Legeundersøkelse er en uspesifikk betegnelse på en leges undersøkelse av levende personer. Legeundersøkelsens innhold og omfang bestemmes av formålet med undersøkelsen. Typisk gjennomføres legeundersøkelser for å utrede symptomer, påvise sykdom, følge opp behandling eller påvise om gitte helsemessige krav til for eksempel yrkesutøvelse er oppfylt.
Legeundersøkelser varierer veldig etter formålet, den aktuelle problemstillingen, legens spesialisering, og tilgjengelig utstyr. Undersøkelsen kan være generell eller organspesifikk. En generell undersøkelse omfatter undersøkelse av flere organsystemer og dermed en mer helhetlig vurdering av pasientens helse. En organspesifikk undersøkelse omfatter én eller flere undersøkelser av ett organ. Eksempelvis vil en spesialist i allmennmedisin foreta en overfladisk øyeundersøkelse, mens en øyelege vil gå grundigere til verks med mer spesialisert utstyr.
Undersøkelsen kan være orienterende, eller grundig og omfattende. Forskjellen ligger i at en orienterende undersøkelse foregår ved få undersøkelser som tester organfunksjonen overordnet. Finner man utfall blir det naturlig å undersøke nærmere med mer spesialiserte undersøkelser. Å lytte til hjertet (auskultasjon) hører med i en orienterende undersøkelse av hjertet. Hører man en bilyd så blir det aktuelt å undersøke hjertet nærmere med for eksempel ekkokardiografi for grundig utredning.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.