Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
Üniversite Öğrencileri Arasında Çok Boyutlu Yoksulluğun İncelenmesi, 2023
Yoksulluk, yaşamın birçok farklı boyutunu içine alan çok boyutlu bir olgu olarak giderek daha fazla kavramsallaştırılmaktadır. Zira yoksunluklar yalnızca ekonomik göstergelerle sınırlı olmayıp aynı zamanda politik, sosyal, kültürel, fiziksel, psikolojik ve zihinsel sağlık boyutlarını da kapsamaktadır. Bu çalışmanın amacı yoksulluğun parasal kaynakların ötesinde sosyal ve kültürel olanaklara da sahip olunması gerektiğinden hareketle üniversite öğrencilerinin yaşadıkları çok boyutlu yoksulluğu ortaya koymaktır. Çalışmaya iki farklı üniversitenin sağlık bilimleri fakültelerindeki dört farklı bölümde eğitim gören 603 lisans öğrencisi katılım sağlamıştır. Çalışmada Amartya Sen’in kapasite yapabilirlik yaklaşımı, gençlerin değer verdikleri bir hayatı yaşama özgürlükleri ve fırsatları açısından etkilerini değerlendirmek amacıyla bir çerçeve olarak kullanılmıştır. Çalışmanın verileri araştırmacılar tarafından hazırlanan sosyodemografik özellikler formu ile Çok Boyutlu Öğrenci Yoksulluğu Ölçeği (51 madde) aracılığıyla toplanmıştır. Çalışma sonucunda anne ve baba eğitim seviyesinin, kardeş sayısının, eğitim görülen bölümün ve sınıf düzeylerinin öğrencilerin yaşadıkları çok boyutlu yoksulluk ve alt boyutları arasında nasıl değiştiği ortaya konmuştur.
Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, 2022
Yoksulluk tarih boyunca tüm toplumların en önemli sosyal problemlerinden birisidir ve günümüzde de devam eden bir olgudur. Yoksulluk hakkında yapılan çalışmalar yoksulluğun çok boyutlu bir problem olduğunu göstermektedir. Toplumsal olayların incelenmesinde ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel faktörlerin önemi büyüktür. Her toplumsal problem kendi şartları içinde ayrı bir anlam ve bakış açısı kazanır. Yoksulluğu farklı şekilde deneyimleyen her grup, içinde bulunduğu şartlara göre onu tanımlayacak ve algılayacaktır. Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin yoksulluğu kendi şartları içerisinde nasıl tanımladıklarını anlamak amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemiyle gerçekleştirilen çalışmada araştırma deseni olarak fenomenoloji kullanılmıştır. Veriler Mart 2022 ile Nisan 2022 tarihleri arasında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi kampüslerinde toplanmıştır. Çalışmaya 90 üniversite öğrencisi gönüllü olarak katılmıştır. Araştırma sonucunda üniversite öğrencilerinin yoksulluğu "Yoksulluğun Göstergesi", "Temel İhtiyaçlar" ve "Yoksulluğun Kaynağı" olarak isimlendirdiğimiz üç kategori ile inşa ettiği görülmüştür. Ayrıca çalışmada üniversite öğrencilerinin yoksulluğu sadece ekonomik açıdan değerlendirmedikleri anlaşılmıştır. Öğrencilerin yoksulluğu, ekonomik yoksulluğa ilave olarak sosyal ilişkiler, sosyal aktiviteler, ailenin toplumsal işlevleri, mutluluk, huzur, ulaşmak istedikleri hedefler ve hayalleri üzerinden de değerlendirdikleri sonucuna varılmıştır.
Covid-19 Pandemisinde Derinleşen Öğrenci Yoksulluğu: Sakarya Üniversitesi Örneği, 2022
Covid-19 pandemisi var olan yoksulluğu daha da içselleştirmiş ve derinleştirmiştir. Covid-19'un yarattığı ekonomik kriz temel ihtiyaçların (yeme, içme, barınma vb.) karşılanmasını zorlaştırmış, etkilerin en fazla hissedildiği alanlardan biri de eğitim hayatı olmuştur. Uzaktan eğitim gibi çeşitli çözüm yöntemleriyle bu süreç atlatılmaya çalışılmış ancak öğrenciler destek ve alt yapı eksikliğinden ya da maddi yetersizliklerden kaynaklanan erişim sorunlarıyla karşılaşmıştır. Yeni normalleşmeyle birlikte, yüz yüze eğitime geçişle kendi kendine yetmeye çalışan üniversite öğrencileri Covid-19'un bir getirisi olan hayat pahalılığından dolayı barınma konusunda da ciddi sıkıntılar yaşamıştır. Çalışmanın amacı, bu süreçte öğrenci yoksulluğunun derinleşip derinleşmediğini ortaya koymaktır. Öğrenci yoksulluğu, Sakarya Üniversitesi’nin çeşitli fakültelerinde okuyan 356 lisans öğrencisi üzerinden anket yoluyla ölçülmüştür. Toplanan anketler SPSS V24 programından yararlanılarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak, öğrenci yoksulluğunun en fazla temel ihtiyaçlar (gıda/yeme) ve eğitim alanında derinleştiği, açlık ve temel ihtiyaçlara erişememe gibi risklerle karşılaşıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin lüks besin grubunda yer alan, gelişim açısından önem taşıyan et-tavuk-balık besin grubuna erişemediği, haftada birkaç gün ya da neredeyse her gün öğün atladıkları gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra psikososyal desteklere rahatlıkla erişilemediği, uzaktan eğitimin eğitime katılım açısından isteksizlik yarattığı, öğrencilerin isteksizliklerini uzaktan eğitimin yarattığı bir engel olarak gördüğü tespit edilmiştir.
Bu araştırmanın amacı; üniversite öğrencilerinin sınırsız maddi olanaklara sahip olmaları durumunda ne yapmak ya da ne olmak istediklerini ortaya koymaktır. Araştırma,13 kamu üniversitesinde birinci ve son sınıf öğrencisi1504 kişi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veriler, açık uçlu soruyla toplanmıştır. Araştırmada elde edilen verilere dayanılarak öğrencilerin görüşleri 17 kategoride toplanmıştır. Bu kategoriler, öğrenci görüşlerinin toplanma sıklığına göre sırasıyla, muhtaçlara/yardım kuruluşlarına yardım etmek; kendi işini kurmak; dünyayı gezmek; sportif, sosyal, kültürel ve sanatsal etkinlikte bulunmak; mesleğini yapmak; yurt dışında eğitim almak; kariyer yapmak; okuduğu bölümü veya üniversiteyi değiştirmek; sınırsız olanak istememek/normal, sakin bir hayat sürdürmek; kendini geliştirmek; ideallerini gerçekleştirmek; özel üniversitede okumak; çalışmadan yaşamak; lüks yaşam sürdürmek; ülkeyi terk etmek: ülke yönetiminde söz sahibi olmak ve eğitim görmek istememektir.
2015
Bu arastirmanin amacini, universite ogrencilerinin tukenmislik duzeylerinin, sosyo-demografik degiskenler cercevesinde incelenmesi olusturmaktadir. Bu dogrultuda, 2013-2014 egitim ogretim yili bahar doneminde bir universitenin fakulteleri ve yuksekokullarinda ogrenim goren 505 ogrenciye ulasilmistir. Arastirmada, Schaufeli vd. (2002), tarafindan gelistirilen ve Turkce uyarlamasi Capri, Gunduz ve Gokcakan (2011), tarafindan yapilan Maslach Tukenmislik Envanteri-Ogrenci Formu (MTE-OF) kullanilmistir. Verilerin analizinde bagimsiz gruplar icin t-testi, tek yonlu varyans analizi (ANOVA) ve Tukey testi kullanilmistir. Yapilan analiz sonuclari; cinsiyet, yas, psikolojik destek, fakulte, sinif seviyesi, hobi durumu, haftalik ders yuku, bolumu secme nedeni degiskenlerine gore universite ogrencilerinin tukenmislik puanlarinin farklilastigini gostermektedir. Elde edilen sonuclar alan yazin esliginde tartisilip cesitli oneriler sunulmustur.
Serbestiyet.com, 2021
Gittikçe uzaklaştığımız, uzaklaştıkça unuttuğumuz, görmekte zorlandığımız bir ufuk çizgisi gibi çocukluk. Mecid Mecidi hemen her filminde bizleri gözlerimizi dikerek o uzaktaki yitirdiğimiz zenginliğe bakmaya mecbur ediyor, biliyor ki hayatın bütün enerjisi de imkânı da hep orada.
Sağlık Bilimleri Dergisi, 2021
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
Przegląd Socjologiczny, 2019
Reference Module in Social Sciences , 2023
Notions of Privacy at Early Modern European Courts Reassessing the Public/Private Divide, 1400–1800, 2024
Çeviribilim sayı: 8. İstanbul: Doğu Kitabevi. ss.17-23.
HAU: Journal of Ethnographic Theory 11 (3), 2021
Econder International Academic Journal, 2018
World Journal of Nuclear Science and Technology, 2012
American Journal of Kidney Diseases, 1997
2019
Annals of translational medicine, 2014
Astroparticle Physics, 2008
Naval Research Logistics, 2002
Revista Iberoamericana De Produccion Academica Y Gestion Educativa, 2014