Abortkampen er kampen for innføring og opprettholdelse av retten til selvbestemt provosert abort i Norge. Provosert abort vil si at svangerskapet avbrytes med medikamenter eller instrumenter. Dette kan være legal (lovlig) eller illegal (ulovlig) abort. Abortkampen handler om at provosert abort skal være lovlig og at avgjørelsen om utføringen av aborten skal tas av den gravide kvinnen selv.
Faktaboks
- Også kjent som
-
abortsaken, abortspørsmålet
Abortpraksis har variert sterkt gjennom historien. I de nordiske landene var det dødsstraff for abort fra andre halvdel av 1600-tallet til siste halvdel av 1800-tallet. Da ble dødsstraffen avskaffet og andre former for straff innført. I Norge fikk vi straffelovens § 245, som fastsatte fra 6 måneder til 6 års straffarbeid for provosert abort.
Kampen om kvinners rett til å ta abort har vekket sterke følelser og omfattende diskusjoner siden 1913, da Katti Anker Møller som den første forsøkte å få slutt på straff for abort. I 1930-årene blusset diskusjonen opp igjen, men den førte ikke til endring av loven. Ikke før i 1964 kom en lov som gjorde legal abort mulig under visse betingelser. I 1969 ble det fremmet forslag om at loven om svangerskapsavbrudd måtte endres slik at kvinner selv fikk fatte avgjørelse om abort. Gjennom 1970-årene foregikk igjen en kamp om abortsaken, hvor kvinnebevegelsen var sterkt engasjert. I 1978 ble loven om selvbestemt abort vedtatt av Stortinget.
Diskusjon om endringer i abortloven er fremdeles meget aktuell. Våren 2014 og vinteren 2018–2019 samlet mange tusen demonstranter seg i protest mot forslag fra regjeringen om innskrenkning av retten til selvbestemt abort.
Kommentarer (5)
skrev Ane Vallner
svarte Marte Ericsson Ryste
skrev Harald Peter Stette
Er ikke denne artikkelen tendensiøs på flere punkt? Bør ikke en leksikonartikkel ha et mer objektivt preg? En kamp handler om minst to parter. Her framtstilles saken utelukkende fra ett perspektiv. Jeg savner at en trekker fram spørsmålet om hvilken moralsk og juridisk status fosteret skal ha. Dette er jo kjernen i argumentasjonen til de som ønsker en restriktiv lovgivning. Men dette er helt fraværende i denne artikkelen.
svarte Ida Scott
Hei! Takk for innspill. Fagansvarlig og forfatter av artikkelen, Elisabeth Lønnå, kan sikkert svare deg mer utdypende på dette, men dette er en artikkel som handler om en politisk prosess, og ikke en etikk-artikkel. Motstanderen i "kampen" var myndighetene, ikke abortmotstanderne. Mer om alle sidene ved abort kan du lese om i artikkelen https://snl.no/abortloven. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.
skrev Elisabeth Lønnå
Jeg gjør klart rede for at denne artikkelen handler om kampen for selvbestemt abort, Harald. Dette ser jeg i et historisk perspektiv. Det vil si at jeg går tilbake til tiden da abort var en forbrytelse, og følger utviklingen frem til vår tid. Kvinner fødte i alle fall frem til etterkrigstiden i dølgsmål. Mange døde fordi de forsøkte å fjerne fosteret selv eller gikk til en "klok kone". Det er kampen mot slike forhold jeg skriver om. Men motstand mot fremkalt abort var også et viktig ledd i kvinnebevegelsen i etterkrigstiden, borgerlige partier og kirken, og det har jeg tatt med. Denne tendensen går inn i vår tid, båret frem av Kristelig Folkeparti. Du ser at jeg har skrevet om dette i den siste delen av artikkelen i avsnittene Abortlovens paragraf 2b og 2c, KrF inn i regjeringen og Lovendring om fosterreduksjon. Dette er fremdeles aktuelt stoff, og jeg har faktisk lagt an på en nøktern og saklig fremstilling. Jeg vil anbefale deg å lese de andre artiklene om abort i Store Norske. Det er bare å søke.
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.