Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
Bu çalışmada, insan kaynakları yönetimini ve önemi değerlendirmeleri. Uluslararası insan kaynakları yönetimi ve öneminin çok uluslu şirketlerde insan kaynakları yönetimi fonksiyonları, yaklaşımları ve stratejileri açısından değerlendirmelerde bulunulması amaçlanmıştır.
Giriş Yirminci asır biterken teknolojide, iletişimde ve ulaşımda ortaya çıkan gelişmelerle, dünya ticaretinin artması küresel ekonomide köklü dönüşümlere neden olmuştur. Bu dönüşüm, kü-reselleşmenin alt yapısını hazırlarken ekonomik ve politik kurumlar kadar ticari organizas-yonların yapılarında, niteliklerinde ve boyutlarında değişiklere yol açmıştır. Uluslararası tica-retin gelişmesi, ölçek ekonomilerinin artması ve ülkeler arası bloklaşmalar bir dönüm noktası olmuş ve önemli roller oynamaya başlamıştır. Küreselleşme olarak adlandırılan dünya eko-nomisinde yapısal değişimlere neden olan bu süreç içinde çokuluslu şirketler (ÇUŞ) büyü-müş ve küresel boyutlara ulaşmıştır Dünya ticaretinden pay almak ya da konumlarını koruyabilmek için ÇUŞ, insan faktörü-ne, dolayısıyla da uluslararası insan kaynakları yönetimine özel bir önem vermeye başlamış-lardır. Özellikle, yönetsel anlayışta meydana gelen değişiklikler firmaların insan kaynakları-na, finansal kaynakların yanında önemli bir servet olarak bakmaya başlamaları da, uluslara-rası insan kaynakları yönetimini ön plana çıkarmıştır. 1980'lerden itibaren ÇUŞ'un, yabancı ülkelerdeki şubelerine gönderilecek üst düzey yö-neticilerini seçme, işe alma, eğitim ve geliştirme gibi fonksiyonlarına verdikleri özel önem neticesinde uluslararası insan kaynakları yönetimi (UİKY), yerel insan kaynakları yöneti-minden ayrı bir disiplin olarak gelişmeye başlamıştır. Bu çalışmada, ilk olarak ÇUŞ'un gelişmesi ve organizasyon yapıları ile uluslararası insan kaynakları arasındaki ilişki incelenmektedir. Daha sonra da personel yönetiminden insan kaynakları yönetimine geçiş süreci ve sonunda da yerel insan kaynakları yönetimi ile UİKY arasındaki farklılıklar tartışılmaktadır. Ayrıca bu çalışma, küreselleşen firmaların, küresel pi-yasalarda rekabet etmelerinin temel şartının, esnekliği ve yerel hassasiyeti/duyarlılığı teşvik eden, işletmenin genel hedefleriyle bütünleşen bir insan kaynakları stratejisini gerekli kıldığı değerlendirilmektedir. * Nurgün Kul Parlak, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Da-lında doktora öğrencisidir.
2012
"Genellikle bir ya da birden çok yabancı bağlı veya yan kuruluşu olan bir işletme uluslararası yönetim faaliyetleri ile ilgili demektir. Faaliyetlerin birden fazla ülkede gerçekleşiyor olması bir işletmeye uluslararası işletme niteliği kazandırır."
Disiplinlerarası Mükemmellik Arayışı 2023, 2023
21. yüzyılda küreselleşen dünya, örgütlerin ve işgörenlerin etkileşim yoğunluğunun artmasına sebep olurken insan kaynağının dünya üzerinde dolaşımını da artırmıştır. Örgütler giderek daha geniş ve çeşitli insan toplulukları ile birlikte çalışmak ve doğdukları ülkelerin sınırları dışına çıkmak zorunda kalmışlardır. Küreselleşme kavramı en genel anlamıyla, dünya üzerindeki ekonomilerin gittikçe artan bir biçimde bütünleşmesi biçiminde açıklanabilir. Küreselleşme süreci ile birlikte ülkeler arasında mal, hizmet, sermaye ve teknik bilgi akışı giderek büyüyen bir hızla artarken kendine özgü çalışma biçimlerini de oluşturmuştur. İnsan kaynakları yönetiminin iki temel amacı insan kaynaklarını örgütün amaçları doğrultusunda en verimli ve etkin bir şekilde harekete geçirmek, ikincisi ise, işgörenlerin ihtiyaçlarının karşılanması ve mesleki bakımdan gelişmelerini sağlamaktır. Yani insan kaynakları yönetimi hem işgörenlerin bilgi, yetenek ve tecrübelerinden en üst düzeyde yararlanarak örgütü amaçlarına ulaştırma yönünde çalışmalı, hem de işgörenlerin örgütten beklentilerine cevap verebilmek için gerekli yöntemleri kullanmalıdır. Genel olarak insan kaynakları yönetimi yerel ve uluslararası düzlemde aynı etkinlikleri sürdürmektedir. Ancak faaliyetin farklı ülkelerde gerçekleştirilmesi aynı zamanda farklı kültürden işgörenlerle ve farklı siyasal, ekonomik, sosyal ve coğrafi durumlardan etkilenmesini gerektirdiğinden yerel ve uluslararası insan kaynakları arasında farklılıklar yaratmaktadır. Bu bölümde insan kaynaklarının ülke sınırlarını aşan biçimde dolaşımının oluşturduğu bir çalışma alanı olarak uluslararası örgütlerde insan kaynakları yönetiminde iş ve çalışma ilişkileri, insan kaynakları işlevleri bağlamında işgören ve yönetici seçme, yetiştirme ve geliştirme üzerinde durulmaktadır. Bu bağlamda öncelikle insan kaynaklarının sınır ötesi ülkelerde çalışması olanaklarını sağlayan çokuluslu şirketlerin tanımı, özellikleri ve temel kavramları; çokuluslu şirketlerin tarihsel gelişimleri; çokuluslu şirketler ile yerel şirketler arasındaki insan kaynakları yönetimine ilişkin farklılıklar ve işgören ve yöneticilerin seçilmesi, yetiştirilmesi ve geliştirilmesi süreçleri üzerinde durulmaktadır. Anahtar kelimeler: Çokuluslu şirketler, uluslararası insan kaynakları yönetimi, eğitim, geliştirme.
Disiplinlerarası Mükemmellik Arayışı, 2023
Özet 21. yüzyılda küreselleşen dünya, örgütlerin ve işgörenlerin etkileşim yoğunluğunun artmasına sebep olurken insan kaynağının dünya üzerinde dolaşımını da artırmıştır. Örgütler giderek daha geniş ve çeşitli insan toplulukları ile birlikte çalışmak ve doğdukları ülkelerin sınırları dışına çıkmak zorunda kalmışlardır. Küreselleşme kavramı en genel anlamıyla, dünya üzerindeki ekonomilerin gittikçe artan bir biçimde bütünleşmesi biçiminde açıklanabilir. Küreselleşme süreci ile birlikte ülkeler arasında mal, hizmet, sermaye ve teknik bilgi akışı giderek büyüyen bir hızla artarken kendine özgü çalışma biçimlerini de oluşturmuştur. İnsan kaynakları yönetiminin iki temel amacı insan kaynaklarını örgütün amaçları doğrultusunda en verimli ve etkin bir şekilde harekete geçirmek, ikincisi ise, işgörenlerin ihtiyaçlarının karşılanması ve mesleki bakımdan gelişmelerini sağlamaktır. Yani insan kaynakları yönetimi hem işgörenlerin bilgi, yetenek ve tecrübelerinden en üst düzeyde yararlanarak örgütü amaçlarına ulaştırma yönünde çalışmalı, hem de işgörenlerin örgütten beklentilerine cevap verebilmek için gerekli yöntemleri kullanmalıdır. Genel olarak insan kaynakları yönetimi yerel ve uluslararası düzlemde aynı etkinlikleri sürdürmektedir. Ancak faaliyetin farklı ülkelerde gerçekleştirilmesi aynı zamanda farklı kültürden işgörenlerle ve farklı siyasal, ekonomik, sosyal ve coğrafi durumlardan etkilenmesini gerektirdiğinden yerel ve uluslararası insan kaynakları arasında farklılıklar yaratmaktadır. Bu bölümde insan kaynaklarının ülke sınırlarını aşan biçimde dolaşımının oluşturduğu bir çalışma alanı olarak uluslararası örgütlerde insan kaynakları yönetiminde iş ve çalışma ilişkileri, insan kaynakları işlevleri bağlamında işgören ve yönetici seçme, yetiştirme ve geliştirme üzerinde durulmaktadır. Bu bağlamda öncelikle insan kaynaklarının sınır ötesi ülkelerde çalışması olanaklarını sağlayan çokuluslu şirketlerin tanımı, özellikleri ve temel kavramları; çokuluslu şirketlerin tarihsel gelişimleri; çokuluslu şirketler ile yerel şirketler arasındaki insan kaynakları yönetimine ilişkin farklılıklar ve işgören ve yöneticilerin seçilmesi, yetiştirilmesi ve geliştirilmesi süreçleri üzerinde durulmaktadır. Anahtar kelimeler: Çokuluslu şirketler, uluslararası insan kaynakları yönetimi, eğitim, geliştirme.
Journal of Social Research and Behavioral Sciences
The purpose of this study is to examine the human resource management studies in global education companies. In parallel with the managerial processes of global education companies, the most important reserve of wealth and qualification criteria are the human resources management owned by these companies. The correct application of human resources management, which is one of the most important elements affecting the performance of global education companies, is very important in terms of ensuring the sustainability of the company. It is seen that the main purpose of almost all global education companies is to provide institutionalization in this way. On this basis, institutionalization is an obligatory justification for global education companies to become a system and to create an efficient working environment. Human resources management is also an important criterion as a system in which global training companies are guided, recruited and controlled. Human resources within the fra...
Yönetim vE.., Editör: M. Akif Özer, Gazi Kitabevi, Ankara, 2019
İşletme ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 2(4), 97-113, 2011
Abstract: The situational factors effective in globalization change the scope of activities and the competition types of businesses; and also transform the organizational structures and applications together with managerial practices. In the light of the reflections of these developments on human resources management, the objectives of this study are to determine the contemporary approaches within international context and to make evaluations in terms of strategic approaches and regional models. With this purpose, main human resources management journals were determined among SSCI journals with the criteria that the name of the journal includes either “human”, “personnel”, “manpower”, “labor force” or “work force”. The time span was chosen as between 1998-2008. Within the framework of the research question, the literature review was decided to be conducted on “International Journal of Human Resource Management” and “Personnel Review”. These journals were found to have more researches on European Countries. Choosing the researches in Europe–hosting the birth of human resources management- in spite of America–hosting the development and dispersion of the discipline- was due to its geographical proximity to the researchers’ country. It was found that the contemporary trends centre around “application and functions of human resources management” and “new employment types”. Moreover, it was determined that global conditions cause isomorphism on business applications and that American model is influential in Europe and there is not a unified model in Europe. Keywords: International human resources management, contemporary trends, strategic human resources management approaches, European model, American model.
Importance and institutionalization of human resources have been increasing day by day. Human resources departments are not only interested in recruitment and selection of employees. Additionally, diversity management, talent management, reward system, performance management etc. are covered by human resources management. The main purpose of this study is to investigate to understand how human resources occured, what kind of functions they do, what talent management means, which process talent management has and what kind of implementations it does and finally how is the relationship between HRM and talent management.
Loading Preview
Sorry, preview is currently unavailable. You can download the paper by clicking the button above.
Labour/Le Travail, 1997
Poultry Feasibility study and Business Plan , 2022
Internet Archaeology, 2023
Refleksi, 2018
Congreso Internacional "Los judeoconversos en la Monarquía Española", 8-10 de abril de 2015, Córdoba, Universidad de Córdoba., 2015
“ Xorijiy tillarni o ‘qitishning zamonaviy tendensiyalari masalalari (muammo va yechimlar)” Xalqaro onlayn ilmiy-amaliy konferensiya to’plami 2023 yil 4 oktabr, 151 bet, 2023
Arabian Journal of Business and Management Review (Oman Chapter), 2017
Andamios. Revista de Investigación Social, 2014
Prace Naukowe Politechniki …, 2008
Proceedings of the National Academy of Sciences, 1981
ChemInform, 1990
Clay Minerals, 2008
International Journal of Chemical Studies, 2019
Italian Journal of Agronomy, 2010
Revista Vox Metropolitana, 2021