Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Skip to main content
Tek parti dönemi, Cumhuriyet tarihinin üzerinde en çok çalışılmış dönemi olmasının yanında, aynı zamanda bağlamından en çok koparılmış, mitleştirilmiş ve siyasallaşmış dönemidir. Döneme odaklanan, çok farklı bakış açıları ve siyasi... more
Tek parti dönemi, Cumhuriyet tarihinin üzerinde en çok çalışılmış dönemi olmasının yanında, aynı zamanda bağlamından en çok koparılmış, mitleştirilmiş ve siyasallaşmış dönemidir. Döneme odaklanan, çok farklı bakış açıları ve siyasi pozisyonlardan yazılmış, zengin bir literatür olsa da, bu literatür, büyük oranda, elit odaklı, devleti, merkezi yönetimin politikalarını ve ideolojik tartışmaları önceleyen bir perspektifi yansıtır. Bu perspektif, devleti ve toplumu, kendi içlerinde homojen ve birbirine karşıt olarak resmetme eğilimindedir.

Bu derleme kitap, tek parti döneminin ve bu döneme ilişkin tarihyazımının, yeni bakış açıları ve sorular ışığında yeniden değerlendirilmesi gerektiği tespitinden yola çıkıyor. Kitabı oluşturan bölümler, tek parti Türkiyesi’nin, mevcut literatürde egemen olan “otoriter rejim – muhafazakar halk” ya da “çevre – merkez” gibi ikiliklere dayanan analizlerin ortaya koyduğundan çok daha karmaşık dinamiklerle şekillenmiş olduğunu gösteriyor.

Erken Cumhuriyet döneminin farklı yönlerine eğilen yazılar, her düzeyde devlet-toplum ilişkilerine ve karşılaşmalarına bakıyor. Devlet içi ayrım ve gerilimleri yadsımayan, toplumsal aktörlerin gücünü teslim eden ve gerek ulusal gerekse ulusaşırı bağlamda, aktörler ve kurumlar arası etkileşim ve müzakereleri dikkate alan analizler sunuyor. Böylelikle kitap, tek parti dönemi otoriter rejimini, devletin gündelik pratiklerine odaklanarak ve modernleşmeye içkin muğlaklık ve tutarsızlıkları göz ardı etmeden anlamayı öneriyor.
In this comprehensive analysis of the anti-veiling campaigns in interwar Turkey, Sevgi Adak casts light onto the historical context within which the meanings of veiling and unveiling in Turkey were formed. By shifting the focus from the... more
In this comprehensive analysis of the anti-veiling campaigns in interwar Turkey, Sevgi Adak casts light onto the historical context within which the meanings of veiling and unveiling in Turkey were formed. By shifting the focus from the high politics of the elite to the implementation of state policies, the book situates the anti-veiling campaigns as a space where the Kemalist reforms were negotiated, compromised and resisted by societal actors. Using previously unpublished archival material, Adak reveals the intricacies of the Kemalist modernisation process and provides a nuanced reading of the gender order established in the early republic by looking at the various ways women responded to the anti-veiling campaigns. A major contribution to the literature on the social history of modern Turkey, the book provides a complex analysis of these campaigns which goes beyond a simple binary between liberation and oppression.

https://www.bloomsbury.com/ca/antiveiling-campaigns-in-turkey-9780755635030