvis varmeovergang ved overflater mot ute- eller inneluft, eller i luftfylte hulrom eller spalter som har interesse. For bygningsflater ute eller inne kan lufthastigheten variere mye både over tid og over flaten. I praksis benyttes målte gjennomsnittsverdier for frie flater som erfaringsmessig er av rimelig størrelsesorden. Utgangspunktet er da slike temperaturforskjeller mellom overflate og luft som vanligvis forekommer og aktuelle vindhastigheter utendørs og lufthastigheter innendørs. I hjørner og kroker vil luftstrømningen bli hindret og her kan vi lokalt ha betydelig lavere verdier for det konvektive varmeovergangstallet enn på frie flater.
Ved standardiserte beregninger av bygningsdelers varmegjennomgangskoeffisient (U-verdi) benyttes vanligvis følgende verdier for varmeovergangsmotstand (1/h):
- Utendørs flater: 0,04 m²K/W
- Innendørs med varmestrøm oppover: 0,10 m²K/W
- Innendørs med horisontal varmestrøm: 0,13 m²K/W
- Innendørs med varmestrøm nedover: 0,17 m²K/W
Den lave verdien for utendørs flater skyldes virkningen av vind. Ved varmestrøm vertikalt gir situasjonen med høyest temperatur øverst (varmestrøm nedover) mindre luftbevegelse, og altså høyere varmeovergangsmotstand, enn den omvendte situasjonen.
For velisolerte bygningskonstruksjoner har varmeovergangstallet marginal betydning. For bygningsdeler med høy U-verdi, som for eksempel eldre vinduer med enkelt eller dobbelt glass, har den imidlertid merkbar innvirkning, slik at varmetapet øker når det blåser ute.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.