Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Yara på Herøya

Fullgjødselfabrikken til Yara (tidligere Norsk Hydro) på Herøya utenfor Porsgrunn, fotografert i 2015. Kalsiumnitrat lages i dag gjerne i forbindelse med produksjonen av fullgjødsel, og Norge har vært ledende i produksjonen av kalsiumnitrat i mer enn hundre år. Den høyeste bygningen på bildet er det såkalte prilletårnet hvor det lages gjødselprodukter i form av haglformede korn.

Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 4.0

Kalsiumnitrat er en kjemisk forbindelse som er et viktig gjødselstoff. Det er sterkt vanntiltrekkende stoff og brukes nesten alltid i en form som inneholder bundet vann. Kalsiumnitrat forekommer veldig mange steder i naturen fordi det ofte dannes der bakterier får virke på nitrogenholdige materialer i forråtnelse under tilgang på luft og kalkholdige materialer.

Faktaboks

Uttale

kalsiumnitrat

Også kjent som

Norgesalpeter; kalksalpeter; mursalpeter

Kalsiumnitrat var den første kunstgjødsel laget i industriell målestokk med nitrogen bundet fra luften. Produktet ble fremstilt i Norge på Notodden og Rjukan av Norsk Hydro ved hjelp av Birkeland-Eydes metode. Det ble solgt fra 1905 under varemerket Norgesalpeter. Et lignende produkt ble senere solgt under handelsnavnet kalksalpeter.

Egenskaper

Kalsiumnitrat er kalsiumsaltet av salpetersyre og tilhører nitratsaltene (se nitrater). Det er blant de nitratsalter som er mest vanntiltrekkende (se hygroskopisk). Det brukes nesten alltid som et sammensatt salt med kjemisk formel Ca(NO3)2·4H2O, en forbindelse med fire bundne vannmolekyler som heter kalsiumnitrattetrahydrat (se hydrater av salter).

Kalsiumnitrattetrahydrat er et fargeløst, krystallinsk stoff som smelter allerede ved 43 °C og er meget godt løselig i vann. Det er også godt løselig i organiske løsemidler som metanol, etanol og aceton, noe som er svært uvanlig for et uorganisk salt. I luft vil hydratsaltet etter hvert ta opp nok fuktighet til at det går over i flytende form allerede ved romtemperatur.

Ved oppvarming vil kalsiumnitrattetrahydrat gradvis avgi vann, og helt vannfritt kalsiumnitrat smelter ved 561 °C. Ved videre oppvarming vil det vannfrie kalsiumnitratet spaltes til nitrogendioksid (NO2), oksygengass (O2) og kalsiumoksid (CaO).

Naturlig forekomst

Kalsiumnitrat dannes naturlig på steder som staller og fjøs i en biologisk prosess kalt nitrifikasjon. Dette er en prosess der enkelte typer bakterier virker på nitrogenholdige forbindelser, spesielt urin og proteiner, som er i forråtnelse. Frigjort ammoniakk blir først oksidert av bakterier til nitritt og deretter videre til nitrat av en annen bakterietype.

I reaksjon med kalkholdige forbindelser i jord eller murverk dannes det gradvis hvite, skorpeaktige belegg av kalsiumnitrat. Kalsiumnitrat har fra gammelt av derfor vært kjent under navnet mursalpeter. Tidligere ble den biologiske prosessen utnyttet i såkalte salpeterplantasjer for å fremstille kaliumnitrat (via kalsiumnitrat) for bruk i svartkrutt.

Bruk

Kalksalpeter
Kalksalpeter på transportbånd ved Norsk Hydro i et fotografi fra april 1948. Det hvite, kornede produktet var velegnet for gjødselbruk.
Norsk Industriarbeidermuseum.
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Kalsiumnitrat brukes som kunstgjødsel, først og fremst som nitrogengjødsel, men delvis også som kalsiumgjødsel. I dag brukes det som regel i form av et fargeløst dobbeltsalt med litt ammoniumnitrat i seg, et produkt kjent som kalksalpeter. Det inneholder 15,5 prosent nitrogen (hvorav 14,4 prosent fra nitrat) og brukes vanligvis som haglformede korn (priller).

Kalsiumnitrat brukes som tilsetningsstoff til betong. Det bidrar blant annet til raskere størkning av betongen. Det fungerer også som en inhibitor for korrosjon av armeringsjern i armert betong og bidrar til å senke frysepunktet til blandingen før og under støping.

I motsetning til kaliumnitrat, og i enda større grad enn natriumnitrat, er kalsiumnitrat for hygroskopisk til å tillate bruk i svartkrutt og pyrotekniske blandinger. Det brukes imidlertid i emulsjonssprengstoffer, som er en viktig type sprengstoff for sivile sprengningsarbeider.

Fremstilling

Erling Bjarne Johnson

Ingeniøren Erling Bjarne Johnson (1893–1967) utviklet i 1927–1928 den såkalte Odda-prosessen for produksjon av fullgjødsel mens han arbeidet ved Odda Smelteverk. Kalsiumnitrat er et viktig (bi)produkt fra denne prosessen.

Kraftmuseet.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Kalsiumnitrat fremstilles ved å løse kalkstein i salpetersyre. Hvis det brukes et overskudd av syre og løsningen nøytraliseres med ammoniakk, krystalliserer det ut som et dobbeltsalt med kjemisk formel 5Ca(NO3)2·NH4NO3·10H2O. Det er dette dobbeltsaltet som selges under handelsnavnet kalksalpeter.

Kalsiumnitrat fremstilles også som et biprodukt i produksjonen av fullgjødsel (NPK-gjødsel) etter den såkalte Odda-prosessen (nitrofosfatprosessen). I denne prosessen behandles fosforitt (en type apatitt) med salpetersyre, og kalsiumnitrat er et av produktene som dannes. Kalsiumnitrat kan skilles ut eller brukes som del av fullgjødselet etter behov.

Produksjonen av kalsiumnitrat ved fabrikken til Yara (tidligere Norsk Hydro) på Herøya utenfor Porsgrunn er blant de mest betydningsfulle i verden. På Herøya har det vært laget kalsiumnitrat i form av kalksalpeter siden 1930-tallet.

Historie

Siden det forekommer naturlig i mindre mengder nær sagt overalt, har kalsiumnitrat vært kjent i lang tid. Stoffet hadde liten interesse i seg selv, men i gammel tid fungerte det som et viktig utgangsstoff for å lage kaliumnitrat til svartkrutt (se salpeter).

Norgesalpeter

Norgesalpeter

Pakkeri for Norgesalpeter hos Norsk Hydro på Rjukan, i et fotografi fra mars 1918. Norgesalpeter var det første kunstgjødsel fremstilt på grunnlag av syntetisk salpetersyre med innhold av nitrogen bundet fra luften.

Norsk Industriarbeidermuseum.
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Kalsiumnitrat var det første kunstgjødsel med innhold av nitrogen bundet fra luften som ble laget på industriell målestokk. Fra 1905 ble det markedsført av Norsk Hydro under handelsnavnet Norgesalpeter, et navn som veldig ofte feilstaves som Norgessalpeter, typisk ved bruk av liten forbokstav (norgessalpeter), i tråd med navn som er blitt generiske.

Norgesalpeter ble produsert i Norsk Hydros fabrikker på Notodden og Rjukan ved å løse kalkstein i salpetersyre laget ved hjelp av Birkeland-Eydes metode. Produktet ble markedsført i form av mørkfargede, krystallinske klumper med rundt 13 prosent nitrogen. Dette er et høyere nitrogeninnhold enn i rent Ca(NO3)2·4H2O, så produktet var delvis avvannet.

Kalksalpeter

Mot slutten av 1920-årene kom det til store omlegginger i produksjon hos Norsk Hydro. Birkeland-Eydes metode ble forlatt og fremstilling av gjødsel ble fra 1928–1929 basert på ammoniakk laget ved Haber-Bosch-metoden. Fra ammoniakk ble det laget salpetersyre for nitrater til gjødsel. I 1936 ble det dessuten startet produksjon av fullgjødsel.

I forbindelsene med omleggingene, introduserte Norsk Hydro en ny form for kalsiumnitrat til gjødselbruk. Dette produktet var et dobbeltsalt av kalsiumnitrat og ammoniumnitrat. Det er et hvitt, kornet produkt som ble markedsført under navnet kalksalpeter. I denne formen, med litt ammoniumnitrat i seg, er kalsiumnitratet ganske lite vanntiltrekkende, noe som er praktisk.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Kjemisk formel

Ca(NO3)2

Engelsk navn
calcium nitrate
Stoffklasse
nitratsalt
Smeltepunkt
561 °C (vannfritt)
Kokepunkt
dekomponerer
CAS-nummer
10124-37-5 (vannfritt)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg