Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Salpeter (kaliumnitrat) danner søyleformede, stripede og fargeløse krystaller.
Adobe Stock.

Salpeter er et trivialnavn som i lang tid har vært brukt om kaliumnitrat. Det er et stoff som fikk stor betydning allerede i middelalderen fordi det inngår i svartkrutt for bruk i artilleri og håndskytevåpen. Salpeter betyr tilnærmet «steinsalt» eller «klippesalt», og dette navnet har det fått fordi det enkelte steder i verden øyensynlig kan «gro frem» på steingrunn.

Faktaboks

Uttale

salpeter

Etymologi
av latin sal petrae, ‘steinsalt’

Navnet salpeter har opp gjennom tidene inngått som en ordstamme i mange trivialnavn for uorganiske nitrater. Eksempler er ammonsalpeter for ammoniumnitrat, chilesalpeter eller natronsalpeter for natriumnitrat og mursalpeter eller kalksalpeter for kalsiumnitrat. Når navnet salpeter brukes alene, er det imidlertid å forstå som kaliumnitrat.

For de kjemiske egenskapene og moderne bruksområdene og produksjonsmetodene for salpeter, se kaliumnitrat.

Oppdagelse

Salpeter

Salpeter kan vokse frem på steingrunn eller murflater som et trådlignende nettverk som kan minne om «frost», slik som vist på dette fotografiet som er behandlet gjennom en digital bildeteknikk kalt fokusstabling. Fenomenet med salpeter på bakken ble først beskrevet av kineserne, og i middelalderen ble salpeter kalt for «kinesisk snø» i arabiske land.

Av .
Lisens: CC BY 3.0

Salpeter ble antagelig først brukt i ren form i Kina. Akkurat når er usikkert, men det var i hvert fall godt kjent på slutten av 400-tallet evt. Stoffet ble hentet fra naturlige forekomster, som et lag som lå på bakken enkelte steder og kunne minne om «bakkefrost». Dette ble samlet opp og løst i vann. Vannløsningen ble dampet inn og gav krystaller av salpeter.

Det er også mulig at salpeter først ble oppdaget i India, et land som har store naturlige forekomster av stoffet. Salpeter finnes omtalt i forbindelse med røykvåpen i avhandlingen Arthashastra, sannsynligvis skrevet i det 1. århundret evt. Stoffet var kanskje kjent allerede under Maurya-dynastiet (320 til 183 fvt.).

Navngivning

Kineserne ga salpeter et navn som betyr noe slikt som «løse-stein». Navnet har antagelig sammenheng med at det fungerte som såkalt flussmiddel i metallurgiske prosesser, altså som et stoff som senker smeltetemperaturen til andre uorganiske stoffer, noe som gjør det lettere å smelte (ofte for å danne et slagg).

Nitrater

Egyptisk natron
Sekk med egyptisk natron fra graven til farao Tutankhamon (cirka 1336–1327 fvt.). Dette mineralet består av natriumkarbonat (Na2CO3·10H2O) med rundt 17% natriumhydrogenkarbonat (NaHCO3) og mindre mengder med natriumklorid (NaCl) og natriumsulfat (Na2SO4). Navngivningen av dette mineralet har opp gjennom tidene smittet over i den for kaliumnitrat og andre nitrater.
Metropolitan Museum of Art.

På grunn av sin lange historie, har salpeter vært kjent under mange navn. I Europa ble salpeter først satt i forbindelse med det greske navnet nitron, som på latin ble til nitrum. På gammelfransk ble dette niter og i middelengelsk nitre. Det er dette ordet som er opphavet til navnet nitrater for salter av salpetersyre og forstavelsen nitro- i flere kjemiske navn.

Bakgrunnen for denne navngivningen er komplisert, men den har sammenheng med et historisk viktig mineral som finnes i Egypt og som hovedsakelig består av natriumkarbonat og natriumhydrogenkarbonat. Dette mineralet var mye brukt i Det gamle Egypt, blant annet til rengjøring, glassproduksjon og balsamering. Det var kjent i Egypt som ntrj eller ntr.

Det egyptiske navnet har etter hvert ble til det moderne natron, et navn som nå brukes som et trivialnavn for natriumhydrogenkarbonat. Opp gjennom tidene har imidlertid det egyptiske mineralet, eller de to karbonatsaltene det inneholder, av ulike grunner blitt til dels sammenblandet med kaliumnitrat, og navngivningen har smittet over i hverandre.

Salpeter

Fra 1500-tallet har kaliumnitrat vært kjent i Europa under navnet salpeter. Navnet kommer antagelig av at stoffet øyensynlig kan «gro frem på steingrunn», et fenomen som skyldes en biologisk prosess kalt nitrifikasjon på steder med mineraler rike på kalium. I arabiske land var kaliumnitrat under middelalderen kjent som «kinesisk snø».

Bruk i svartkrutt

Salpeter fikk virkelig stor betydning først etter oppfinnelsen av svartkruttet i Kina på 800- eller 900-tallet evt. For oppfinnelsen av svartkruttet og den videre utbredelsen av det til Midtøsten og Europa, samt bruken i skytevåpen, se svartkrutt. I Kina hadde salpeter også betydelig medisinsk interesse, spesielt i ulike eliksirer som den mytologiske livseliksiren.

Salpetermenn

Kaliumflamme
Den karakteristiske rosa eller lilla fargen som salpeter avgir i en flamme er beskrevet i kinesiske tekster fra så langt tilbake som slutten av 400-tallet evt. Bildet viser en blanding av salpeter og melis.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Produksjon av svartkrutt er helt avhengig av god tilgang på salpeter. I europeiske land var naturlige forekomster av stoffet sjeldne. Man var derfor avhengig av å utvinne salpeter fra jord rik på nitrater som kalsiumnitrat og magnesiumnitrat. Slik jord fantes først og fremst i kjellere og i staller og fjøs, der disse nitratene dannes gjennom naturlig nitrifikasjon.

Mange europeiske land organiserte et system der såkalte «salpetermenn» fikk tillatelse fra kongen til å reise rundt i kongeriket og samle inn jord på bondegårder – mest fra kjellere, staller og fjøs. Slike salpetermenn ble forhatte, først og fremst fordi utgravingen av jorden regelmessig gjorde skade på eiendommene, men også på grunn av mye dårlig oppførsel. Et alternativt system var at bønder selv kunne levere slik jord til myndighetene.

Salpetersyding

Lazarus Ercker

Salpeterplantasje i en berømt illustrasjon hentet fra et verk utgitt i 1580 av den bøhmiske metallurgen Lazarus Ercker (cirka 1530–1594). I tillegg til jordhaugene (C) ses i sentrum av illustrasjonen salpeterhytten (A, B) hvor nitratrik jord ble prosessert til salpeter ved hjelp av treaske laget ved brenning av veden (D) lagret utenfor. I del A behandles den nitratrike jorden med en vannoppløsning av treaske og i del B konsentreres den salpeterholdige vannløsningen gjennom inndampning.

Getty Research Institute.

Den innsamlede, nitratrike jorden ble så raffinert til rent salpeter («salpetersyding»). Dette kunne enten foregå ved sentraliserte institusjoner eller mer lokalt. Raffineringen foregikk ved at jorden ble behandlet med en vannløsning av kaliumkarbonat (kalt pottaske fordi man fikk den fra treaske, helst fra løvtrær). Når denne vannløsningen reagerer med kalsium- og magnesiumnitrat i jorden dannes tungtløselig kalsium- og magnesiumkarbonat.

Etter at vannløsningen av pottaske hadde fått trekke igjennom den nitratrike jorden, ble det dannet en salpeterrik vannløsningen. Denne ble filtrert og konsentrert ved inndamping. Deretter ble løsningen satt til avkjøling, og salpeter krystalliserte ut. Krystallene ble separert og tørket. Ved behov kunne de renses gjennom omkrystallisering.

Salpeterplantasjer

I et forsøk på å etterligne den naturlige (biologiske) dannelsesprosessen for nitrater i jord, ble det allerede fra middelalderen, men spesielt fra 1600-tallet av, etablert såkalte salpeterplantasjer. I slike plantasjer ble det anlagt løse, luftige hauger av jord, organisk avfall (spesielt dyreekskrementer) og kalkholdig materiale. De løse haugene ble tidvis spadd om og overrislet med vann eller urin.

Over tid, gjerne over flere år, dannet det seg et lag av kalsiumnitrat på haugene som kunne skrapes av. I tillegg ble det annet nitratrik jord i haugene. Både det synlige laget på toppen og mye av jorden i haugene ble deretter raffinert til rent salpeter ved hjelp av den vanlige metoden gjennom behandling med en løsning av pottaske i vann.

Salpeterplantasjene var generelt ingen stor suksess, og det meste av Europas salpeter ble laget fra nitratrik jord samlet inn av salpetermenn. Også i Norge ble det gjort forsøk med anleggelse av salpeterplantasjer, uten at det var noen større suksess. Den dansk-norske kongen Christian 4. var spesielt aktiv i etableringen av «salpeterverker».

Salpeterkjemikerne

Lavoisier

Berømt maleri av den franske kjemikeren Antoine Laurent Lavoisier (1743–1794) og hans kone Marie-Anne Paulze Lavoisier (1758-1836), malt av kunstneren Jacques-Louis David (1748–1825). Maleriet viser ekteparet i laboratoriet til Lavoisier i arsenalet i Paris.

Metropolitan Museum of Art.

Veldig mange kjemikere engasjerte seg sterkt i etableringen av produksjonsanlegg for salpeter, i tillegg til at de søkte å forstå sammensetningen av salpetersyre og nitratsaltene. Flere av disse er blant historiens mest betydningsfulle kjemikere.

I andre halvdel av 1700-tallet vokste det franske forskningsmiljøet frem som det mest toneangivende i verden innenfor det som da var en brytningsfase i kjemiens historie. Den ledende skikkelsen var Antoine Laurent Lavoisier (1743–1794). I 1775 ble han en av lederne av et statlig fransk monopol for svartkrutt (Régie des poudres et salpêtres).

Lavoisier flyttet inn i arsenalet i Paris og innredet et laboratorium der, som han drev til 1792. Alle faser av kruttproduksjonen, inkludert innsamlingen av jord rik på nitrater og raffineringen av denne til salpeter, ble inngående studert og reorganisert under hans ledelse. I løpet av ganske få år ble Frankrike den ledende kruttprodusenten i hele Europa.

Parallelt med hans administrative oppgaver organiserte Lavoisier vidtrekkende studier i grunnleggende kjemi, inkludert studier av salpetersyre og nitrater. Utvikling av moderne kjemi skjedde mye innenfor rammene av dette miljøet. På grunn av deres tilknytning til den franske kruttproduksjonen kan de løst omtales som «salpeterkjemikerne».

Salpeter har derfor vært svært viktig i kjemiens historie, ikke bare på grunn av de rent praktiske bruksområdene til stoffet, men også fordi industrien tilknyttet utvinningen av stoffet har vært viktig for å organisere kjemien som et moderne naturvitenskapelig fag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg