Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Wushu-utøvere trener i nærheten av Shaolin-tempelet Songshan.
Wushu-utøvere trener i nærheten av Songshan Shaolin-tempel i Kina.

Wushu er en samlebetegnelse på kinesiske kampsporter. I Vesten brukes ofte betegnelsen kung fu (kinesisk: «dyktighet gjennom hardt arbeid»).

Faktaboks

Også kjent som

Kung fu

Wushu er en komplett kampsport og en fullkontaktsport. Den ble utviklet i 1949 i et forsøk på å standardisere praksisen av tradisjonelle kinesiske kampsporter.

Opprinnelsen til wushu kan spores flere tusen år tilbake. Spesiell betydning fikk utviklingen av våpenløse selvforsvarsteknikker blant buddhistmunkene i Shaolin-klosteret fra cirka år 500, ifølge legenden under ledelse av den indiske buddhisten Bodhidharma. Som i japanske budoformer la de stor vekt på mental styrke ved siden av den fysiske treningen.

I dag har wushu over 180 millioner utøvere i Kina, og rundt 45 millioner utøvere utenfor Kina, fordelt på 148 land. Wushu har også blitt en populær konkurransesport.

Stilarter

Wushu kjennetegnes av hurtig fotarbeid, høye spark, spenst og akrobatikk. Det finnes hundrevis av forskjellige stilarter, både med og uten våpen. Blant våpnene som benyttes er ulike typer sverd, sabler, stokker, spyd, staver og trevåpen. Stilartene er alle bygd på ulike prinsipper og teorier. Noen er langsomme med fokus på meditasjon og mental styrke, disse kalles indre stilarter. Andre er mer eksplosive og fokuserer på fysisk styrke, og kalles ytre stilarter. Det er også vanlig å skille mellom tradisjonelle og moderne stilarter. Felles for alle er at de baserer seg på kinesisk historie, filosofi og kultur.

Konkurranser

Gutt konkurrerer i taolu med våpen.
Gutt konkurrerer i taolu med våpen under World Wushu Championships i 2019.

Wushu som konkurransesport ble utviklet i Kina på 1950-tallet. Myndighetene godkjente da én internasjonal standard innen wushu. I moderne wushu kan man i dag konkurrere i taolu (oppvisning) og sanda (kamp).

I taolu viser deltagerne frem en serie med wushu-teknikker. Det er egne klasser med og uten våpen. Oppvisningen varer i 90 sekunder, og utøverne kan få poeng etter teknikk, rytme, koreografi og akrobatiske egenskaper.

I sanda konkurreres det i elleve vektklasser for menn, og syv for kvinner. Hver kamp består av tre runder á to minutter. Slag, kast og spark er tillatt, med unntak av knespark, albueslag, skalling, kvelning og leddvridninger. Det er forbudt å slå mot strupehodet og nakken, samt hodet når motstanderen ligger nede.

Utstyr

Det er ingen bestemte krav til treningsklær, men det er vanlig å trene i løstsittende bukse og overdel av lett og luftig materiale. Noen klubber har egne klubbuniformer med like bukser og T-skjorter. Mange trener barbeint, mens noen foretrekker wushu-sko med myk såle. I taolu-konkurranser brukes tradisjonell drakt og wushu-sko i taolu. I sanda-konkurranser benyttes rød eller svart shorts og singlet.

Wushu i Norge

De første wushu-klubbene dukket opp i Norge på 1980-tallet. Siden har populariteten vært jevnt økende. I dag trener over 1300 personer wushu i Norge.

Wushu er organisert under fleridrettsseksjonen i Norges Kampsportforbund, og har eget landslag. Landslagstrener er Kim Gibson, som også er Norges mestvinnende wushu-utøver. I 2019 tok Sebastian Garau gull under EM i Moskva. Milos Joksimovic tok sølv i klassen for sverdformer. Norges Kampsportforbund arrangerer hvert år norgesmesterskap i wushu. Det første ble arrangert i 2007. Her ble også den første kongepokalen ble delt ut.

Norges Kampsportforbund er medlem av European Wushu Federation (EWuF), som arrangerer EM annethvert år, og International Wushu Federation (IWuF), som arrangerer VM annethvert år.

Wushu som olympisk idrett

Wushu ble inkludert i det offisielle kulturprogrammet under sommer-OL i Beijing i 2008. Dette markerte en viktig milepæl for wushu, som har røtter i tradisjonelle kinesiske kampsporter. Til tross for sin popularitet og anerkjennelse i mange internasjonale sportsarrangementer har ikke wushu blitt en offisiell OL-idrett. Likevel fortsetter sporten å vokse og utvikle seg på den internasjonale scenen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg