Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Synsstyrke er øyets evne til å skjelne små detaljer fra hverandre. Synsstyrken avhenger av øyets oppløsningsevne, som er øyets evne til å oppdage at to små, nærliggende objekter er adskilte.

Faktaboks

Også kjent som
synsskarphet

Når synsstyrken måles, undersøker man funksjonen i netthinnens gule flekk (macula lutea) mens øyet retter dette området mot det symbolene på synstavlen. Hvis den gule flekk fungerer normalt, vil man finne normal synsstyrke på øyet, selv om kanskje store deler av netthinnen for øvrig kan være ødelagt av sykdom.

Synsstyrken angis ofte også som visus, skarpsyn eller synsskarphet.

Undersøkelse

Hos voksne undersøkes som regel synsstyrken ved at hvert av den undersøktes øyne skal lese tallene eller bokstavene på en synsprøvetavle laget etter Snellens prinsipp. Vanligvis er avstanden mellom personen og synsprøvetavlen 5–6 meter. Fra toppen av tavlen blir symbolenes størrelse mindre og mindre jo lenger ned på tavlen man kommer.

Ut for hver symbolrekke viser tavlen et tall som angir på hvilken avstand et øye med normal synsstyrke kan lese symbolet på.

På ovenfornevnte «normalavstand» ligger hvert symbol innenfor et kvadrat som sees under en synsvinkel på 5 bueminutter, mens detaljene i symbolet sees under en synsvinkel på 1 bueminutt. Synsstyrken uttrykkes med en brøk, hvor avstanden til tavlen er telleren, mens nevneren er avstanden hvor detaljene i den minste lesbare symbolet danner en synsvinkel på ett bueminutt.

Hvis synet på et øye er redusert så mye at individet ikke skjelner den største bokstaven på synstavlen, vil man prøve øyets evne til å telle antall fingrer som holdes opp mot en mørk bakgrunn (såkalt fingertelling). Hvis synet er så dårlig at fingrene selv like foran øyet ikke kan telles, , prøver man øyets evne til å skjelne et lys i mørkt rom, lyssansen. Hvis lyssansen er borte, er øyet helt blindt (amaurotisk).

Resultat

En person som på 6 meters avstand leser linjen som normalt skal kunne leses på 6 meters hold, har dermed synsstyrken 6/6 eller 1,0. I praksis har mange mennesker, særlig yngre, bedre synsstyrke enn dette, inntil i hvert fall 1,25–1,5.

En svaksynt som på 6 meters avstand bare kan lese bokstaver som en normalsynt kan lese på 60 meters avstand, har synsstyrken 6/60 eller 0,1.

Resultatet av undersøkelsen er avhengig av belysning og kontraster på synstavlen. Disse forholdene bør derfor standardiseres mest mulig.

Spesielt ved vitenskapelige undersøkelser anvendes imidlertid også synstavler basert på LogMar (Logarithm of the Minimum Angle of Resolution) og ETDRS tavler, hvor synsstyrken angis ved logaritmen av synsvinkelen til de minste lesbare symbolene.

Undersøkelse av synsstyrke hos barn

For synsundersøkelse av barn finnes forskjellige teknikker. For barn i alderen 3–7 år brukes gjerne Sheridan-Gardners test som innebærer at barnet skal sammenligne bokstaver som vises i avtagende størrelse på en plansje i 6 meters avstand, med samme utvalg bokstaver på en plansje som barnet holder foran seg.

Mindre barn kan undersøkes med Østerbergs synstavle eller mer nøyaktig med den såkalte LH-tavlen, som begge har avtagende bildestørrelse nedover tavlen. Hos barn under 2 år kan man ofte få et inntrykk av synsstyrken på et øye ved å vurdere hvor raskt og støtt øyet fikserer en liten gjenstand som holdes opp foran det. Alternativt kan man observere barnets interesse for stripemønstre av forskjellig tetthet som holdes opp foran det under kontrollerte betingelser, den såkalte PL-metoden (preferential looking-metoden).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg