Omkring 15 af de 90 grundstoffer, der forekommer naturligt på Jorden, indeholder primordial radioaktivitet, dvs. radioaktive isotoper, hvis halveringstider er så lange, at væsentlige mængder har kunnet overleve, siden de blev dannet, formentlig efter en supernovaeksplosion, og indgik i dannelsen af Solsystemet for 4,6 mia. år siden. De største bidrag til Jordens indhold af radioaktivitet kommer fra kaliumisotopen 40K, thoriumisotopen 232Th samt de to uranisotoper 238U og 235U. Hertil kommer aktiviteten af en række kortlivede døtre i de tre radioaktive henfaldsserier, der begynder med hhv. 232Th (thoriumserien), 238U (uran-radium-serien) og 235U (aktiniumserien) og slutter med stabile blyisotoper, hhv. 208Pb, 206Pb og 207Pb. En fjerde serie, neptuniumserien, begynder med 237Np, men den har så kort halveringstid, at den ikke mere findes i naturen. Den samlede energiproduktion fra naturligt radioaktivt henfald er i dag ca. 1 mikrowatt/m3 i Jordens skorpe og ca. 0,02 mikrowatt/m3 i Jordens kappe.
Ved supernovaeksplosionen dannedes også relativt små mængder af andre radioaktive isotoper med meget kortere halveringstider, af størrelsesorden få millioner år, fx 26Al, 53Mn, 129I og 244Pu. Disse kortlivede isotoper bidrog i de første millioner år af Jordens historie til den indre opvarmning og smeltning, der førte til adskillelsen i metalkerne og silikatkappe.
Hvis en uran- og thoriumholdig bjergart, fx granit, har været uforstyrret i tilstrækkelig lang tid (flere millioner år), vil der være indtrådt radioaktiv ligevægt i alle tre henfaldsserier. Jo ældre bjergarten er, desto mere af de tre stabile blyisotoper er der opstået, og desto mindre er der tilbage af moderen; bjergartens alder kan derfor bestemmes ved at måle mængdeforholdet mellem fx 206Pb og 238U. Ved forvitring af bjergarten forstyrres ligevægten; nogle af de radioaktive grundstoffer føres med floder til havene og ender i aflejringer (sedimenter) på havbunden, således fx 230Th (halveringstid 75.000 år) og 210Pb (halveringstid 22 år). Sedimenters alder kan bestemmes ved at måle radioaktiviteten i profiler taget fra havbunden; til datering af dybhavssedimenter bruges 230Th, til kystnære sedimenter 210Pb.
Grundstofferne K, Th og U findes i højeste koncentration i Jordens skorpe, men også i mineraler i Jordens indre. Deres radioaktivitet udgør den energikilde, der opretholder den høje temperatur i Jordens indre og derigennem er årsag til geologiske processer som vulkanisme, jordskælv, pladebevægelser og bjergkædedannelser.
Kalium findes i alle levende celler; et voksent menneske indeholder således 40K i en mængde med en aktivitet på ca. 4000 Bq.
Jorden indeholder desuden mindre mængder kosmogen radioaktivitet, dvs. radioaktive isotoper med halveringstider på op til nogle få millioner år, der hele tiden produceres af den kosmiske stråling fra verdensrummet, når denne rammer atmosfæren. Eksempelvis er hydrogenisotopen tritium 3H, berylliumisotopen 10Be, carbonisotopen 14C, aluminiumisotopen 26Al og siliciumisotopen 32Si af kosmogen oprindelse.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.