Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Kameleon

Kameleon

Av .

Kameleonene er spesielt tilpasset et liv i trær og busker.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kameleoner er en reptilfamilie i ordenen skjellreptiler med rundt 234 nålevende arter fordelt på 12 slekter. De har store utstående øyne og en lang klebrig tunge som kan skytes ut for å fange insekter. De fleste har en forbløffende evne til raskt å kunne skifte farge. Kameleonene er utbredt i Afrika, særlig på Madagaskar. De lever også i det sørlige Asia. Én art finnes i Sør-Europa, Chamaeleo chamaeleon. Kameleoner spiser insekter. De fleste legger egg. Mange arter holdes i fangenskap, men er ikke tillatt som hobbydyr i Norge.

Faktaboks

Uttale

kameleoner

Etymologi

av latin og gresk ‘jordløve’

Vitenskapelig navn
Chamaeleonidae

Kroppsbygning

Kameleoner blir mellom 2 og 69 centimeter lange. Kroppen er sammenpresset fra sidene, ofte med en kam på ryggen. En av de største artene er Calumma parsonni, mens Brookesia nana er en av de minste, begge fra Madagaskar.

Hodet

Hodet er stort, flatt bak og nesten hjelmformet, ofte med hornaktige fremspring. Særlig er slekten Trioceros karakterisert ved mange horn og andre utvekster. Huden er dekket av små, kornlignende skjell. De store utstående øynene er beskyttet av et tykt, ringformet øyelokk. Øynene kan bevege seg meget raskt og uavhengig av hverandre. Kameleoner har akrodonte tenner i likhet med agamene. Tungen kan være like lang som hele kroppen. Den slenges lynraskt ut etter byttet, og fanger det med den fortykkede, klebrige spissen.

Lemmer

Alle kameleoner har lange, senete ben som fungerer godt til klatring, og tærne er sammenvokst i to grupper på to, respektive tre i hver. Disse jobber mot hverandre og danner et meget effektivt griperedskap. Kameleoner har lang gripehale som ikke kan kastes av. Halen utgjør minst 2/3 av kroppslengden. De fleste er dyktige klatrere, og oppholder seg mest i trærne.

Luftsekker

Fra bakre del av lungene går det ut forgrenede luftsekker, som ligger mellom innvollene og gjør det mulig for dyret å blåse seg opp.

Farger og fargeskifter

Kameleonene kan forandre farge etter omgivelsene og etter sinnsstemningen – for eksempel når de er redde eller aggressive. Hudens overflatelag har pigmenter. Under dette laget ligger celler med guaninkrystaller. Når dyret endrer avstanden mellom disse krystallene, vil lyset som reflekteres fra krystallene forandre bølgelengde, og kameleonen skifter farge. Fargeendringer fungerer først og fremst som sosiale signaler, men de spiller også en viss rolle som kamuflasje og for varmeregulering.

Utbredelse og status

Kameleonene lever i Afrika sør for Sahara, særlig på Madagaskar (der mer enn halvparten av artene er endemiske), og noen få arter forekommer i det nordlige Afrika. Dessuten forekommer de i Midtøsten og det sørlige Asia til India og Sri Lanka.

Én art, den kjente Chamaeleo chamaeleon, finnes i det sørlige Spania, Portugal, Sicilia, på fastlandet i Italia (Apulia og Calabria), Malta, Kypros, Kreta og andre greske øyer, samt sørlige Hellas. På noen av disse stedene kan den være introdusert av mennesker.

Dessuten er kameleoner innført en rekke steder, blant annet Hawaii, California og Florida i USA. I tillegg kan de finnes på enkelte små øyer i Vestindia.

Risiko og vern

Flere arter er truet av utryddelse på grunn av menneskelig ødeleggelse av de naturlige leveområdene. Dette gjelder særlig Madagaskar, der store endringer har skjedd i det naturlige skogshabitatet. Av de kameleonene som er vurdert av IUCN, er 4,9 prosent av artene kritisk truet, 21,0 prosent truet og 12,2 prosent sårbare. Mange nye arter har blitt oppdaget de senere årene, og ikke alle har fått vurdert sin status ennå. Blant kritisk truede arter kan nevnes Calumma tarzan fra Madagaskar, Rhampholeon hattinghi fra Den demokratiske republikken Kongo og Brookesia desperata fra Madagaskar. Det er gjort enkelte forsøk på å opprette verneområder for kameleoner, med noe vekslende resultat.

Hobbydyr

Mange arter inngår i den internasjonale handelen med hobbydyr, men ingen arter er tillatt i Norge.

Habitat og leveområder

De fleste kameleonene er knyttet til tropiske og subtropiske områder. Man kan finne dem i ulike skogstyper, fra tropisk regnskog til tørre marker med kratt. Alle artene er dagaktive, og majoriteten har tilhold i trær, noen i trekronene, andre lavere i buskene. Det er mulig å observere dem fra havnivå til høye fjellområder. Noen slekter med hovedsakelig små arter, som Brookesia, Rhampholeon og Rieppeleon, lever hovedsakelig på bakken eller i lave busker. De kan heller ikke skifte farge.

Føde

Føden består for det meste av insekter. Under jakten beveger kameleonene seg langsomt på greinene med rykkvise bevegelser, som kan minne om et blad påvirket av vind. Når de oppdager et insekt, stopper bevegelsen, de fokuserer øynene på byttet og slenger plutselig ut den lange, klebrige tungen, fanger insektet og trekker det inn i munnen. Noen større arter kan inkludere små reptiler og fugler i menyen. Dessuten er det kjent at noen arter kan spise frukt.

Formering

De fleste kameleoner legger egg, men enkelte føder levende unger. For de eggleggende artene legger hunnen et kull som er avhengig av hennes kroppsstørrelse. Små arter legger 2–8 egg, mens større arter kan ha kull på 20–50 egg. Hunnen graver et hull i bakken for eggene. Egglegging skjer vanligvis 3–6 uker etter paring. Ungene klekker etter 4–12 måneder, for enkelte arter enda lengre. Slekten Bradypodion er levendefødende. Det samme gjelder flere arter i slekten Trioceros. De levendefødende artene kan produsere inntil 30 unger etter en graviditet på 5–7 måneder.

Systematikk

Kameleonene blir betraktet som en søstergruppe til agamene. De tolv slektene av kameleoner er:

  • Archaius (èn art, A tigrus, tigerkameleon på Seychellene; truet)
  • Bradypodion (relativt små arter, de fleste i Sør-Afrika og noen naboland)
  • Brookesia (de fleste er veldig små, endemisk for Madagaskar)
  • Calumma (endemisk for Madagaskar)
  • Chameleo (de fleste i Afrika sør for Sahara, også i Nord-Afrika, Asia og Europa)
  • Furcifer (de fleste på Madagaskar)
  • Kinyongia (høyereliggende skoger i midtre deler av Afrika)
  • Nadzikambia (to små arter i henholdsvis Malawi og Mosambik)
  • Palleon (små arter på Madagaskar)
  • Rhampholeon (små arter fra det østlige og sentrale Afrika)
  • Rieppeleon (små arter fra det østlige Afrika)
  • Trioceros (Etiopia til Mosambik og vest til Ghana)
Nivå Vitenskapelig navn Norsk navn
Rike Animalia dyreriket
Rekke Chordata ryggstrengdyr
Underrekke Vertebrata ryggradsdyr, virveldyr
Klasse Reptilia reptiler
Orden Squamata skjellreptiler
Familie Chamaeleonidae kameleoner

Systematikken følger Artsdatabankens inndeling (2024).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Chamaeleonidae
Artsdatabanken-ID
169492
GBIF-ID
9453

Kommentarer (3)

skrev Tor-Ivar Krogsæter

«Kameleonene kan forandre farger etter omgivelsene og etter sinnsstemningen – f.eks. når den er redd eller aggressiv. Forandringene skyldes sterkt forgrenede pigmentceller, som kan trekkes sammen eller utvides. De legger ca. 5–40 egg, som graves ned i jorden (noen få arter føder levende unger).» Dette er i strid med det NatGeo forteller 4. januar 2016: «Kameleonens merkelige fargeskifter skyldes ikke pigment, men *krystaller*, og formålet er ikke å kamuflere seg, men å kommunisere. [… D]en fysiologiske reaksjonen har først og fremst kommunikasjon som formål. ¶ Øglen bruker ”fargespråket” til å gi uttrykk for ting som påvirker tilstanden dens: paringslyst, konkurranse, miljøpåvirkninger. Det mener man i hvert fall i dag.
Forskere hadde lenge antatt at kameleonen skiftet farge ved å lede hudcellepigmenter ut i kroppen gjennom årelignende celleutvidelser. […] ¶ Michel Milinkovitch, som er evolusjonær genetiker og biofysiker, hevdet at denne teorien ikke var holdbar fordi det var mange grønne kameleoner, men ingen grønne pigmenter i hudcellene deres.» Kilde: https://natgeo.no/dyr/krypdyr/slik-skifter-kameleonen-farge

svarte Kjell-Olav Hovde

Takk for fint innspill! Se svar i ny tråd nedenfor :)

skrev Jon Kristian Skei

Takk for innspill. Jeg har nå lagt inn noen endringer i artikkelen basert på ny kunnskap om kameleoner. Hele artikkelen vil imidlertid bli revidert i den nærmeste fremtid.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg