GEOGRAPHICAL INFORMATION SYSTEMS IN GEOGRAPHY CURRICULUM ABSTRACT: Geography, which examines the relationship between nature and human in terms of physical, human and technical aspects, has begun to examine these issues in more detail...
moreGEOGRAPHICAL INFORMATION SYSTEMS IN GEOGRAPHY CURRICULUM
ABSTRACT: Geography, which examines the relationship between nature and human in terms of physical, human and technical aspects, has begun to examine these issues in more detail with the information technology developed in the last quarter century. In this regard, Geographical Information Systems (GIS) has improved by helping geography science. Thus, with the support of GIS, the holistic structure of geography, analysis and synthesis feature, cause and effect relationship are examined in more detail and technically. CBS, which was thought to be discussed in the world of education with an article written by Goodchild in 1992, and today it has interacted with all sciences. However, some sciences use and adopt this system more than others. Today web-based maps can be created with GIS, which can be used as screen maps or paper maps in various business lines. In addition, the use of GIS as an educational tool in geography teaching and the ability to make spatial analysis with GIS increases its importance. The development of Geographical Information Systems in the community can be achieved through education. Education in this field starts from primary level and continues to higher education. In this research, GIS education and training is emphasized especially in secondary education level. The issue of GIS has taken its place in the regulations of 2005, 2011, 2014 and 2018 of the secondary school geography course curriculum prepared by the Ministry of Education Board of Education and Training. It is stated that teachers can develop GIS applications depending on the technical equipment and physical facilities in schools. In addition, it is seen that GIS applications are included in two acquisitions, one in each of the 9th grade and 10th grade curriculum in geography lesson. The basis of the study is whether these gains in the program are sufficient for secondary school students to understand and apply GIS.
Keywords: Geographic Information Systems (GIS), Geography Teaching, Geography curriculum,
ÖZ: Tabiat ile insan arasındaki ilişkiyi fiziki, beşeri ve teknik açıdan inceleyen coğrafya bu konuları son çeyrek yüzyılda gelişen bilgi teknolojisi ile daha ayrıntılı incelemeye başlamıştır. Bu konuda coğrafya bilimine yardımcı olarak Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) gelişme göstermiştir. Böylece CBS’nin desteği ile coğrafyanın bütüncül yapısı, analiz ve sentez özelliği ve sebep sonuç ilişkisi daha ayrıntılı ve teknik olarak ele alınmaktadır. Goodchild'in 1992’de yazdığı makale ile eğitim dünyasında tartışılmaya başlandığı düşünülen CBS günümüzde artık bütün bilimler ile etkileşime geçmiş durumdadır. Ancak bazı bilimler diğerlerine göre bu sistemi daha fazla kullanmakta ve benimsemektedir. Günümüzde CBS ile web tabanlı harita oluşturulabilmekte, bunlar çeşitli iş kollarında ekran haritası veya kâğıt harita olarak kullanılabilmektedir. Ayrıca CBS'nin bir eğitim aracı olarak coğrafya öğretiminde kullanılması ve CBS ile mekân analizlerinin yapılabilmesi onun önemini arttırmaktadır. Toplum içinde Coğrafi Bilgi sistemlerinin gelişimi, eğitim ile olabilmektedir. Bu eğitim de, ilköğretim kademesinden başlayıp yükseköğretime kadar devam etmektedir. Bu araştırmada özellikle ortaöğretim kademesinde CBS eğitim ve öğretimi üzerinde durulmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan ortaöğretim coğrafya dersi öğretim programının 2005, 2011, 2014 ve 2018 yıllarındaki düzenlemelerinde CBS konusu yerini almıştır. Programda okullardaki teknik donanım ve fiziki imkânlara bağlı olarak öğretmenlerin CBS uygulamaları geliştirebileceği ifade edilmektedir. Ayrıca coğrafya dersi 9.sınıf ve 10.sınıf öğretim programlarında birer tane olmak üzere toplam iki kazanımda CBS uygulamaları direk olarak yer alır. Programdaki bu kazanımların ortaöğretim öğrencilerinin CBS’yi anlayıp uygulamaları için yeterli olup olmadığı çalışmanın temelini oluşturmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Coğrafya Öğretim Programı, Coğrafya eğitimi