Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Faktaboks

Arne Tjomsland
Født
7. februar 1915, Kristiania (nå Oslo)
Død
26. februar 1970, Bærum
Portrettbilde
Arne Tjomsland
Portrettbilde
Av .

Arne Tjomsland var en norsk suvenirdesigner. Han ga form til figurer i tre og hvaltann fra den nordiske faunaen. Tjomslands arbeider kjennetegnes av myk og behersket linjeføring.

Oppvekst

Arne Tjomsland ble født i Oslo. Da moren døde i barsel fikk han bo hos sine fars foreldre på Grünerløkka. Faren Mikael Tjomsland, som var preparant ved Universitetets Zoologiske Museum, bodde vekselvis sammen med sønnen og i sitt hus på Grefsen.

Farens hus var en stor inspirasjonskilde for den lille gutten under oppveksten. Inngangsdøren kom fra et skipperhus på Sørlandet, og foran lå blyplater som opprinnelig hadde vært kummer ved medisinernes disseksjonsforråd i Universitetskjelleren. I spisestuen lå et stort isbjørnskinn gitt som gave fra Roald Amundsen. På arbeidsbordet stod et menneskekranium som Mikael Tjomsland brukte til tobakkskrukke.

Etter farens død i 1928 flyttet unge Tjomsland til et par tanter. Natur og jakt ble til en lidenskap som fulgte ham hele livet. Interessen for å tegne tok av, slik at han bestemte seg for å studere et halvt år på frihåndsklassen på Statens håndverks- og kunstindustriskole.

Tidlig karriere

Annonse

Annonse for Tjomsland Reklame Kontor fra Bonytt april 1942.

Annonse
Av .

Under okkupasjonsårene startet Arne Tjomsland karrieren med reklame. I 1941 etablerte han Tjomsland Reklame Kontor A/S, bedre kjent som Trekk. Firmaet hadde kontor i samme bygning som tidsskriftet Bonytt, startet av Per Tannum og Arne Remlov. Trekk laget annonser og reklamer for Bonytt og andre kunder. Tjomsland ansatte Hermann Bongard, Knut Rumohr og en fotograf.

Rundt årsskiftet 1946 sluttet Tjomsland med reklamevirksomheten. Produksjon av leketøy interesserte ham mer. I 1951 fikk han tillatelse av Kon-Tiki Museet å lage byggesett og modeller av Kon-Tiki-flåten. De første modellene ble laget av en reservestokk fra den opprinnelige flåten.

Suvenirer

Suvenir
Arne Tjomslands elgfamilie ble utført ved Hiorth og Østlyngen. Ca. 1955.

Etter anmodning fra gullsmeden Torolf Prytz startet Tjomsland i 1954 produksjon av suvenirfigurer i tre. Den første figuren var en isbjørn. Inspirasjonen kom fra da han som 12-åring på sin fars arbeidsplass så en flådd brunbjørn som hang i bakbenene.

I 1954 ble Tjomsland tatt ut til å delta på vandreutstillingen Design in Scandinavia, som turnerte rundt i USA og Canada fra 1954 til 1957. Opprinnelig utførte Tjomsland alle figurene selv, men etter at SAS bestilte 500 isbjørner, fikk han problem med å produsere i takt med etterspørselen. Møbelprodusenten Hiorth og Østlyngen overtok derfor produksjonen en gang rundt 1955.

En av de mest kjente suvenirene for produsenten var en elgfamilie. På den internasjonale håndverksmessen i München 1957 fikk Tjomsland den bayerske statsregjeringens gullmedalje for elgfamilien og andre figurer.

Goodwill Produkter i Sandefjord

Hvalrosstannfigur
Rype i hvaltann av Arne Tjomsland, i produksjon fra 1957. Produsert av Goodwill Produkter.
Hvalrosstannfigur

I 1957 ble Arne Tjomsland kunstnerisk leder for bedriften Goodwill Produkter i Sandefjord. Goodwill var et lavterskeltiltak for yrkeshemmede med behov for å komme ut i arbeid. For bedriften formga han figurer fra den nordiske faunaen, mest i hvaltann, men også i tre. Inspirasjonen fikk Tjomsland fra barndommens polarlitteratur og tiden han tilbrakte med sin far.

Tjomslands figurer var tilrettelagt håndverkbasert serieproduksjon. Først ble de grovt utformet på båndsag og etterpå håndfrest og finskjært. Siste hånd på figurene var det vanligvis Tjomsland selv som stod for.

Goodwill produserte fjellryper, terner, snøugler, eskimoer og mye annet. Den populære fjellrypen som kom i tre størrelser ble tildelt sølvmedalje under Triennalen i Milano 1960.

Mesteparten av modellene ble utført i hvaltann fra spermhval som ble fanget av den norske hvalfangerflåten, hjemmehørende i Sandefjord og Larvik. På midten av 1960-tallet minsket tilgangen på hvaltann og produksjonen av Tjomslands hvaltannfigurer ved Goodwill ble nedlagt.

Egen produksjon

Emaljefat
Skål i kobber og emalje designet av Arne Tjomsland cirka 1968 for det egne firmaet.
Emaljefat

Etter flere år med oppdrag og god inntekt fra samarbeidet med Goodwill Produkter hadde Arne Tjomsland blikket rettet fremover. I 1967 kjøpte han Prestebøen skole i Kodal av Andebu kommune. Eiendommen skulle brukes til verksted for brukskunst. Der konsentrerte han seg om å produsere bruks- og pyntegjenstander i tre. Under etableringsåret i 1967 solgte bedriften 20 000 trelysestaker. Det ble også laget arbeider i emaljert kobber.

Våren 1969 fikk Arne Tjomsland kreft og var derfor nødt til å selge Prestebøen skole. Året etter døde han, 55 år gammel.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Linder, Mats (2021). Arne Tjomsland, Papiret Forlag
  • Linder, Mats (2012). Arne Tjomsland: Mester i hvaltann og tre, Samler & Antikkbørsen, 7/2012
  • Linder, Mats (2012). Souvenirdesigneren Arne Tjomsland, Samler & Antikkbørsen, 4/2012

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg