Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Blå regnbuehinne
.
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Akutt regnbuehinnebetennelse med bakre synekier, etter drypping med pupilleutvidende dråper. Pupillen utvider seg ikke jevnt ettersom deler av regnbuehinnen henger fast til linsen.
Øyet
Vertikalsnitt gjennom høyre øye hos mennesket (forenklet).
Øyet
Av /Store norske leksikon.

Regnbuehinnen er en tynn, farget hinne i øyet. Det er fargen på regnbuehinnen som omtales som øyenfargen.

Faktaboks

Også kjent som

latin iris

Regnbuehinnen deler øyets fremre, væskefylte hulrom foran glasslegemet (corpus vitreum) i to deler:

  • fremre øyekammer (mellom hornhinnen og fremsiden av regnbuehinnen)
  • bakre øyekammer (mellom baksiden av regnbuehinnen og linsen)

Regnbuehinnen utgjør det fargede området mellom den sorte pupillen og øyets hvite senehinne. I ytterkantene går regnbuehinnen over i fremre del av strålelegemet (corpus ciliare), som igjen går over i årehinnen (chorioidea). Til sammen utgjør disse tre strukturene uvea.

Sentralt i regnbuehinnen er det en åpning (pupillen), som slipper lysstrålene inn i øyets indre. Alle deler av uvea har stort innhold av celler som danner melanin (melanocytter), og det er disse melaninholdige cellene som begrenser lysspredningen inne i øyet.

Regnbuehinnens to lag

øyefarge
Øyefargen bestemmes av mengden pigment i regnbuehinnen. Hvis man har lite pigment får man blå eller grønne øyne. Ved mye pigment blir øynene brune.
øyefarge
Av /Shutterstock.

Regnbuehinnen er oppbygd av to lag: irisstromaet og pigmentbladet.

Irisstroma

Irisstroma er det fremste og tykkeste laget. Det består av løst vev med mange blodårer. Disse blodkarene er vanligvis ikke synlige. I dette laget ligger også muskulaturen som påvirker pupillens størrelse: en muskel med muskelfibre som går fra sentrum og radiært utover (musculus dilatator pupillae) som utvider pupillen, og en ringmuskel (musculus sphincter pupillae) som trekker pupillen sammen.

Pigmentbladet

Pigmentbladet er det tynne pigmentlaget som ligger bak iristromaet. Dette hindrer lyset fra å trenge gjennom regnbuehinnen. Dermed fungerer regnbuehinnen som en blender, som gjør pupillen større (mydriasis) eller mindre (miosis) avhengig av lysmengden som treffer øyet. Pupillens form og lysreaksjon er imidlertid i høy grad også påvirkelig av sykdommer og skader både i og utenfor øyet, samt av legemidler. Generelt blir pupillen noe mindre hos eldre personer.

Farge

Regnbuehinnens farge, det vil si øyenfargen, bestemmes hovedsakelig av mengden av melanin i irisstromaet, og i mindre grad av fordelingen mellom to varianter av melanin, eumelanin som det finnes mest av hos brunøyde, og feomelanin som det er mest av i blå og grønne øyne. Men andre forhold, som regnbuehinnens overflaterelieff samt innhold av bindevev og blodkar, bidrar også til vår oppfatning av øyenfargen.

Regnbuehinnens pigmentblad er mørkt brunsvart uansett øyenfarge på grunn av en meget høy forekomst av melaninholdige melanocytter.

Hvis de to øynene har forskjellig farge, kalles det heterokromi. Det kan være helt normalt, men skyldes oftest en sykdom i det ene øyet, for eksempel kronisk regnbuehinnebetennelse.

Sykdommer i regnbuehinnen

Regnbuehinnebetennelse er den sykdommen som hyppigst rammer regnbuehinnen. Den kan medføre midlertidige eller permanente sammenvoksninger mellom regnbuehinnen og linsens forflate, såkalte bakre synekier.

Til forskjell fra godartede føflekker, som er meget vanlige i regnbuehinnen, er ondartede føflekksvulster (melanom) i regnbuehinnen meget sjeldne, og har vanligvis relativt god prognose.

Hos pasienter med albinisme mangler melanocyttene evne til å lage melanin. De vil derfor ha blå og veldig gjennomskinnelige regnbuehinner, hvilket gjør at de er meget ømfintlige for lys.

Iriskolobom er åpninger i regnbuehinnen som kan være medfødte eller oppstått ved skader eller operasjoner, for eksempel tilsiktet ved behandling av spesielle former for grønn stær.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg