Academia.edu no longer supports Internet Explorer.
To browse Academia.edu and the wider internet faster and more securely, please take a few seconds to upgrade your browser.
2016
Fecr-i Âti edebiyat topluluğuna mensup olan Tahsin Nahit (1887-1919) şairliği ve tiyatro yazarlığıyla öne çıkmış isimlerden birisidir. Onun şiirleri dönemin önde gelen Aşiyân, Edebiyat-ı Umûmîyye Mecmuası, Kadın, Resimli Roman, Rübâb, Servet-i Fünûn gibi yirmiye yakın dergilerinde/mecmualarında yayımlanmıştır. Tahsin Nahit’in hayatta iken yayımlanan tek şiir kitabı Rûh-ı Bi-Kayd adlı eseridir. Elinizdeki bu kitap ise, onun bütün şiirlerinin bir araya getirilmesiyle oluşmuştur. Kitapta başta adı geçen şiir kitabı olmak üzere, 1905 yılından şairin vefatı 1919 yılına kadarki tüm dergiler taranarak, dergilerin sayfaları arasında kalmış olan şiirler bir araya getirilmiştir. Ayrıca, bu eserle ilk defa Tahsin Nahit’in kendi el yazısıyla şiirlerini kaydettiği Gençlik ve Sessiz Giryeler adlı şiir defterlerindeki şiirleri de gün yüzüne çıkartılmış, bir arada toplanmıştır.
Bu makale Türk edebiyatı tarihinde adı neredeyse hiç anılmayan H. Tahsin Nuri ve onun kitap hâlinde yayımlandığı bilinen tek romanı Yiğitler hakkındadır. Çalışmanın öncelikli amacı yazarı ve eserini tanıtmaktır. Böylece onun edebiyat tarihindeki konumunu belirginleştirecek çalışmalara öncülük edileceği düşünülmektedir. Bu doğrultuda birinci bölümde yazarın hayatına odaklanılmış ve ulaşılan biyografi parçacıklarından hareketle genel bir portresi çıkarılmıştır. İkinci bölümde Yiğitler romanının ön sözünden yola çıkarak onun sanat ve edebiyat hakkındaki görüşlerine değinilmiştir. Ardından metnin bilinen tek eleştirmeni Cenap Şahabettin'in eser hakkındaki düşünceleri üzerinde durulmuştur. Son olarak Yiğitler romanına odaklanılmış, eserin yapısal ve tematik bir incelemesi yapılmıştır. Sonuçta eserin gerek kullanılan dil ve üslup gerekse ideolojik bakımdan Millî Edebiyat döneminin karakteristik özelliklerini taşıdığı görülmüştür.
Ordu üniversitesi sosyal bilimler enstitüsü sosyal bilimler araştırmaları dergisi, 2012
2015
Asil adi Ahmed olan Fasih Dede’nin Turkce, Farsca ve Arapca siirleri vardir. Sebk-i Hindi uslubunun 17. Yuzyildaki onemli temsilcilerinden olan Fasih Ahmed’in mesnevileri ile insâ ornekleri arasinda sayilan iki onemli eseri de bulunmaktadir. Hattat olan sairin, farkli sairlere ait divanlari, gazelleri, kasideleri ve mesnevileri farkli zamanlarda istinsah ettigi de bilinmektedir. Bu metinlerin bazilari kendi hattiyla tertip ettigi mecmualarindadir. Bu mecmualarda Fasih’in kendi siirlerinin yanisira Fars ve Turk sairlere ait siirler de bulunur. Ayrica sairlerin birbirlerine yazdiklari nazireler de bu mecmualarda yer alir. Ahmed Dede’nin yayinlanmis Turkce Divani, manzum mensur karisik Gul u Mul’u ve Behist-âbâd mesnevisinde bulunmayan Turkce siirleri de vardir. Mecmualarinda gorulen bu siirlerden bir kismi ise naziredir. Bu makale, donemin onemli sairleri arasinda yer alan usta kalemin iki mecmuada gecen ve bugune kadar yayinlanmamis Turkce gazellerinin yayinidir.
RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 2017
Academia Letters, 2021
Pesquisa em Turismo (EBOOK) - – colaboração, inovação e interdisciplinaridade, 2020
The Centenary of the Christmas Foundation Conference , 2024
Einleitung in das Alte Testament. Ein historisch-kanonischer Ansatz, 2023
ΑΡΜΕΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΕΥΧΟΣ 7/2024, σελ. 62-82
Hue University Journal of Science: Natural Science, 2019
Beiträge zur Archäologie in Unterfranken 1998. Mainfränkische Studien Band 63, 1998
Cellular Signalling, 2009
Journal of Immigrant and Minority Health, 2008
International Journal of Industrial Engineering & Production Research, 2020
International Journal for Research in Applied Science and Engineering Technology, 2018
Journal of Biology, Agriculture and Healthcare, 2017
Journal of Integer Sequences, 2018
Digestive and Liver Disease, 2001
Journal of Public Health Dentistry, 1990