Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Sinemasal anlatılarda çoğunlukla erkeklerin hikâyelerine yer verilmekte kadın karakterler ikinci planda kalmaktadır. Bu kadın karakterler de toplumsal cinsiyete dair kabul edilen öngörülerin sınırları içinde beyazperdede boy göstermektedir. Toplumsal cinsiyete dair temsillerde hassas davranan, az da olsa egemen söylemin çizdiği sınırların dışına çıkan/çıkabilen yönetmenlerin olması kuşkusuz umut vericidir. Bu çalışmada Luchino Visconti’nin Tutku (Ossessione, 1943) filminde kadına “görece daha özgür” bir alan açılıp açılmadığı anlatı ve sinematografi göz önünde bulundurularak metin çözümlemesi yöntemi ile değerlendirilmektedir. Kimilerine göre “yeni gerçekçi sinema” kimilerine göre ise “gerçekçi sinema” olarak değerlendirilen bu filmde erkek egemen söylemin inşa edilip edilmediği, kadınların nasıl temsil edildiği, bu temsillerin ne kadar gerçeğe yakın olduğu feminist sinema kuramı tartışmaları çerçevesinde ele alınmaktadır. Visconti’nin kullandığı sinema dili “kadın olmanın” anlamını...
İtalyan Yeni Gerçekçiliği en önemli sinema akımlarından bir tanesidir. Sanatın tüm formlarında görülen “gerçekçilik” akımının etkilerini taşır. Gerçekçilik 19. yüzyılın ikinci yarısında Avrupa kıtasında özellikle Fransa ve İngiltere’de ilk olarak edebiyat alanında kendini göstermiştir. Gerçekçilik akımı gerçekliği, yapaylaştırmadan ve idealize etmeden orta sınıf insanların maaşlı iş, karı koca ilişkileri ya da toplumsal çatışmalarını ele alarak yansıtmıştır. Edebiyattaki gerçekçilik gibi İtalyan Yeni Gerçekçilik akımı-daha doğrusu okulu- II. Dünya Savaşının hemen ertesinde, Özgürleşme döneminde akademik ve katı bir sinema anlayışına karşı çıkarak, dürüstçe savaştan zarar gören İtalyan toplumunu yansıtmayı amaçlamıştır. Çalışmamızda, Yeni Gerçekçiliğin gerçekçi kaynaklarını incelerken sinema tarihine kattığı yenilikleri ve diğer sinema okullarına yaptığı etkileri araştırmayı amaçladık.
Çizgi Kitabevi, 2021
Tanıtım Bülteninden: Fenomenolojik yaklaşım, geçtiğimiz yüzyıldan bugüne başvuru kaynağı olarak kabul gördüğü çoğu alanda, odaklandığı meselelere özgün bir kavrayış sağlamıştır. Gerçekçi Sinemanın Fenomenolojisi, film estetiği alanında sinema sanatını anlamak için yaygın olarak başvurulan kuramsal yaklaşımlardan ayrışarak, film estetiğini fenomenolojik bir kavrayışla ele almayı deniyor. Kitap, iki temel amaç üzerine kendini kuruyor: Fenomenolojik yaklaşımın temel kavramları ve düşünme prosedürü zemininde gerçekçi sinemanın kavramsal dayanaklarını ve nasıl işlediğini ortaya koyarak, film estetiği ile fenomenolojinin birlikte çalışmasına yönelik bir strateji geliştiriyor. Kitap, gerçekçi sinema teorisinin film estetiği için 'kilit taşı' olduğu savını dayanak alıyor ve film teorisinin geneline yayılan felsefi bir soruşturma sürdürüyor. Husserl'in transendental fenomenolojisinden, Heidegger'in hermeneutik fenomenolojisine ve Gadamer'in felsefi hermeneutiğine kadar fenomenolojik yaklaşımdan kapsamlı bir biçimde yararlanılan bu soruşturma, film estetiğiyle fenomenolojik yaklaşım arasındaki ilişkinin daha sağlam bir hal alması yönünde stratejik bir çaba niteliğinde. Gerçekçi Sinemanın Fenomenolojisi, sanat felsefesi, film estetiği, film teorisi ve iletişim kuramları alanlarındaki akademik literatüre eklenecek bir kaynak kitap olarak öne çıkıyor.
Sosyal, Beşeri Ve İdari Bilimler Alanında Araştırma ve Değerlendirmeler-2019 / Haziran CİLT 2, 2019
2013
This paper aims to present that the reality is not unidimensional in a way that there might be an aspect of reality that is distinct from how it seems, how it is perceived and heard through the art works of Wassily Kandinsky, who is pioneering Russian Artist in abstract art. The abstract art is a spiritual area that can show this reality. The abstract art shows us the art is not only a visible thing, but also an area under consideration and discussion by means of creating a new language.
2016
ÖZ Bu çalışmada, sanatçıların, yakın tarihteki savaşlara dönük kişisel tutumları; kendi ürünleri ve tanıklık ettikleri tarihsel dönem arasında kurdukları ilişkiler bakımından ele alınmıştır. Sanat tarihi; pek çok sanatçının yaşanan toplumsal travmalara karşı kayıtsız kalmadığını, tersine onları üretici etkinliklerinin temel problemleri içine kattıklarını göstermektedir. Sanat, gerçekliğin algılanmasındaki bir tür zihinsel eylem olarak tarif edildiğinde, esasen modern kültürün sanatla olan ilişkisini en temel anlamda gerçekçi zemine çekmiş olmaktadır. Dolayısıyla savaş olgusu ile sanat üretimi arasındaki ilişki, sanatçıların hem sanata hem de hayata ilişkin görüşleri bakımından, gerçekliğin kavranışı ekseninde ifade edilmiş ve sanatın toplumsal algıda derin etkiler yaratma yeteneğini ortaya koymuş bir dizi sanat ürününü araştırma konusu yaparak, uygarlığın savaş ve şiddet sarmalını hâlâ aşamadığı bir tarihsel anda, sanatın tarihsel birikiminden gelen olanakları irdelenmiştir.Bu çalış...
‘İleri Gerçekçilik/Post Realism’ sinemanın o bahsettiğim ilk anına dönüşün modern göstergesidir. Bir trenin gara girişi, film, kavramını henüz bilmeyen izleyici için nasıl yanıltıcı oldu ve gerçeğin illüzyonu şeklinde gözüktü ise, ‘ileri gerçekçilik’ de film kavramını bilen izleyiciye gerçeği film olmayan bir formla anlatmanın yöntemidir.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
Wipf & Stock, 2024
Environmental Technology & Innovation, 2024
Intempestive éternité. XIIe Colloque Gesché, 2015
philosophies, 2023
Kinerja Ganjar Pranowo Selama Memimpin Jawa Tengah
The Portable Universe. Thought and Splendor of Indigenous Colombia, 2022
Lancet Oncology, 2024
The Minoan Shipwreck at Pseira, Crete, 2021
Proceedings of the National Academy of Sciences, 2021
Acta Crystallographica Section A Foundations and Advances, 2019
New Journal of Chemistry
Journal of the Academy of Marketing Science, 2013
Journal of Geophysical Research: Solid Earth, 2014
Carolina Digital Repository (University of North Carolina at Chapel Hill), 2019
International Journal of Education and Development using ICT, 2006
Revista de Medicina, 2018