Det sterkt protestantiske britiske parlamentet reagerte med vantro da det i 1673 kom fram at Hertug Jakob av York, kong Karl 2s bror og nummer én i arverekkefølgen til tronen, var katolikk. I en serie lovforslag mellom 1679 og 1681 ble det foreslått å stenge Jakob ute fra arverekkefølgen («the exclusion crisis»), men ingen av lovene ble vedtatt da kong Karl oppløste parlamentet før forslagene ble behandlet.
Ved Karl 2s død i 1685 kunne dermed Jakob bestige tronen. Hans korte regjeringstid var urolig, med protester og sågar opprør mot Jakobs reformer for å styrke kongemakten og gi plass til katolikker i offentlig liv. De fleste var imidlertid avventende da Jakob var sønneløs og de nærmeste til å arve tronen var hans protestantiske døtre. Men da Jakobs katolske dronning fødte ham en katolsk sønn og tronarving i 1688 var det slutt på parlamentets tålmodighet.
I juni 1688 ble Vilhelm av Oranien invitert til England med en hær, han ankom i november samme år og kong Jakob dro i eksil. I februar 1689 ble Vilhelm og hustruen Maria, Jakob 2s datter, tilbudt den engelske tronen, men først måtte han lytte til en rettighetserklæring («Declaration of Rights») som formulerte Jakob 2s konstitusjonelle overskridelser, og satte grenser for kongemakten.
Rettighetserklæringen var blitt utarbeidet som et kompromiss mellom whiggene og toryene i parlamentet. Det ble imidlertid ikke satt som vilkår at han eller hustruen måtte slutte seg til erklæringen, og de ble kronet 11. april samme år. Høsten 1689 ble imidlertid rettighetserklæringen med noen få tillegg fremmet som et lovforslag i parlamentet og Bill of rights ble vedtatt 16. desember.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.