Sykehistorie er pasientens redegjørelse for sine helseplager som er basert på opplysninger fra pasienten selv, pårørende eller omsorgspersoner. Sykehistorien er grunnlaget for all medisinsk praksis og det viktigste elementet i enhver utredning av et sykdomstilfelle. Sykehistorien (anamnesen) er en del av en legeundersøkelse.
Faktaboks
- Også kjent som
- anamnese
En god sykehistorie forutsetter en rimelig god og tillitsfull kontakt mellom lege og pasient. En korrekt diagnose forutsetter ofte kunnskaper om sosiale og psykologiske forhold som kan kaste lys over personens måte å tenke og være på. Det er dessuten viktig å kartlegge støtteapparatet rundt pasienten, og som kan være del av videre behandling. Sykehistorien skal også gi informasjon om belastninger og problemer som kan føre til sykdom, det være seg fysisk eller psykisk.
Sykehistoriens innhold avgjøres av problemstillingens kompleksitet og av legens spesialisering. Diagnostikk og behandling av en ukomplisert infeksjon krever for eksempel ikke informasjon om relasjon til omsorgspersoner under oppvekst. Er problemstillingen langvarig og kompleks blir det derimot viktig å skaffe nettopp dette helhetlige inntrykket av pasientens helse gjennom livet. Legens spesialisering spiller en rolle for hvilke opplysninger de ønsker å kartlegge nærmere. En øyelege vil spørre uttømmende om alle aspekter av synet, mens en ortoped som behandler et brudd vil være opptatt av hendelsesforløpet i ulykken. På denne måten tilpasses opptaket av sykehistorien.
Å spørre etter fravær av symptomer, såkalte negative funn, er en veldig viktig del av sykehistorien. Fravær av symptomer er noe en behandler bør merke seg når sykehistorie og klinisk undersøkelse skal oppsummeres og danne grunnlag for videre diagnostikk og behandling.
Legen har taushetsplikt når det gjelder opplysningene en pasient gir gjennom sykehistorien og andre opplysninger som legen tilegner seg gjennom en legeundersøkelse.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.